Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το βουνό Όλυμπος Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.917.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το βουνό Όλυμπος Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.917."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το βουνό Όλυμπος Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο

2 Σμόλικας Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, με υψόμετρο μέτρα. Από τον Σμόλικα πηγάζουν οι παραπόταμοι του Αλιάκμονα, Βενέτικος και Γρεβενιώτικος.

3 Βόρας Ο Βόρας (ή Καϊμακτσαλάν, σλαβομακεδονικά: Ниџе, Νίτσε) είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Πέλλας έως τα όρια με το νομό Φλώρινας. Συνεχίζεται και πέρα από τα σύνορα στην πλευρά της ΠΓΔΜ. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Καϊμάκτσαλαν ή Καϊμάκι με μέτρα. Ο Βόρας συνδέεται δυτικότερα με τα βουνά Τζένα (2.182 μέτρα) και Πίνοβο (2.156 μέτρα), τα οποία αποτελούν τμήμα της ίδιας οροσειράς. Καλύπτεται από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Στον Βορά λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Στην ψηλότερη κορυφή του υπάρχει μικρή εκκλησία, μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

4 Γράμμος Ο Γράμμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο ,τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο μέτρα. Ο όγκος του βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάς όσο και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας . Στα ανατολικά του από την ελληνική πλευρά περικλείεται από τον Σμόλικα και το Βόιον. Ουσιαστικά είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα. Είναι σκεπασμένος από πυκνά δάση και από αυτόν ξεκινούν πολλά υδάτινα ρεύματα. Ιστορικά, στον Γράμμο εκτυλίχθηκε κατά το η τελική και σκληρότερη φάση του Ελληνικού εμφυλίου, που οδήγησε στην οριστική ήττα του Δημοκρατικού Στρατού από τον Εθνικό Στρατό.

5 Γκιώνα Η Γκιώνα είναι το πέμπτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο (2.917 μ.), το Σμόλικα (2.637 μ.), το Βόρα (2.524 μ.) και το Γράμμο (2.520 μ.). Βουνό με καθαρά αλπικό χαρακτήρα, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τις απομονωμένες χαράδρες του, τις μεγάλες ορθοπλαγιές, το έντονο ανάγλυφο και το απρόσιτο των ψηλών κορφών. Βρίσκεται στη Ρούμελη και συγκεκριμένα στο νομό Φωκίδας. Μαζί με τον Παρνασσό, την Οίτη και τα Βαρδούσια αποτελούν ένα συμπαγή και απομονωμένο ορεινό χώρο με έκταση τετρ. χλμ. και καλύπτουν μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας. Η Γκιώνα κατά την αρχαιότητα αναφερόταν ως Ασέληνον όρος γιατί, όπως λεγόταν, η Σελήνη είχε στο βουνό το ερωτικό κρησφύγετό της με τον Ενδυμίωνα, και επειδή το βουνό είχε σημεία όπου δεν τα έβλεπε το φως, κοιμόταν πλάι του εκεί.

6 Τύμφη Η Τύμφη (2.497 μ.) είναι βουνό της Ηπείρου στην επαρχία του Ζαγορίου, λεγόμενο κοινώς «Γκαμήλα» ή και «Βουνά του Παπίγκου». Ο Στράβων (Βιβλίο Ζ κεφ.6) την αναφέρει ως όρος της Παραυαίας ή Παρωραίας. Ο ορεινός όγκος της Τύμφης είναι σχεδόν άδενδρος και ως επί το πλείστον απόκρημνος ιδίως στις βόρειες και νοτιοδυτικές προσβάσεις του. Υψώνεται μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραποτάμου του Βοϊδομάτη. Αποτελούσε και αποτελεί το καλύτερο θέρετρο των νομάδων κτηνοτρόφων της περιοχής.

7 Αθαμανικά Όρη Τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, που ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Καρδίτσα με υψόμετρο μέτρα[1] και η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφύδι με υψόμετρο μέτρα. Καταλαμβάνουν τμήμα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Το όριο τους στα ανατολικά είναι ο ποταμός Αχελώος που διαχωρίζει τα Αθαμανικά Όρη από την υπόλοιπη Πίνδο, ενώ βόρεια γειτονεύουν με τον Λάκμο. Σημαντικά χωριά των Αθαμανικών Ορέων είναι οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα,η Αθαμανία και το Γαρδίκι Τρικάλων. Από τα Αθαμανικά Όρη πηγάζουν αρκετοί παραπόταμοι του Αχελώου και του Άραχθου.

8 Παρνασσός Ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας, που εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας,Φθιώτιδας και Φωκίδας. Έχει μέγιστο ύψος μέτρα, (υψηλότερη κορυφή η Λιάκουρα)[1]και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας.

9 ι Ίδη Λέγοντας Όρος Ίδη συνήθως εννοούμε τον Ψηλορείτη, το ψηλότερο όρος της Κρήτης. Ωστόσο μπορεί να αναφερόμαστε στην οροσειρά Ίδη, η οποία είναι ο Ψηλορείτης και η ευρύτερη ορεινή περιοχή καθώς και μερικοί παραπλήσιοι λοφίσκοι.

10 Λευκά Όρη Τα Λευκά Όρη είναι μια εκτεταμένη και πολύ εντυπωσιακή οροσειρά στην δυτική Κρήτη. Καταλαμβάνουν μια έκταση μήκους 50 και πλάτους 25 χιλιομέτρων και ουσιαστικά το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Χανίων.

11 Βαρδούσια Τα Βαρδούσια (ή Κόρακας) είναι σύμπλεγμα βουνών που περιλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα. Υψώνεται στα σύνορα των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας. Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ρούμελης μετά την Γκιώνα, με ύψος που φτάνει τα μέτρα (κορυφή Κόρακας).

12 Ταίγετος Ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος[1], είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης - Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή του έχει ύψος μέτρα και ονομάζεται Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας, από το ομώνυμο εκκλησάκι που κτίσθηκε κοντά στην κορυφή του, ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός[2]

13 Κυλλήνη H Κυλλήνη (ή Ζήρια) είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στον νομό Κορινθίας. Το ύψος της είναι μέτρα. Η Κυλλήνη περιβάλλεται από τα Αροάνια στα δυτικά, τον Ολόγυρο στα νότια ενώ βόρεια καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο.

14 Φαλακρό Το Φαλακρό (παλαιότερα Μποζ Νταγ, τούρκ. γκρι βουνό) είναι βουνό του νομού Δράμας με υψόμετρο μέτρα. Είναι το ψηλότερο βουνό της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνδέεται στα δυτικά με τον Όρβηλο, ενώ στα ανατολικά καταλήγει στην κοιλάδα του Νέστου, που το διαχωρίζει από τη Δυτική Ροδόπη. Στο Φαλακρό λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο λίγο πιο πάνω από τον οικισμό του Βώλακα.

15 Άθως Ο Άθως (γενική αρχ. Άθωνος), σήμερα και Άθωνας, είναι ορεινή χερσόνησος της Χαλκιδικής, η ανατολικότερη από τις τρεις και που απλώνεται μεταξύ των κόλπων του Στρυμονικού, και συγκεκριμένα από τον κόλπο της Ιερισσού (ανατολικά), και του Σιγγιτικού κόλπου (δυτικά). Στην αρχή το έδαφος είναι σχετικά χαμηλό, στη συνέχεια υψώνεται για να καταλήξει στο ομώνυμο όρος με υψόμετρο που υπερβαίνει τα 2000μ.

16 Από την Μαργαρίτα και την Ελεάνα

17 Πηγές Τις πληροφορίες αυτές τις πήραμε από την βικιπαίδια .


Κατέβασμα ppt "Το βουνό Όλυμπος Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.917."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google