Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βουνά όλου του κόσμου Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βουνά όλου του κόσμου Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βουνά όλου του κόσμου Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη
1o Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλο- νίκης Βουνά όλου του κόσμου

2 Το όρος Έβερεστ Η βόρεια πλευρά του Έβερεστ όπως φαίνεται από το base camp στα 5100μ. στο Θίβετ.

3 Το όρος Έβερεστ Το όρος Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαϊων και η κορυφή του το ψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο μέτρων. Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ, οι γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι 28ο Β, 87ο Α.

4 Συνέχεια... Το ύψος της μεταβάλλεται κατά μερικά εκατοστά κάθε έτος λόγο της διαδικασίας ορογέννησης που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται και στην εποχή μας καθώς η Ινδική τεκτινική πλάκα συγκρούεται με αυτή της Ασίας. Τα μέτρα είναι στα δύο τρίτα περίπου του ύψους της

5 Συνέχεια... Τα μέτρα είναι στα δύο τρίτα περίπου του ύψους της τροπόσφαιρας. Σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας στις ανώτερες πλαγιές.

6 Το Λευκό Όρος

7 Το Λευκό όρος Το Λευκό Όρος είναι μεγάλος ορεινός όγκος των Δυτικών Άλπεων. Περιλαμβάνει την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης με ύψος μ.. Η κορυφή βρίσκεται στο γαλλικό έδαφος, ενώ ολόκληρο το όρος βρίσκεται στα σύνορα 3 κρατών: της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας.

8 Συνέχεια... Εξαιτίας του μεγάλου ύψους του ορεινού αυτού όγκου, το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από χιόνι και πάγους. Το σχήμα του όρους μοιάζει με τραπέζι με μήκος 50 χλμ. και μέσο πλάτος 15 χλμ.

9 Συνέχεια... Την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του όρους αποτελεί ο τουρισμός. Πράγματι οι απότομες πλαγιές του αποτελούν πόλο έλξης για τους ορειβάτες όλου του κόσμου, που ξεκινούν από τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στις πλαγιές του, με σκοπό να κατακτήσουν τις κορυφές του.

10 Συνέχεια... Για αυτό το λόγο άλλωστε έχει κατασκευαστεί και εναέριος σιδηρόδρομος, που ανεβάζει τους τουρίστες σε ύψος μ. Το νέο τούνελ μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, εκτός του ότι συντομεύει την απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, συντελεί και στην τουριστική ανάπτυξη του όρους.

11 Το Όρος Κιλιμάντζαρο

12 Το Όρος Κιλιμάντζαρο Το επιβλητικό Κιλιμάντζαρο είναι το ψηλότερο βουνό της Αφρικής με υψόμετρο 5895 μέτρα. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό. Είναι το τέταρτο ψηλότερο από τα 7 Summits (η ψηλότερη κορφή σε κάθε ήπειρο) και η κορφή Uhuru (Ελευθερία) αποτελεί στόχο όνειρο πολλών ορειβατών από όλο τον κόσμο. Είναι το μοναδικό βουνό στην Αφρική του οποίου οι κορφές καλύπτονται με παγετώνες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λιώνουν και πρόκειται να λιώσουν εντελώς μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

13 Το Όρος Ακονκάγκουα

14 Το Όρος Ακονκάγκουα Το Ακονκάγκουα είναι η κορυφή (6.959 μ.) της οροσειράς των Άνδεων της Νότιας Αμερικής. Πρόκειται για την πιο ψηλή κορυφή του δυτικού ημισφαιρίου. Βρίσκεται στην επαρχία Μεντόζα της Αργεντινής, κοντά στα σύνορα με τη Χιλή, λίγο βορειότερα από τον ποταμό Ρίο ντέλα Κουέβας. Οι πλαγιές της πάνω από τα μ. καλύπτονται από αιώνια χιόνια στη νότια πλευρά, όπου βρίσκονται και οι πηγές του ομώνυμου ποταμού (190 χλμ.) που εκβάλλει στον Ειρηνικό, υπάρχουν πολλοί παγετώνες και χιονοστιβάδες.

15 Συνέχεια... Οι πρώτοι που ανέβηκαν στην κορυφή του ορεινού αυτού όγκου ήταν οι Βάινς και Τσουρμπρίγκεν, μέλη της αποστολής Φιτζέραλντ, το Βάση για την ανάβαση είναι η πόλη Πουέντε ντελ Ίνκα.

16 Αυστραλιανές Άλπεις

17 Αυστραλιανές Άλπεις Το μεγαλύτερο νησί της Ωκεανίας και ολόκληρου του πλανήτη είναι η Αυστραλία. Η Αυστραλία λόγω του μεγέθους της θεωρείται έδαφος ηπειρωτικό. Αποτελείται από πεδινές εκτάσεις, που διακόπτονται από χαμηλού ύψους υβώματα. Στην Ανατολική Αυστραλία εκτείνεται η Μεγάλη Διαχωριστική Οροσειρά (Αυστραλιανές Άλπεις), της οποίας η υψηλότερη κορυφή είναι μόλις μέτρα.

18 Συνέχεια... Στο κέντρο της αυστραλιανής γης και ανάμεσα στα μικρά όρη απλώνονται ερημικές εκτάσεις, όπως είναι η Μεγάλη Αμμώδης Έρημος, η έρημος Βικτόρια και άλλες μικρότερες, που καλύπτουν σχεδόν το 1 /3 της έκτασής της.

19 Πηγές www.wikipedia.org http://www.ygeiaonline.gr
Google images Πηγές

20


Κατέβασμα ppt "Βουνά όλου του κόσμου Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google