Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΗ: Πώς γίνεται τόσα πολλά να χωρέσουν σε μια μόνο λέξη;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΗ: Πώς γίνεται τόσα πολλά να χωρέσουν σε μια μόνο λέξη;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

2 ΕΥΡΩΠΗ: Πώς γίνεται τόσα πολλά να χωρέσουν σε μια μόνο λέξη;

3 Αιγαίο Ατλαντικό

4 Ακρόπολη

5 Πύργοs του Άιφελ

6 Αναγέννηση

7 θεωρία της Σχετικότητας

8 Σούμπερτ

9 Θεοδωράκη

10 Ευρωπαϊκή Ένωση

11  Γαλλία  Ιταλία

12  Γερμανία  Λουξεμβούργο

13  Βέλγιο  Ολλανδία

14  Αγγλία  Ιρλανδία

15  Δανία  Ελλάδα

16  Ισπανία  Πορτογαλία  Σουηδία

17  Αυστρία  Φιλανδία

18 ΚΥΠΡΟΣ

19  Εσθονία  Λετονία  Λιθουανία

20  Μάλτα  Ουγγαρία  Πολωνία

21  Σλοβακία  Σλοβενία  Τσεχία

22 Ρουμανία Βουλγαρία

23 ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.  δυο Συμβούλια  μια Επιτροπή  τρία Δικαστήρια  ένα Κοινοβούλιο

24  ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - Φροντίζει για την αρμονική συνύπαρξη των Κρατών-Μελών. - Αποτελείται από τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς των χωρών της Ε.Ε. που συναντώνται δύο φορές το χρόνο σε διάσκεψη κορυφής.  ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ - Εκπροσωπεί τις Εθνικές Κυβερνήσεις αφού συμμετέχουν διάφοροι Υπουργοί των κρατών – μελών ανάλογα με το θέμα συζήτησης. - Είναι το ανώτατο Νομοθετικό Σώμα της Ε.Ε. που μελετά, τροποποιεί, απορρίπτει νόμους που προτείνονται από την Commission.

25  Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (COMMISSION) - Η Commission αποτελείται από 20 επιτρόπους και υποστηρίζεται από 1600 υπαλλήλους. - Κύρια ασχολία της είναι: να προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών και στο Ευρωκοινοβούλιο νόμους και διατάξεις και στη συνέχεια, εφόσον αυτοί υιοθετηθούν, να φροντίσει για την υλοποίησή τους.  ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - Εκπροσωπεί τους όλους ευρωπαίους πολίτες. - Αποτελείται από 626 εκπροσώπους από όλα τα κράτη-μέλη. - Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δε χωρίζονται κατά εθνικότητες, αλλά σύμφωνα με την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκουν.

26  ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - Εκπροσωπεί το νόμο. - Εδρεύει στο Λουξεμβούργο. - Σε αυτό ανήκει ένας δικαστής από κάθε κράτος – μέλος. - Φροντίζει πάντα ώστε ο κοινοτικός νόμος να μην έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους των κρατών – μελών.  ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Η Ε.Ε. χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες. - Αυτοί λοιπόν έχουν το δικαίωμα να ξέρουν αν τα χρήματά τους διατίθενται σωστά. - Αυτή τη δουλειά κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

27 ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ως πολίτες της Ευρώπης μπορούμε :  Να ταξιδεύουμε ελεύθερα στην Ε.Ε.  Να μετακινούμαστε όπου θέλουμε εντός της Ε.Ε., να σπουδάζουμε, να εργαζόμαστε ή να συνταξιοδοτούμαστε.  Να απολαμβάνουμε τη διπλωματική προστασία που δικαιούνται όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., όταν βρισκόμαστε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Να ψηφίζουμε και να είμαστε υποψήφιοι στις Ευρωπαϊκές όσο και στις Εθνικές εκλογές στη χώρα που μένουμε, όπου κι αν ζούμε μέσα στην Ε.Ε.  Να θέτουμε αιτήματα στο Ευρωκοινοβούλιο ή στον Ευρωπαίο Συνήγορο του πολίτη για θέματα κακοδιοίκησης.

28 Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

29 ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  Τι σημαίνει όμως ενεργός πολίτης; Σημαίνει άνθρωπος που νοιάζεται, που γνωρίζει και που εμπλέκεται σε ό,τι γίνεται γύρω του.  Εμείς οι Κύπριοι είμαστε και Ευρωπαίοι και δραστήριοι.


Κατέβασμα ppt "Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΗ: Πώς γίνεται τόσα πολλά να χωρέσουν σε μια μόνο λέξη;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google