Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρωπινή υγεία. Η ιδία η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρωπινή υγεία. Η ιδία η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρωπινή υγεία. Η ιδία η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από τη δυνατότητα λήψης τροφής ενώ η προστασία και η παράγωγη της υγείας συναρτώνται με το είδος και τη ποσότητα της τροφής καθώς και με τις διατροφικές συνήθειες. Τόσο η έλλειψη όσο και η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ορισμένων νοσημάτων.

2 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Οι αρχαίοι έλληνες είχαν ένα αρκετά λιτό διαιτολογιο.Ενα συνηθισμένο γεύμα αποτελούνταν από κριθαρένιο ψωμί σαν λαγαναπλασμενο χωρίς μαγιά, σαλάτα με βασιλικό ή μαιντανο,τυρι,ελιες και σύκα που συνοδεύονταν με ένα δυνατό κρασί που το έπιναν ανερχόμενοι πολύ φτωχό έτρωγαν λιγότερο ορεκτικά φαγητά όπως γούλια και ακρίδες σύγχρονη ελληνική κουζίνα χρησιμοποιεί ακόμα τις ζελινίτη αγανακτώ κατσικίσιο τυρί και την κατσικά.

3 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΠΟΧH ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΨΑΡΙ ΗΤΑΝ ΑΦΘΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΛΙΓΟΣΤΟ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΟΠΩΣ: ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΣΥΚΑ, ΡΟΔΙΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΚΥΔΩΝΙΑ. ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΑΓΝΩΣΤΑ.

4 ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εισήγαγαν πολλές νέες τροφές στο μεσογειακό κόσμο. Απτό πχ είχαν εισάγει το καρπούζι απτή Νότια Αφρική και το σύκο απτήν Μικρά Ασία. Απτό πχ έκαναν εισαγωγή κανέλας από την Κεϋλάνη . Οι Αιγύπτιοι εφεύραν τον τρόπο συντήρησης του κρέατος με την αφυδάτωση ανακάλυψαν ότι τα αυγά εκκολάπτονται όταν θάβονται στην κοπρια,εφτιαξαν τυρί και μπυραρία κριθαρα,χουρμαδες και νερό! Απτό πχ κατασκεύαζαν κυψέλες από πηλό. Το μελί ήταν η κύρια γλυκαντική

5 ΙΑΠΩΝΙΑ Από πολύ παλιά το βασικό γεύμα των Ιαπώνων αποτελούνταν από τσιτιού σώσαι ''σουπα και τρια''.Πρωτη σερβίρεται η σουπάριζα (από ξινισμένο πολτό φασολιών) που την τρώνε σχεδόν καθημερινά όλοι οι Ιαπωνες.Στη συνεχεία σερβίρεται μια μερίδα φρέσκου ώμου μαριχουάνα φαγητό ψημένο στη σχάρα και ένα άλλο σιγοβρασμενο.Ολα σερβίρονται σε ξεχωριστές κούπες καθώς οι Ιαπωνες επιμένουν στην κομψή παρουσιαση.Συνοδευονται από βρασμένο κολλώδες ρύζι πράσινο τσάι και πολύ πικάντικα ουρλιαχτού παραδοσιακό γιαπωνέζικο διαιτολόγιο είναι φτωχό σε λιπαρά και πολύ υγιεινότατα τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα το συνεχώς επεκτεινόμενο εμπόριο της Ιαπωνίας οδήγησε στην εισαγωγή νέων ειδών διατροφής οι οποίες όμως απλά προστεθήκαν στην ήδη υπάρχουσα βασική διατροφή που ήταν το ρύζια ψάρια και τα λαχανικά σε αλητήρια τρώνε επίσης συχνά και κρέας όπως και διάφορα γαλακτοκομικά προχέονται επαφές με τις άλλες χώρες οδήγησαν σε αμοιβαίες επιρροές. ΚΙΝΑ Παρά την τεράστια ποικιλία της η κινεζική κουζίνα έχει διατηρήσει ορισμένα κοινά στοιχειά για τουλάχιστον 3000 χρονιάστε ξυλάκια δεν χρησιμοποιούνται μονό για το φαγητό αλλά και στη κουζίνα για το ανακάτεμα και το χτύπημα των τροφαντά πιάτα χαρακτηρίζονται με τις ΄΄πεντε γευσεις΄΄πικρη, αλμυρη,καυτη,γλυκια,ξινη που συνδυάζονται μεταξύ τους για αντίθεση και ισορροπιστή γεύματα αποτελούνται από ένα σιτηρά που δίνει όγκο και από μικρές μπουκλίτσες που δίνουν γευση.Αοι σιτηρα χρησιμοποιουν το βρασμένο ρυζι.Ως συμπληρωματικα φαγητά σερβιρουν λαχανικά ιδιαιτερα πρασινα και νεροκολοκυθες ψάρια και μικρές ποσοτητες κρέατος συνηθως χοιρινου κρέατος κομμενου σε λεπτες φετες.Οι πλουσιοι είχαν την δυνατότητα να απολαμβανουν εξωτερικα εδεσματα όπως βραστη χελωνα.

6 ΑΦΡΙΚΗ Τα αφρικανικα φαγητά αποτελούνται συχνά από δυο βασικά στοιχειά μια αμυλώδη τροφη(γλυκοπατατα,ταπιοκα,αρνογλωσσο)ή κάποιο δημητριακο(ρυζι,σοργο*)και μια πηχτή σάλτσα ή λαχανικά ψητά στη κατσαρολα(σπανακι,μπαμιες,ντοματες)με κρέας ή ψαρί ή ξηρούς καρπούς. Τα τυριού σαλάτες και τα ωμα λαχανικά δεν αποτελούν μέρος της παραδοσιακής κουζίνας αλλά υπάρχουν πολλά ειδή σουπας και ροφηματα από φρουτα. Τα περισσοτερα φαγητά μαγειρευονται στο ύπαιθρο σε φωτιά από ξύλινοι αφρικάνικες σπεσιαλιτέ βασίζονται στις ντόπιες ατροφείτε εθνικό φαγητό της Ερυθραίας είναι αρνί με μπαχάρι και της Μαγαδασκαρης,ζεβρα ψητή στην κατσαρόλα με ντομάτες και πιπερόριζα στην Ακτή του Ελεφαντοστού το εθνικό φαγητό είναι το κοκοράκι τηγανισμένο σε φοινικελαιο.Στο Καμερούν προτιμούν την οχιά κατσαρολας,στο Μαλί την καμήλα με γλυκοπατάτες και στην Σενεγάλη το κεμπάπ μαϊμούς.

7 ΙΝΔΙΑ Στην Ινδία η διατροφή είναι πολύ εξαρτημένη από τη θρησκεύεται Ινδοί θεωρούν ιερές τις αγελάδες και δεν τις σκοτώνουν ωστόσο πολλοί Ινδοι τρεφονται με ζωντανες αγελαδες.Πινουν το γαλα τους ή το ανακατευουν με σιτηρα για να φτιαξουν κουρκουτι.Η εντονη γευση που έχει το τυροπηγμα είναι πολύ ευχαριστη όταν κανει πολλη ζεστη.Ζεσταινοντας το βουτηρο φτιαχνουν το γκι που το χρησιμοποιουν πολύ στο μαγειρεμα και το οποιο διατηρειται για μηνες ακόμα και σε τροπικο κλιμα.Πριν από 500 περιπου χρονια η Ινδια καταληφθηκε από τους Μογγολους που ήταν Μωαμεθανοι.Οι Μογγολοι εφεραν μαζι τους νεα φαγητά όπως τα κεμπαπ,το πιλαφι και τα γλυκα από αλευρι,ζαχαρη,μελι και μπαχαρικα.Οταν κυβερνησαν την Ινδια οι Βρετανοι μεταξύ του 1857 και του 1947 εμαθαν να τρώνε φαγητά με καρυ και άλλες ινδικες σπεσιαλιτε όπως το κεντζερη(ενα πικαντικο ρύζι με ψαρι),μουλιγκατων(μια καυτερη σούπα με καρυ που το ονομα της σημαινει ΄΄πιπερονερο΄΄) και το τσαντνυ(πικαντικα λαχανικά και τουρσια φρουτων).

8 Εσκιμώοι Παρολο που οι Εσκιμωοι τρώνε περισσοτερο λιπος από οποιοδηποτε άλλο λαο του κοσμου εχουν πολύ χαμηλο ποσοστο θανατων από στεφανιαια νοσο.Αυτο οφειλεται κυριως στο ότι το λιπος που τρώνε προερχεται από ψάρια και φωκιες και είναι πολυακορεστα. Το πλεονεκτημα των πολυακορεστων ιχθυελαιων είναι ότι εχουν προστατευτικη επιδραση στο κυκλοφορικο συστημα. Κατεβαζουν το επιπεδο της βλαβερης χοληστερινης στο σχηματισμο θρομβων. Αυτες οι επενεργειες βοηθουν στο να παραμενουν τα τοιχωματα των αρτηριων καθαρα συμπεριλαμβανομενων και αυτων που εφοδιαζουν με αιμα την καρδια

9 ΕΥΡΩΠΗ Οι πληθυσμοι της Ευρωπης παιρνουν πολλα λιπη με την καθημερινη τους διατροφη.Ωστοσο,σε αντίθεση με την διατροφή των Εσκιμωων,τα περισσοτερα από αυτα τα λιπη είναι κεκορεσμενα.Τα λιπη στη διατροφή των λαων της Ευρωπης προερχοντας κυριως από κοκκινα κρεατα,γαλακτομικα προιοντα και επεξεργασμενες τροφές. Τα κεκορεσμενα λιπη είναι βλαβερα,γιατι ευνοουν την εναποθεση λιπαρων ουσιων στα τοιχωματα των αρτηριων του σωματος με την αυξηση της χοληστερινης στο αιμα. Η μη καταναλωση του κεκορεσμενου λιπους και η αντικατασταση του ολοκληρωτικα με πολυακορεστα λιπη,οταν είναι δυνατο,βοηθαει πολύ στην καρδια.

10 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η Μεσογειακή διαιτα παρουσιαζει αρκετες διαφοροποιησεις από χωρα σε χωρα της Μεσογειου. Αυτο οφειλεται στις τοπικες συνήθειες και παραδοσεις και στην τοπικη χλωριδα και πανιδα καθε περιοχης.Ομως υπαρχουν κοινά σημεια στις διατροφικές συνήθειες ολων των λαων της Μεσογειου όπως είναι το ελαιολαδο και η αφθονια των φρουτων,των οσπριων και χορταρικων που συνθετουν τα βασικα χαρακτηριστικα της Μεσογειακης διατροφής.

11 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ Καθημερινά Μερικές φορές την βδομάδα
Μερικές φορές την βδομάδα Μερικές φορές το μήνα σε μικρές ποσότητες Γαλακτοκομικά Ελαιόλαδο,ελιές Κόκκινο κρέας Αβγά Φρούτα,λαχανικά Γλυκά όσπρια Πουλερικά Ψωμί,ζυμαρικά Ψάρια Ρύζι Πατάτες Δημητριακά

12 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Kαθημερινά συνειδητοποιούμε πως η διατροφή μας αλλάζει, δυστυχώς εις βάρος της υγείας μας, καθώς φεύγουμε από παραδοσιακούς τρόπους ζωής και εμπλεκόμαστε στους ρυθμούς που μας επιβάλλει η σύγχρονη εποχή με το γρήγορο και έτοιμο φαγητό από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Συνέπεια αυτής της διατροφής του νεοέλληνα είναι η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μετά από μελέτες και έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή, η οποία προστατεύει την υγεία μας. Τα κύρια στοιχεία της παραδοσιακής διατροφής είναι η ποικιλία των φαγητών όπου δεσπόζουν τα όσπρια, τα δημητριακά, τα άγρια χόρτα, το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Αντίθετα συνιστάται μικρή κατανάλωση κόκκινων κρεάτων και περιορισμένη ποσότητα γαλακτοκομικών. Επειδή σύμφωνα με τον Αριστοτέλη κάθε υπερβολή όπως και κάθε στέρηση είναι αιτία νόσου, η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη και καλοζυγισμένη.   Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως, γιατί έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία και προλαμβάνει τις ασθένειες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη διατροφή άλλων λαών της γης. Γι' αυτό, η συζήτηση με τους σημαντικούς ενήλικες στη ζωή μας, όπως η μητέρα, ο πατέρας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, οι θείες και οι θείοι, μπορεί να είναι χρήσιμη. Οι περισσότεροι έζησαν σε εποχές που δεν είχαμε γεννηθεί και -επομένως- μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτούς. 

13 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γνωρίζατε ότι κάθε ζουμερή μπριζόλα που φτάνει στο πιάτο σας «κοστίζει» στον πλανήτη τις ίδιες εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου όσο και η οδήγηση απόστασης 30 χιλιομέτρων; Οτι για την παραγωγή μόλις ενός κιλού μοσχαρίσιου κρέατος η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με 36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και δαπανάται ενέργεια ίση με αυτήν που χρειάζεται για να μείνει αναμμένη μια λάμπα των 100 βατ για 20 μέρες; Οτι τελικά η εμμονή μας σε μια αμιγώς κρεοφαγική διατροφή έχει ενεργειακές, άρα και περιβαλλοντικές, επιπτώσεις πολύ πιο σοβαρές από ό,τι ίσως νομίζαμε; Οχι, η λύση δεν είναι να ξεκινήσουμε απεργία πείνας ούτε να υποφέρουμε από ενοχές για κάθε μπουκιά τρυφερού φιλέτου που βάζουμε στο στόμα μας. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε το κρέας από τη ζωή μας. Μπορούμε όμως να το περιορίσουμε. Με δεδομένο ότι το έτος 2050 η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος θα έχει σκαρφαλώσει στα 465 εκατομμύρια τόνους από 230 εκατομμύρια που υπολογίζονταν για το 2000, δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη παρέμβαση του δρος Ρατζέντρα Πατσάουρι, προέδρου της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να αποκλείσουν για μία μέρα έστω την εβδομάδα το κρέας από το πιάτο τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

14 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ? Περιορίζουμε σταδιακά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Βάζουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα όσπρια, το ψάρι, τα θαλασσινά. Ανακαλύπτουμε (ξανά) τις ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής. Προτιμούμε το βιολογικό κρέας έναντι του συμβατικού. Μαγειρεύουμε τις ποσότητες που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Δεν πετάμε φαγητό στα σκουπίδια.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρωπινή υγεία. Η ιδία η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google