Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
Μονή Αποστόλου Βαρνάβα Μονή Αποστόλου Ανδρέα Μονή Αγίας Νάπας Φρούριο Καντάρας

2 Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να μπορούν να:
Περιγράφουν με συντομία τις παρακάτω Μονές: Μονή Αποστόλου Βαρνάβα Μονή Αποστόλου Ανδρέα Μονή Αγίας Νάπας καθώς και το Φρούριο Καντάρας

3 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ
Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα δυτικά της Σαλαμίνας και κτίστηκε από τον Ανθέμιο που ήταν αρχιεπίσκοπος Κύπρου, όταν είδε στον ύπνο του τον απόστολο Βαρνάβα ο όποιος του υπέδειξε που ήταν θαμμένος. Κατά την εκταφή των λειψάνων του πάνω στο στήθος του απόστολου, βρέθηκε το ευαγγέλιο του απόστολου Ματθαίου. Έτσι ο αρχιεπίσκοπος Ανθέμιος έκτισε το ναό δίπλα από τον τάφο του αποστόλου Βαρνάβα και γύρω τα κελία για τους μονάχους. Τον 6ο – 9ο αιώνα κατά τις αραβικές επιδρομές το μοναστήρι καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Το 1756 ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Φιλόθεος έκτισε στη θέση των παλιών ερειπίων, το σημερινό μοναστήρι. Το μοναστήρι βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή. Οι τούρκοι αφαίρεσαν τις παλιές εικόνες του εικονοστασίου και τοποθέτησαν καινούργιες μετατρέποντας το σε μουσείο.

4 ΜΟΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

5

6

7

8 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
Βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κύπρου κτισμένο στο ομώνυμο ακρωτήριο. Μετά τους διωγμούς των ιουδαίων ο απόστολος Ανδρέας έφυγε για την Κύπρο. Λίγο πριν φθάσει στο ομώνυμο ακρωτήριο είχε γίνει μεγάλη θαλασσοταραχή και από εκεί τον περιμάζεψε ένα καράβι. Η παρουσία του αποστόλου στο καράβι συνδέεται με δυο θαύματα: Το πρώτο, το πλοίο δεν μπορούσε να απομακρυνθεί γιατί δεν υπήρχε ευνοϊκός άνεμος και όταν τέλειωσε το νερό ο καπετάνιος μετά από υπόδειξη του αποστόλου έστειλε τους ναύτες στην στεριά για να βρουν νερό. Εκεί ο απόστολος Ανδρέας προσευχήθηκε και από ένα βράχο άρχισε να αναβλύζει νερό. Ακόμα και σήμερα ο ίδιος βράχος αναβλύζει νερό γνωστό ως το άγιασμα του αποστόλου Ανδρέα.

9 Το άλλο θαύμα αναφέρεται στο τυφλό παιδί του καπετάνιου το όποιο γιατρεύτηκε όταν ο απόστολος Ανδρέας του υπέδειξε να πιει και να νίφτει από το νερό της πηγής. Ο καπετάνιος γύρισε στο μέρος και έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι. Ύστερα από πολλά χρόνια κτίστηκε η σημερινή εκκλησία και τα κελία των μονάχων από τον Παπαϊωάννη Νικόλα Διάκου από το Ριζοκάρπασο το 1867. Για χρόνια το μοναστήρι ήταν χώρος προσκυνήματος για ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων. Το μοναστήρι σήμερα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

10

11 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ Βρίσκεται στο κέντρο του χωρίου Αγία Νάπα.
Το χωριό πηρέ το όνομα του από τη λέξη «νάπα» που σημαίνει πυκνό δάσος. Σύμφωνα με την παράδοση η περιοχή του σημερινού χωρίου ήταν καλυμμένη από πυκνό δάσος. Αρχαιολογικές μαρτυρίες δείχνουν ότι στα ρωμαϊκά χρόνια, δυτικά του μοναστηρίου υπήρχε οικισμός. Η σπηλιά στην όποια βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας από κυνηγούς έγινε εκκλησία, γύρω από την όποια κτίστηκε το σημερινό μοναστήρι. Η εικόνα χάθηκε και αντικαταστάθηκε από άλλη το 17ο αιώνα. Το 16ο αιώνα λειτουργούσε ως μοναστήρι καλογριών. Οι Ενετοί έκαναν μεγάλες κτιριακές αλλαγές στο βόρειο και δυτικό μέρος του μοναστηριού.

12 Οι Λατίνοι είχαν το βωμό τους στον περίβολο της εκκλησίας.
Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της τουρκοκρατίας το μοναστήρι ήταν εγκαταλειμμένο. Στης αρχές του 19ου αιώνα ο χωρεπίσκοπος Τριμιθούντας έκανε μεγάλες επιδιορθώσεις αλλά μετά το 1821 το μοναστήρι εγκαταλείφτηκε οριστικά. Αργότερα μερικά από τα δωμάτια του χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικίες για φτωχές οικογένειες και μερικά άλλα ως σχολειό του χωρίου.

13

14

15 ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΡΑΣ Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της οροσειράς του πενταδάκτυλου και είναι κτισμένο πάνω σε βραχώδη κορυφή, ύψους 630 μέτρων. Πηρέ το όνομα του από την αραβική λέξη «καντάρα» που σημαίνει απόκρημνο μέρος. Κτίστηκε από τους βυζαντινούς και χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο με σκοπό την προστασία του νησιού από τους Σαρακηνούς πειρατές.

16 ΤΟ 1232 μ.Χ. το φρούριο κυριεύτηκε από στρατιώτες του γερμανού αυτοκράτορα Φρειδερίκου που λιποτάχτησαν από το στράτευμα τους στη Συρία, και στη συνέχεια παραδόθηκαν στο Λουζινιανό βασιλιά της Κύπρου. Οι Λουζινιανοί έκαναν πολλές προσθήκες και μετατροπές κτίζοντας πολλά δωμάτια για στρατιώτες, στάβλους για ζώα αποθήκες, τείχη και πολεμίστρες γύρω - γύρω έπο το φρούριο. Το 1562 το φρούριο καταστράφηκε από τους ενετούς όπως και τα αλλά φρούρια της οροσειράς πενταδακτύλου γιατί δεν τα θεωρούσαν σημαντικά οχυρωματικά έργα.

17

18

19

20 Τι έχουμε μάθει σήμερα…
Για τη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα (ιστορία ίδρυσης του και σημερινή κατάσταση) Για τη Μονή Αποστόλου Ανδρέα (ιστορία ίδρυσης του, σημερινή κατάσταση και τα γνωστά θαύματα του Αγίου) Για τη Μονή Αγίας Νάπας (προέλευση ονόματος, ιστορία) Για το Φρούριο Καντάρας (ιστορία του…)

21 Φύλλο εργασίας στη τάξη
Από ποιον κτίστηκε το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα; Ποιο ευαγγέλιο βρέθηκε πάνω στον τάφο του; Σε τι το έχουν μετατρέψει οι τούρκοι; Εκφράστε τις σκέψεις σας για το θέμα. Αναφέρετε σε συντομία τη ιστορία ίδρυσης του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέου. Ποια θαύματα γνωρίζεται του Αγίου σχετικά με την ίδρυση του μοναστηριού; Από πού πήρε το όνομα του το μοναστήρι της Αγίας Νάπας; Πως πήρε το όνομα του το φρούριο της Καντάρας; Ποιο σκοπό εξυπηρετούσε το έργο αυτό; Ασκήσεις για το σπίτι Βιβλίο τουριστικής Γεωγραφίας σελ. 130 τις 16, 18, 22 και τις ερωτήσεις Ποιο ευαγγέλιο βρέθηκε πάνω στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα; Σε τι το έχουν μετατρέψει οι τούρκοι; Ποια θαύματα γνωρίζεται του Αγίου και Αποστόλου Ανδρέου σχετικά με την ίδρυση του μοναστηριού του;


Κατέβασμα ppt "ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google