Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα
Μικαέλλα Γεωργίου, Ελένη Λύμπουρα, Χριστόφορος Νικολάου, Γιώργος Γιαγκουμπίδης

2 Ο Απόστολος Ανδρέας είναι ακρωτήριο της Κύπρου στην Επαρχία Αμμoχώστου

3 Στη θέση κάστρο έχει ανασκαφεί προϊστορικός μικρός οικισμός
Στη θέση κάστρο έχει ανασκαφεί προϊστορικός μικρός οικισμός. Η περιοχή του Ακρωτηρίου είναι σημαντικός τόπος ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά, κυρίως για υδρόβια και αρπαχτικά. Επίσης υπάρχουν πολλές μικρές βραχονησίδες, σε μία από αυτές, Κλείδες όπως ονομάζονται, έχει τοποθετηθεί φάρος από την εποχή της Αγγλοκρατίας.

4 Σε βραχώδη έκταση στα νότια του ακρωτηρίου κτίστηκε το 1867 η μονή του Αποστόλου Ανδρέα, στο μέρος όπου πιστεύεται ότι αποβιβάστηκε ο Απόστολος Ανδρέας. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος με θαύμα φανέρωσε πηγή νερού. Μέχρι την Τούρκικη εισβολή του 1974 ήταν από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κύπρου.

5 Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα
Για την ίδρυση του φημισμένου Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, που βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι στην κατεχόμενη Καρπασία,  ελάχιστα είναι γνωστά. Η παράδοση φέρει τον Απόστολο Ανδρέα να έχει περάσει από το μέρος εκείνο, τον 1ο αιώνα μ.Χ., όταν το καράβι με το οποίο ταξίδευε έμεινε αγκυροβολημένο για τρεις ημέρες σε παρακείμενο λιμανάκι λόγω νηνεμίας. Εκεί ο Απόστολος δημιούργησε μια πηγή στο βράχο από όπου άρχισε να αναβλύζει άφθονο νερό, «που τρέχει από τότε στον λάκκο της Παλαιάς Εκκλησίας και από εκεί βγαίνει σαν Αγίασμα από βρύση κοντά στη θάλασσα» (Ι. Τσικνοπούλλου «Ο Απόστολος Ανδρέας», 1967, σ. 21). Αυτό θεράπευσε και το τυφλό παιδί του καπετάνιου του καραβιού, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, έκτισε στην ίδια τοποθεσία ναό αφιερωμένο στον πρωτόκλητο μαθητή του Χριστού. Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα

6 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google