Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΝΑ ΤΖΙΓΑΝΗ/ΓΚΡΕΤΑ ΜΠΕΝΙΑ /ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΟΥ Μαθήτριες του ΣΤ2

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΝΑ ΤΖΙΓΑΝΗ/ΓΚΡΕΤΑ ΜΠΕΝΙΑ /ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΟΥ Μαθήτριες του ΣΤ2"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΝΑ ΤΖΙΓΑΝΗ/ΓΚΡΕΤΑ ΜΠΕΝΙΑ /ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΟΥ Μαθήτριες του ΣΤ2
Ελλάδα ΑΝΝΑ ΤΖΙΓΑΝΗ/ΓΚΡΕΤΑ ΜΠΕΝΙΑ /ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΟΥ Μαθήτριες του ΣΤ2

2 Θεσσαλονίκη Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Αποτελεί έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Από την ίδρυση της από τον Κάσσανδρο ως μια ακμαζουσαελληνιστικη πόλη μέχρι την οθωμανική κυριαρχία αξιοποιεί την στρατηγική της θέση και αναπτύσσεται σε μια πολυπολιτισμική πόλη. Από το 1912 με τη λήξη Βαλκανικών Πολέμων και την ενσωμάτωση της περιοχής στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Ο πληθυσμός του είναι πολεοδομικού συγκροτήματος υπολογίζεται σήμερα στους κάτοικους (2011).

3 Όλυμπος Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυριωσ για το μυθολογικό του πλαισίου καθώς στην κορυφή του (μυτικας-2.918μ.) κατοικούσαν οι δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπη από τις Άλπεις εως τον Καύκασο. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες γύρω από τις όποιες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομίας ανακηρύχτηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

4 Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι καλωδίωση γέφυρα που ολοκληρώθηκε τα 2004 μεταξύ του Ρίου (κοντά στην Πάτρα) και του Αντιρρίου που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω με το υπόλοιπο της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από την γαλλική εταιρία Vinci.

5 Παρνασσός Η ίδρυση του Μαντείου των Δελφών στις νοτιοδυτικές πλάγιες του Παρνασσού προσέδωσε αίγλη στο βουνό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα κάνοντας το εξίσου ιερό στα μάτια των ελλήνων με τον Όλυμπο. Ο Παρνασσός ηταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα και στις ΄΄Κωρεικιαδες νύμφες ‘’ οι όποιες ζούσαν στο Κωρύκιο άντρο πάνω στην Λυκώρεια ενώ σε αυτόν ζούσαν και οι μούσες. Σε αυτόν επίσης βρισκόταν η γνωστή Κασταλία πηγή. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας ο Παρνασσός αποτελούσε τον προμαχώνα των ελληνικών φύλων της νοτιάς Ελλάδας έναντι των επιδρομέων από το βορρά με κορυφαίο γεγονός τη Μάχη των Θερμοπύλων το 480π.Χ. κατά των Περσών.

6 Πάτρα Η πάτρα (αρχαία ελληνικά: Πάτραι) είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμένας της Πελοποννήσου. Η δημοτική ενότητα της Πάτρας που αντιστοιχεί στην κυρίως πόλη έχει πληθυσμό κάτοικους σύμφωνα με την υπογραφή του ο νέος Δήμος Πατρέων όπως πρόεκυψε από το Πρόγραμμα Καλλικράτης έχει πληθυσμό κάτοικους και αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χωράς. Το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό στην Ελλάδα μετά της Αθηνάς και της Θεσσαλονίκης. Η πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας.

7 Αιγαίο Πέλαγος Αιγαίο Πέλαγος ονομάζεται η θαλάσσια περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου μεταξύ Α. Ελλάδας και Μ.Ασίας αποκαλούμενη ενίοτε και Αρχιπέλαγος. Έχει έκταση km2. και μέγιστο βάθος m μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων. Μεγαλύτερη πόλη του γεωγραφικού διαμερίσματος είναι η Ρόδος. Υπήρξε η κοιτίδα του Αιγαιακού πολιτισμού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομά του προέρχεται από τον Αιγαία, βασιλιά της Αθήνας και πατέρα του Θησέα , ο οποίος έπεσε και πνίγηκε στα νερά του πελάγους από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

8 Κρήτη Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδα και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Πρωτεύουσα καθώς και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο. Η Κρήτη εδράζει περίπου 160 χλμ. νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας εκτεινόμενη κατά διεύθυνση Ανατολή - Δύση, νότια του Αιγαίου πελάγους, του οποίου και αποτελεί το νότιο φυσικό όριο και βόρεια του Λιβυκού. Αποτελεί τμήμα της περιφερειακής διοίκησης της Ελλάδας και χωρίζεται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες: Ηρακλείου, Χανιών, Λασιθίου και Ρέθυμνου.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΝΑ ΤΖΙΓΑΝΗ/ΓΚΡΕΤΑ ΜΠΕΝΙΑ /ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΟΥ Μαθήτριες του ΣΤ2"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google