Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βυζαντινή Δράμα Τρία βυζαντινά μνημεία της πόλης κι ένα μοναστήρι της ευρύτερης περιοχής Εργασία των ομάδων του Ε΄2 του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βυζαντινή Δράμα Τρία βυζαντινά μνημεία της πόλης κι ένα μοναστήρι της ευρύτερης περιοχής Εργασία των ομάδων του Ε΄2 του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βυζαντινή Δράμα Τρία βυζαντινά μνημεία της πόλης κι ένα μοναστήρι της ευρύτερης περιοχής Εργασία των ομάδων του Ε΄2 του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας για τον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Δράμας 1913-2013

2 Το ιστορικό κέντρο της Δράμας βρίσκεται στην περιοχή που ορίζεται από τα βυζαντινά τείχη, την Αγία Σοφία, τους Ταξιάρχες και την Αγία Βαρβάρα.

3 Μέρος α΄ «Τα Αστέρια» Ελένη Ξεινού, Ραφαήλ Πετράς, Αναστασία Σεντσίκη, Αλέξανδρος Φουρνατζίδης

4 Τα τείχη

5 Τα τείχη της Δράμας χρονολογούνται στον 10 ο αιώνα και είναι, μαζί με την Αγία Σοφία, τα αρχαιότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης.

6 Δεν υ π άρχουν π ερισσότερα στοιχεία για την π ερίοδο κατά την ο π οία κατασκευάστηκαν τα τείχη.

7 Πρόσφατα έχουν αρχίσει έργα συντήρησης των τειχών.

8 Μέρος β΄ «Τα Καλά Παιδιά» Κωνσταντίνος Τσουμάνης, Ζωγραφιά Σολδάτου, Θεοδώρα Σιρλαντζή

9 Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της Δράμας. Γειτονεύει με την ανατολική πλευρά των βυζαντινών τειχών. Είναι το παλιότερο κτίσμα της Δράμας. Η ηλικία του ξεπερνάει ήδη τα χίλια χρόνια. Τα χαρακτηριστικά του δείχνουν ότι κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα. Την περίοδο αυτή στο θρόνο της βυζαντινής αυτοκρατορίας βρίσκονται σπουδαίοι αυτοκράτορες της Μακεδονικής Δυναστείας, που αρχίζει με τον Λέοντα Στ΄ τον Σοφό και τελειώνει με τον Βασίλειο Β΄.

10 Παλιότερη φωτογραφία όπου ο Ναός της Αγίας Σοφίας φαίνεται χιονισμένος.

11 Η βορειοανατολική πλευρά του ναού

12 Μέρος γ΄ «Τρυποκάρυδοι» Θεόδωρος Μαρκετάκης, Ειρήνη Χατζηγιαννίδου, Νάταλι Παναγιωτίδου

13 Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών

14 Ο ναός των Ταξιαρχών βρίσκεται π ολύ κοντά στο κέντρο της σύγχρονης Δράμας. Η κατασκευή του χρονολογείται στην ε π οχή των Παλαιολόγων ( αρχές 14 ου αιώνα ). Λέγεται ότι στο χώρο γύρω από το ναό τάφηκε η γυναίκα του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄, Ειρήνη η Μομφερρατική που πέθανε από ελονοσία στη Δράμα.

15 Οι Ταξιάρχες Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών όπως φαίνεται από την οδό Βενιζέλου Το ανατολικό μέρος του Ναού (Ιερό) σε παλιότερη φωτογραφία. Στο βάθος διακρίνεται η οδός Βενιζέλου.

16 Μέρος δ΄ «Στρουμφάκια» Μαρίνα Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Λόλας, Μαρία Παπαδοπούλου, Σάββας Τσερκεζίδης

17 Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Α π οτελεί ένα α π ό τα μεγαλύτερα π ροσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το π αλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώ π η. Βρίσκεται στο Παγγαίο όρος, σε υψόμετρο 753 μέτρων, στα όρια των νομών Σερρών-Καβάλας, αλλά εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρό π ολη Δράμας.

18 Η ίδρυση της Μονής της Εικοσιφοίνισσας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πάμπολλες παραδόσεις αναφέρουν ότι ο Άγιος Γερμανός, που ασκήτευε στην Ιερά Μονή Προδρόμου, στον Ιορδάνη ποταμό, εγκατέλειψε την Παλαιστίνη και με όραμα που είδε, ήρθε στη θέση Βίγλα του Παγγαίου το 518 μ.Χ. Δεύτερος κτήτορας θεωρείται ο Άγιος Διονύσιος ο Α΄ (15ος αιώνας), ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη και έγινε ηγούμενος της Μονής. Φωτογραφία του Μοναστηριού πριν από την πυρκαγιά του 1943 Οι κτήτορες της Μονής, Άγιοι Γερμανός και Διονύσιος, όπως εικονίζονται σε σύγχρονο ψηφιδωτό πάνω από την κύρια είσοδο της Μονής.

19 Η θαυματουργή αχειροποίητη εικόνα της Θεοτόκου που βρίσκεται στο τέμπλο του καθολικού του μοναστηριού. Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο εκκλησάκι, ο Άγιος Γερμανός αναζήτησε στο δάσος ένα ξύλο κατάλληλο για να εικονίσει τη Θεοτόκο, ως ένδειξη ευχαριστίας. Όταν το επεξεργάστηκε και το ετοίμασε ξαφνικά το ξύλο ράγισε και ο άγιος λυπήθηκε και σκέφτηκε να το αφήσει. Τότε ένα «φοινικούν», υπέρλαμπρο δηλαδή, κοκκινωπό φως έλουσε το σχισμένο ξύλο και εντυπώθηκε η Παναγία πάνω του. Αυτό το φως έδωσε (πιθανόν) το όνομα στην αχειροποίητη εικόνα και στο μοναστήρι. (φοινικούν–φοίνισσα – εικοσιφοίνισσα).

20 Άποψη του μοναστηριού όπως είναι σήμερα. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται το καθολικό της Μονής (ο κύριος ναός) με τους δυο μεγάλους τρούλους. Χτίστηκε κατά τον 11ο αιώνα.

21 ΔΡΑΜΑΔΡΑΜΑ 20132013

22 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Βυζαντινή Δράμα Τρία βυζαντινά μνημεία της πόλης κι ένα μοναστήρι της ευρύτερης περιοχής Εργασία των ομάδων του Ε΄2 του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google