Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η υποδοχή του Όθωνα στην Ελλάδα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η υποδοχή του Όθωνα στην Ελλάδα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η υποδοχή του Όθωνα στην Ελλάδα
Η ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑ Η υποδοχή του Όθωνα στην Ελλάδα

2 Όταν ο Όθων, δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου του Α` εκλέχτηκε από τις προστάτριες Δυνάμεις ως βασιλιάς της Ελλάδας, ήταν ακόμα ανήλικος. Γι’αυτό μέχρι την ενηλικίωση του την εξουσία θα ασκούσε συμβούλιο αντιβασιλείας Όταν στις 25 Ιανουαρίου 1833 ο `Οθων  φθάνει στην Ελλάδα συνοδευόμενος από τρία μέλη της Αντιβασιλείας (`Αρμανσμπεργκ, Μάουερ, Χάυντεκ), βρίσκει τη χώρα σε πλήρη αποδιοργάνωση και αναρχία. Ο `Αρμανσμπεργκ ανέλαβε την γενική εποπτεία του κράτους και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Ο Μάουερ ανέλαβε την διοργάνωση της δικαιοσύνης, της παιδείας και της εκκλησίας, ο `Αμπελ την εσωτερική διοίκηση, ο Χάυντεκ την οργάνωση του στρατού και ο Γκράινερ τα οικονομικά Η Αντιβασιλεία, παραμέρισε κάθε δημοκρατικό θεσμό και απομάκρυνε τους Έλληνες από την άσκηση εξουσίας, συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στα χέρια της. Οι Έλληνες που συγκροτούσαν την ελληνική κυβέρνηση (Γραμματεία Επικρατείας - υπουργοί) έπαιζαν μόνο διακοσμητικό ρόλο.

3 ΤΑ ΜΕΤΡΑ Διοίκηση: Με το διάταγμα τις 3ης Απριλίου το ελληνικό κράτος διαιρέθηκε σε δέκα νομούς που υποδιαιρούνται σε 42 επαρχίες και πήραν αρχαία ελληνικά ονόματα. Οι επαρχίες υποδιαιρούνται σε δήμους, οι νομάρχες, έπαρχοι και δήμαρχοι διορίζονται από το κράτος και όλη η εξουσία ελέγχεται από την αντιβασιλεία. (Η τοπική αυτοδιοίκηση καταργείται).

4 ΤΑ ΜΕΤΡΑ Δικαιοσύνη: Ο καθηγητής Γεώργιος Λουδοβίκος Μάουερ  εργάζεται με μεθοδικότητα και επιμονή στην οργάνωση της δικαιοσύνης, της παιδείας και της εκκλησίας και παρ’ όλο που το έργο του κρίνεται αξιόλογο, μειονεκτούσε γιατί μετέφερε ξενικούς θεσμούς παραγνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα. Στον τομέα της δικαιοσύνης ιδρύονται 10 πρωτοδικεία στις έδρες των νομών, δύο εφετεία και ένα ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ο “Άρειος Πάγος”. Το έργο της Αντιβασιλείας υπήρξε μεγάλο και στο νομοθετικό τομέα : ο οργανισμός των Δικαστηρίων, ο Ποινικός νόμος, οι κώδικες Ποινικής Δικονομίας και Πολιτικής Δικονομίας καθώς και ο εμπορικός Νόμος επέζησαν κατά βάση ως τις μέρες μας. Το πρώτο κτίριο που στεγάστηκε ο Άρειος Πάγος

5 ΤΑ ΜΕΤΡΑ Παιδεία: Με το διάταγμα του Μαΐου 1834 ιδρύονται δημοτικά σχολεία τεταρτοετούς στοιχειώδους εκπαίδευσης και σε κάθε πρωτεύουσα επαρχίας τριετές “ελληνικό σχολείο” στο οποίο εισάγονται οι απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων. Στις πρωτεύουσες των νομών ιδρύονται “Γυμνάσια” τετραετούς φοίτησης στα οποία εισέρχονται, μετά από εξετάσεις, οι απόφοιτοι του “ελληνικού σχολείου”. Το σύστημα αυτό μεταφέρθηκε από τη Βαυαρία. Ιδρύεται ελληνικό πανεπιστήμιο το οποίο λειτουργεί το 1837 με τέσσερις σχολές (Θεολογική, Νομικών Επιστημών, Ιατρική και Φιλοσοφίας) με ελεύθερη είσοδο για τους απόφοιτους του Γυμνασίου.

6 ΤΑ ΜΕΤΡΑ Εκκλησία: Η αντιβασιλεία, κατ’ εισήγηση του Αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Φαρμακίδη ( ) ιδρύει την αυτοκέφαλη και “ανεξαρτήτου πάσης άλλης εξουσίας” ελλαδική εκκλησία. Το Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο και ουσιαστικά για 20 περίπου έτη διακόπτονται οι σχέσεις Φαναριού και Ελληνικής Εκκλησίας. Η αντιβασιλεία καταργεί τα εγκαταλειμμένα μοναστήρια και περιορίζει τα ανδρικά σε 82 και τα γυναικεία σε 3 με τον σκοπό να χρησιμοποιήσει την περιουσία των διαλυομένων μοναστηριών για την ηθική και πνευματική ανύψωση του κλήρου.

7 ΤΑ ΜΕΤΡΑ Στρατιωτική οργάνωση: Η στρατιωτική πολιτική της αντιβασιλείας προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στους Έλληνες γιατί οι Έλληνες παραμερίστηκαν και δέκα χιλιάδες αγωνιστές καταδικάστηκαν έτσι σε εξαθλίωση. Με τον Όθωνα έφτασαν στην Ελλάδα και Βαυαροί μισθοφόροι και σ’ αυτούς ενσωματώθηκαν μόνο 1200 Έλληνες.

8 ΤΑ ΜΕΤΡΑ Οι Έλληνες αγωνιστές αντιδρούν και το σύνθημα “Κάτω η ξενοκρατία” αρχίζει να δονεί την Ελλάδα. Η αντιβασιλεία αντιδρώντας συλλαμβάνει τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία η οποία απέβλεπε στην κατάργηση της αντιβασιλείας και στην ταχύτερη ανάληψη της εξουσίας από τον `Οθωνα και μετά από οκτάμηνη φυλάκιση, οι δύο αγωνιστές δικάζονται για “εσχάτη προδοσία”.

9 ΤΑ ΜΕΤΡΑ Η αντιβασιλεία πίεσε το δικαστήριο να καταδικάσει τους δύο ήρωες της επανάστασης σε θάνατο (25 Μαΐου 1834) παρά την αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου. Ο λαός αντέδρασε έντονα στην απόφαση του δικαστηρίου και η αντιβασιλεία μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια. Όταν ο Όθωνας ενηλικιώθηκε (20 Μαΐου 1835) οι δύο αγωνιστές ελευθερώθηκαν.

10 ΤΑ ΜΕΤΡΑ Οικονομικά: Στις 27 Σεπτεμβρίου 1833 ιδρύεται το Ελεγκτικό Συνέδριο με πρόεδρο τον Γάλλο οικονομολόγο Arthemondde Regny, ο οποίος εργάστηκε με ακαταπόνητο ζήλο για την οργάνωση των οικονομικών του κράτους χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η φορολογία παρέμεινε όπως ήταν κατά την Τουρκοκρατία: στην αγροτική παραγωγή επιβαλλόταν η δεκάτη και ο φόρος επικαρπίας στους καλλιεργητές των εθνικών κτημάτων με αποτέλεσμα οι δύο φόροι να ξεπερνούν το 25% του ακαθάριστου γεωργικού εισοδήματος. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν κατόρθωσε να προσεγγίσει κάποια δημοσιονομική ισορροπία (εσόδων - δαπανών) και το κράτος ζούσε σε διαρκή χρεοκοπία.

11 ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑΣ
Γεώργιος Λουδοβίκος Μάουρερ Κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος του Άρμανσμπεργκ

12 Carl Wilhelm von Heideck(Xάιντεκ)
ο νεαρός Όθωνας


Κατέβασμα ppt "Η υποδοχή του Όθωνα στην Ελλάδα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google