Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα
Κώστας Μπάρτζης Δ2 Α.Π.Θ Π.Τ.Δ.Ε. 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης

2 Τι είναι πολίτευμα- Είδη πολιτεύματος
Πολίτευμα είναι ο τρόπος με τον οποίο κυβερνιέται μια χώρα. Τα είδη πολιτεύματος στην αρχαία Ελλάδα είναι: Βασιλεία Αριστοκρατία Ολιγαρχία Τυραννία Δημοκρατία

3 Βασιλεία Στην αρχή το κράτος το κυβερνούσε ο βασιλιάς με ένα συμβούλιο από ευγενείς, που ήταν μεγαλοκτηματίες. Βασιλιάς Κόδρος

4 Αριστοκρατία Αυτοί οι μεγαλοκτηματίες αργότερα πήραν όλοι τη δύναμη στα χέρια τους, κατάργησαν το βασιλιά και κυβέρνησαν μόνοι τους. Το πολίτευμα αυτό ονομάστηκε αριστοκρατικό, γιατί τους ευγενείς τους έλεγαν και άριστους.

5 Ολιγαρχία Κατόπιν με το εμπόριο, τη ναυτιλία και τη βιοτεχνία πλούτησαν και άλλοι άνθρωποι και απόκτησαν μεγαλύτερη δύναμη από τους ευγενείς. Άρχισαν λοιπόν να παίρνουν εκείνοι την εξουσία. Το πολίτευμα αυτό ονομάστηκε ολιγαρχικό, γιατί οι πλούσιοι ήταν (ο)λίγοι.

6 Τυραννία Σε μερικές περιπτώσεις κάποιοι φιλόδοξοι άνθρωποι κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν τις φιλονικίες ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές παρατάξεις και να πάρουν με τη βία την εξουσία. Οι άρχοντες αυτοί ονομάστηκαν τύραννοι. Οι τύραννοι διοικούσαν αυθαίρετα και έκαναν πολλές αδικίες, γι' αυτό ο λαός τους μίσησε και τους κατάργησε...

7 Δημοκρατία Στη δημοκρατία όλοι οι πολίτες είχαν ίσα δικαιώματα και συμμετείχαν όλοι στα διάφορα αξιώματα της πολιτείας. Η γενική συνέλευση των ελεύθερων πολιτών, η ‘’Εκκλησία του Δήμου’’ είχε την ανώτατη εξουσία στην πόλη-κράτος.

8 Σχόλια Εμένα μου αρέσει πιο πολύ η Δημοκρατία επειδή όλοι έχουν ίσα δικαιώματα, ο καθένας είναι ελεύθερος να πει τη γνώμη του και να ψηφίσει.

9 Σόλωνας-Βιογραφία Ο Σόλων (περ π.Χ.) ήταν σημαντικός Αθηναίος νομοθέτης, φιλόσοφος,ποιη-τής και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Ανήκε σε πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια που απέδιδε την καταγωγή της στη γενιά του μυθικού βασιλιά της Αθήνας Κόδρου. Ο πατέρας του ονομαζόταν Εξηκεστίδης· αυτός φρόντισε για την εκπαίδευση και ανατροφή του γιου του.

10 Κλεισθένης Ο Κλεισθένης υπήρξε Αθηναίος πολιτικός του 6ου αι. π.Χ., της οικογένειας των Αλκμεωνιδών. Το π.Χ. έθεσε τις βάσεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Αθήνας. Με το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, ανέλαβε να μεταρρυθμίσει το πολίτευμα της Αθήνας και να το καταστήσει δημοκρατικότερο. Γι' αυτό τον σκοπό διαχώρισε τους Αθηναίους σε δέκα (10) φυλές με δέκα-τέσσερις (14) δήμους η καθεμιά.

11 Κλεισθένης 2 Επιπλέον, η βουλή των 400, όργανο που θέσπισε ο Σόλωνας αντικαταστήθηκε από νέα βουλή με 500 βουλευτές. Αυτοί εκλέγονταν κάθε χρόνο με κλήρο 50 από κάθε φυλή. Έτσι, όλοι οι πολίτες είχαν πιθανότητα να γίνουν κάποτε βουλευτές. Έργο της βουλής ήταν να προετοιμάζει τα θέματα που θα συζητούσε η Εκκλησία του δήμου. Επίσης, ο Κλεισθένης, για να προστατέψει το νέο πολίτευμα, καθιέρωσε τον οστρακισμό. Κάθε πολίτης έγραφε πάνω σε ένα κομμάτι από σπασμένο αγγείο (όστρακο) το όνομα του πολιτικού που θεωρούσε πιο επικίνδυνο για τη δημοκρατία.

12 Εκκλησία του δήμου Η Εκκλησία του Δήμου ήταν η κύρια δημοκρατική συνέλευση στην αρχαία Αθήνα, και πραγματοποιούνταν στο λόφο της Πνύκας, στην Αγορά ή στο Θέατρο του Διονύσου. Η συνέλευση ήταν ανοιχτή σε όλους τους άρρενες πολίτες (που είχαν πολιτικά δικαιώματα) με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών, και καθιερώθηκε από τον Σόλωνα το 594 π.Χ.. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και Αθηναίοι πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία των αποφάσεων της Αθηναϊκής δημοκρατίας.

13 Πεισίστρατος Ο Πεισίστρατος υπήρξε κατά διαστήματα για συνολικά περίπου 20 χρόνια τύραννος των Αθηνών, στην περίοδο 561 έως 527 π.Χ. Προσπάθησε και κατάφερε να επιβάλει τυραννίδα τρεις φορές χρησιμοποιώντας άλλοτε συμμάχους από διάφορες πόλεις, άλλοτε από την ίδια την Αθήνα όπου υπήρχαν έντονες διαμάχες εξουσίας μεταξύ αντίπαλων ισχυρών οικογενειών, άλλοτε μισθοφορικό στρατό και άλλοτε τραγελαφικά τεχνάσματα.

14 Πεισίστρατος 2 Τις πρώτες δύο φορές κατάφερε να επιβληθεί για μικρό χρονικό διάστημα, μετά το οποίο ανατράπηκε και εξορίστηκε. Την τρίτη φορά όμως έμεινε στην εξουσία μέχρι το θάνατό του. Αυτός επήλθε από φυσικά αίτια και σε μεγάλη ηλικία του Πεισιστράτου, το 527 π.Χ., οπότε τον διαδέχτηκαν οι Πεισιστρατίδες.

15 Περικλής Ο Περικλής (από τις λέξεις περί και κλέος δηλαδή o περιτριγυρισμένος από δόξα, περίδοξος, περίπου  π.Χ.) ήταν Αρχαίος Έλληνας πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π.Χ., γνωστού και ως «Χρυσού Αιώνα», και πιο συγκεκριμένα της περιόδου μεταξύ των Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η δύναμη, δόξα και η φήμη την οποία χάρισε στην Αρχαία Αθήνα, δικαιώνουν απόλυτα το χαρακτηρισμό του Χρυσού Αιώνα. Η εποχή στην οποία ήταν κύριος της πολιτικής ζωής της Αρχαίας Αθήνας, δηλαδή μεταξύ του 461 π.Χ. και του 429 π.Χ., ονομάζεται μέχρι σήμερα «Εποχή του Περικλή».

16 Σχόλια 2 Εμένα μου αρέσει πιο πολύ ο Σόλωνας επειδή ήταν σπουδαίος νομοθέτης, φιλόσοφος, ποιητής και θα μίνει για πάντα στην ιστορία.

17 Πηγές Ηλεκτρονικές Πηγές Εγκυκλοπαιδικές Πηγές WIKIPEDIA
ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ 4ης ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

18 Πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα
Κώστας Μπάρτζης Δ2 Α.Π.Θ Π.Τ.Δ.Ε. 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας!!


Κατέβασμα ppt "Πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google