Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2 ΤΟ ΒΕΡΜΙΟ Το Βέρμιο είναι το βουνό που βρίσκεται ΒΑ από την πόλη της Κοζάνης και σε απόσταση περίπου 20 χμ . Οι ανατολικές πλαγιές του, που καταλήγουν ομαλά στον εύφορο κάμπο της Βέροιας έχουν πολλά δάση από οξιές, έλατα, πεύκα, πουρνάρια κλπ. Διασχίζονται επίσης από πολλά και ορμητικά ρέματα που άλλα από αυτά είναι παραπόταμοι του Λουδία και άλλα τα κυριότερα του Αλιάκμονα. Από Ν. προς Β. είναι: Τριπέταλος – Ψιλοβρόχι- Μεγάλη ποταμιά- Ρέμα Παλιόφιλου - Γκέκα Λάκκος- Ρέμα Τρυπίτσας - Ρέμα Κουτάλα- Σουλιώτικο Ρέμα- Μέγα Ρέμα- Βίδας ποταμός. Η ορμητικότητα αυτών των νερών παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε σαν κινητήρια δύναμη κυρίως από τις πόλεις που βρίσκονται ανατολικά του δηλ. τη Βέροια τη Νάουσα, που χτίστηκε το 15ο αιώνα και βόρεια την Έδεσσα. Σώζεται σ' αυτή ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του l6ου αιώνα. Εκεί υπάρχει και ο μεγαλύτερος καταρράκτης της περιοχής ύψους περίπου 70 μέτρων. (Σήμερα στην Κωμόπολη άγρα υπάρχει ομώνυμος μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός, που εκμεταλλεύεται τα νερά του Βίδα ποταμού). Σε αυτές δημιουργήθηκαν αξιόλογες βιομηχανίες για την εποχή τους, κυρίως, νηματουργίας- υφαντουργίας, και γνώρισαν μεγάλη οικονομική ακμή.

3 Ο ΟΛΥΜΠΟΣ Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του. Κλασσική αφετηρία αποτελεί η κωμόπολη του Λιτόχωρου στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 100 χμ από τη Θεσσαλονίκη, όπου στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.

4 Ο ΤΑΥΓΕΤΟΣ Η οροσειρά αυτή, από πολύ νωρίς συνδέθηκε με την αρχαία ελληνική μυθολογία και πήρε την ονομασία της από την Ταΰγετο, μία από τις επτά Ατλαντίδος ή Πλειάδες, κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης. Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή του μύθου, η Ταϋγέτη φέρεται ως σύζυγος του Λακεδαίμονα και μητέρα του Ευρώτα. Στα βυζαντινά χρόνια, η οροσειρά αναφέρεται με την ονομασία Πενταδάκτυλος, εξ αιτίας των πέντε κορυφών του. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας επικράτησε η ονομασία Ζυγός του Μελιού, από το σλαβικό φύλο των Μελιών οι οποίοι, μαζί με τους επίσης σλαβόφωνους Αζάρωτες, κατοικούσαν εκεί. Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, η οροσειρά λεγόταν "Αγριελιάς ο μακρινός", από το μεγάλο μήκος της οροσειράς, μέχρι τελικά που ξαναπήρε το αρχαίο όνομα, Ταΰγετος. Από τους Έλληνες ναυτικούς που λαμβάνουν την κορφή του σε διοπτεύσεις ονομάζεται "βουνό της Μάνης".

5 Ο ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ Ο Χορτιάτης είναι βουνό του νομού Θεσσαλονίκης, ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, με μέγιστο υψόμετρο μ. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κισσός. Στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό. Το βουνό καλύπτεται από βελανιδιές, καστανιές, οξιές και έλατα. Στα μέτρα λειτουργεί το καταφύγιο Χορτιάτη, το οποίο απέχει γύρω στα 20 χμ. από την Θεσσαλονίκη. Στο βουνό αυτό βρίσκονται οι περισσότερες κεραίες αναμετάδοσης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και εταιρειών παροχής κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετούν το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα αλλά και το νομό Θεσσαλονίκης.

6 ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ Το Παγγαίο όρος είναι μεγάλος ορεινός όγκος που εκτείνεται στους νόμους Σερρών και Καβάλας. Από το βουνό αυτό ξεκινούν πολλά ρέματα, επίσης στο βουνό και στις γύρω περιοχές από αυτό υπάρχουν πολλές και μεγάλες πηγές που τροφοδοτούνται από το βουνό. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το "Μάτι" με υψόμετρο μέτρα. Τα δασαρχεία Σερρών και Καβάλας είναι υπεύθυνα για την προστασία του βουνού. Στην βόρεια όψη του όρους και σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνιστας. Η Μονή είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός υψώματος, στην κορυφή του οποίου προϋπήρξε αρχαιοελληνικός Ναός. Η Μονή είναι προσβάλαμε από τα δυτικά μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Σερρών. Συγκεκριμένα είτε διάμεσο του χωριού Κορίστα, είτε μέσω της ιδιαίτερης εξόδου, που κατασκευάστηκε κατά μήκος του νεότερου οδικού άξονα Σερρών-Καβάλας.

7 ΤΑΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google