Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ Η μητέρα μου κατάγεται από τον Άγιο Μέμνωνα από την πλευρά του πατέρα της και από την Ακανθού από την πλευρά της μητέρας της. Ο πατέρας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ Η μητέρα μου κατάγεται από τον Άγιο Μέμνωνα από την πλευρά του πατέρα της και από την Ακανθού από την πλευρά της μητέρας της. Ο πατέρας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ Η μητέρα μου κατάγεται από τον Άγιο Μέμνωνα από την πλευρά του πατέρα της και από την Ακανθού από την πλευρά της μητέρας της. Ο πατέρας μου κατάγεται από τον Μαραθόβουνο. Το ίδιο ο πατέρας του και η μητέρα του. Εγώ και τα αδέλφια μου καταγόμαστε από τον Μαραθόβουνο τον Άγιο Μεμνωνα και την Ακανθού.

2 Ακανθού Η Ακανθού είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Αμμοχώστου. Πριν την εισβολή είχε 5000 κατοίκους. Η εκκλησία της είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού. Όταν κτίστηκε ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία της Κύπρου. Στο χωριό υπάρχουν πάνω από 20 ξωκκλήσια (Αγία Φωτού, Αγ. Βαρβάρα, Παναγία Περκαμιώτισσα κ.α.). Το χωριό είχε πολύ ωραία θέα. Εκεί βρίσκονται το Θκιατρυπητό, τα Στυλλάρκα και οι Καταρράκτες της Μάνας. Το τοπίο που με εντυπωσίασε είναι ο Όλυμπος και η παραλία των Νεράδων. Μ’ αρέσει αυτό το τοπίο ιδιαίτερα γιατί υπάρχει ένας βράχος μέσα στη θάλασσα με μια τρύπα από όπου εκτινάσσεται το νερό και σχηματίζεται ένας πίδακας περιστοιχισμένος από ένα ουράνιο τόξο. Κάποια φυτά του χωριού είναι τα ρείτζια, οι τερατσιές, οι ελιές, το χαμομήλι και ο σσιοίννος.

3 Θκιατρυπητό: Πάνω από το χωριό βρίσκεται το περίφημο Διατρυπητό (Θκιατρυπητό) μια πελώρια τρύπα μέσα από θεόρατους γκρίζους γρανιτένιους βράχους στους οποίους αναρριχώνται κισσοί και άγρια άνθη. Προσφέρει ένα θέαμα μαγευτικό και απαράμιλλο.

4 Στυλλάρκα Ανατολικά του Θκιατρυπητού βρίσκεται η εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, Στυλλάρκα, που ως γεωλογικό φαινόμενο παραλληλίζεται με τα ελληνικά μετέωρα.

5

6 Πατρικό σπίτι της γιαγιάς μου
Νότια της εκκλησίας του Χρυσοσώτηρα βρίκεται η πηγή νερού γνωστή ως Μάνα που είναι η μεγαλύτερα μετά τα κεφαλόβρυσα της Λαπήθου και του Καραβά. Το νερό της πηγής αναβλύζει στη ρίζα ενός βράχου και χρησιμεύει για να καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης των μεγάλων περβολότοπων του χωριού. Πατρικό σπίτι της γιαγιάς μου

7 Καταρράκτες της Μάνας Πάνω από τη Μάνα στη περιοχή γνωστή με το όνομα Πλάκες καλλιεργούνται μηλιές, αχλαδιές, συκιές, καρυδιές και κυρίως το αμπέλι. Την εικόνα του πανέμορφου τοπίου συμπληρώνει η ύπαρξη ενός καταρράκτη. Ο καταρράκτης της Μάνας κυλούσε από ύψος 200m προσφέροντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάατα του χωριόυ.

8 Ρ είτζια

9 Ω ραία θέα

10 Ό λυμπος

11 Ν εράδες

12 Μια εικόνα… Χίλιες λέξεις…

13 Άγιος Μέμνωνας Ό Άγιος Μέμνωνας βρίσκεται στην Αμμόχωστο. Εκεί βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Μέμνωνα και του Αγίου Λουκά. Μια περιοχή του Αγίου Μέμνωνα είναι η Αγία Ζώνη. Κάθε χρόνο ο Άγιος Μέμνωνας συμμετείχε στη γιορτή του πορτοκαλιού γιατί είχαν πολλές πορτοκαλιές. Την Μεγάλη Παρασκευή οι νεαρές κοπέλες του Αγίου Μέμνωνα στόλιζαν τον Επιτάφιο με λευκούς, μυρωδάτους λεμοναναθούς.

14

15 Μαραθόβουνος Ο Μαραθόβουνος βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου. Πήρε το όνομά του γιατί κτίστηκε πάνω σε ένα λόφο (βουνό) και εκεί βλαστούσαν πολλά φυτά Μάραθου. Το χωριό πριν την εισβολή είχε περίπου3000 κατοίκους. Στο σχολείο του φοιτούσαν 500 μαθητές και δίδασκαν 15 δάσκαλοι. Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Καλλιεργούσαν σιτηρά και βαμβάκι. Το 1974 όταν έγινε η εισβολή ο πατέρας μου ήταν 5 χρονών και ο αδερφός του 3. Έφυγε από το χωριό μέσα σε ένα πράσινο σαλούν μαζί με την οικογένειά του. Περίπου 15 άτομα μικροί μεγάλοι χώρεσαν μέσα σε εκείνο το αυτοκίνητο που τους έφερε στον ποταμό του Λιοπετρίου. Από εκεί μεταφέρθηκαν αργότερα στο δασάκι της Άχνας, στον προσφυγικό καταυλισμό. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο Άγγελός, ο οποίος κατάφερε να σώσει τόσους ανθρώπους, πήγε πίσω στο χωριό για να αναζητήσει τον πατέρα του και δεν επέστρεψε ποτέ πίσω. Από τότε είναι αγνοούμενος.

16 Ο παππούς μου μαθητής

17 Ο πατέρας μου, Παναγιώτης
Ο θείος μου, Κυριάκος Ο πατέρας μου, Παναγιώτης


Κατέβασμα ppt "Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ Η μητέρα μου κατάγεται από τον Άγιο Μέμνωνα από την πλευρά του πατέρα της και από την Ακανθού από την πλευρά της μητέρας της. Ο πατέρας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google