Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 2013 - 14.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 2013 - 14."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 2013 - 14

2 Τα χαρακτηριστικά της ισορροπημένης διατροφής

3 Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή ( Mediterranean diet ) μπορεί να περιγραφεί με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί). Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες. Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες. Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες. Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

4 Φυτοφάρμακα

5 Υπάρχουν ορισμένες απλές ενέργειες που μπορούν να προστατεύσουν τον καταναλωτή από το κίνδυνο ύπαρξης υπολειμμάτων βλαβερών ουσιών στα τρόφιμα. Μερικές από αυτές είναι: Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά με αραιωμένο σαπούνι ή ξίδι. Η αποφλοίωση δεν είναι απαραίτητη, όταν γίνεται όμως μειώνει τα υπολείμματα που πιθανόν να υπάρχουν. Πριν το στύψιμο ορισμένων φρούτων καλό είναι να απομακρύνεται η φλούδα. Η αφαίρεση των εξωτερικών φύλλων από διάφορα λαχανικά όπως λάχανο, μαρούλι κ.ά. είναι χρήσιμη ενέργεια.

6 Το ζεμάτισμα ή ο βρασμός πολλών λαχανικών μειώνει τα επίπεδα φυτοφαρμάκου σε αυτά. Η διατροφή μας με ποικιλία φρούτων ή λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο αφού δε θα καταναλώνουμε ένα είδος στο οποίο μπορεί να υπάρχει συγκέντρωση ενός φυτοφαρμάκου Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να τρώμε φρούτα ή λαχανικά τα οποία θα συλλέξουμε από κάποιο χωράφι, χωρίς να ξέρουμε αν και πότε έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα

7 Πρόσθετα και Συντηρητικά

8 Αν και η προσθήκη των ουσιών στα τρόφιμα θεωρείται ασφαλής για την υγεία του πληθυσμού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις χημικές αυτές ουσίες με καχυποψία και επιφυλακτικότητα. Τεχνητές χρωστικές ουσίες και συντηρητικά έχουν ενοχοποιηθεί για την αναφυλακτοειδή αντίδραση (ουρτικάρια) και την υπερκίνηση /υπερδραστηριότητα των παιδιών. Η ταρτραζίνη (τεχνητή χρωστική ) και το βενζοϊκό οξύ (συντηρητικό) είναι δυνατόν να προκαλέσουν κλινικές αντιδράσεις όπως ρινίτιδα, άσθμα και ουρτικάρια σε ευαίσθητα άτομα.

9 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

10 Η αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας δεν είναι σημαντική μόνον σε σχέση με τη Δημόσια Υγεία, αλλά επίσης και σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες δαπάνες των υγειονομικών υπηρεσιών και το σύνολο της οικονομίας, καθώς και για τη δυνατότητα των πολιτών να ζουν παραγωγική ζωή μέχρι τα γεράματά τους.

11 Η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση σειράς σοβαρών παθολογικών καταστάσεων, όπως: Σακχαρώδης διαβήτης. Υπέρταση. Υπερχοληστερολαιμία. Στεφανιαία νόσος. Αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου. Καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού. Παθήσεις της χοληδόχου κύστης και του ήπατος (λιπώδες ήπαρ). Αναπνευστικές διαταραχές. Ουρική αρθρίτιδα και οστεοπόρωση. Περιορισμός της δραστηριότητας. Κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα

12 «Άρτος, ταυτόσημος με τη ζωή του ανθρώπου»

13 Αναρίθμητες εικόνες, πολλές παροιμίες και διάφορες συνταγές αφιερωμένες στο ψωμί, μαρτυρούν τη σπουδαιότητά του αλλά και τη σημασία, που του προσέδιδαν οι άνθρωποι, ακόμη και σχεδόν 9.000 χρόνια πριν (π.Χ.). Η παλαιότερη εικόνα ψωμιού, χρονολογείται γύρω στα 3.000 π.Χ. και ανακαλύφθηκε σε Αιγυπτιακό τάφο, ενώ σε ελλαδικό επίπεδο το αρχαιότερο εύρημα χρονολογείται στα 500 π.Χ. και απεικονίζει γυναίκες, που πλάθουν ψωμί.

14 Ποια είναι τα είδη του ψωμιού; Χωριάτικο ή σταρένιο Λευκό ή άσπρο ψωμί Πολυτελείας Ολικής Αλέσεως – Πολύσπορο

15 Σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε.


Κατέβασμα ppt "ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 2013 - 14."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google