Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας
Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας

2 Ποιος αναλαμβάνει και πότε τη θέση του κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους;
Ο Ιωάννης Καποδίστριας αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους το 1827, µε ψήφισμα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης. Η κατάσταση του κράτους που παραλαμβάνει είναι τραγική. Οι Έλληνες βλέπουν στο πρόσωπό του ένα σωτήρα και έχουν ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες απ’ αυτόν.

3 Ποιος είναι ο βασικός στόχος της πολιτικής του;
Ποιος είναι ο βασικός στόχος της πολιτικής του; Βασικός στόχος της πολιτικής του είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό κράτος µε αποτελεσματική διοίκηση και δυνατή οικονομία. Γι’ αυτό το λόγο συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του για να δρα πιο αποτελεσματικά, όπως πιστεύει.

4 Ποιες οι ενέργειες του Καποδίστρια για την ανάπτυξη της οικονομίας;
Χρησιμοποιεί τους φόρους και τα δάνεια από το εξωτερικό για να αποκαταστήσει τις πολεμικές καταστροφές και να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Ιδρύει Εθνική Τράπεζα για να βοηθήσει τις επενδύσεις, δίνει βάρος στην ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας και οργανώνει τακτικό στρατό. Φοίνικας: Το πρώτο αργυρό νόμισμα του ελληνικού κράτους. Κόπηκε το 1828 στην Αίγινα

5 Η εκπαίδευση στα χρόνια του Καποδίστρια
Μεγάλη ήταν η προσπάθεια του Καποδίστρια για την βασική και επαγγελματική εκπαίδευση. Ιδρύθηκαν σε όλη τη χώρα πολλά σχολεία γνωστά, ως αλληλοδιδακτικά. Ίδρυσε Γεωργική Σχολή όπου θα εκπαιδεύονταν οι γεωργοί. Επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί δάσκαλοι, τα σχολεία ακολουθούσαν την αλληλοδιδακτική μέθοδο, με την οποία οι πιο προχωρημένοι μαθητές δίδασκαν τους λιγότερο προχωρημένους. Στην Α΄ εικόνα βιβλίο που εκδόθηκε το 1830 για την αλληλοδιδακτική μέθοδο,

6 H καλλιέργεια της πατάτας
(Τι ωραία που μυρίζει σελ. 15)

7 Η αντίδραση των πολιτικών του αντιπάλων
Η συγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπό του αλλά και οι γενικότερες πολιτικές πρωτοβουλίες του προκαλούν την αντίδραση κάποιων πολιτικών ομάδων που βλέπουν να περιορίζεται η εξουσία τους.

8 Η δολοφονία του Καποδίστρια
Αυτοί οι πολιτικοί του αντίπαλοι ασκούν αντιπολίτευση και οργανώνονται σταδιακά µε στόχο την ανατροπή του. Η κυβέρνηση του Ι. Καποδίστρια περνά πολλές κρίσεις αλλά καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες. Το έργο του σταματά απότομα µε τη δολοφονία του, το 1831, στο Ναύπλιο.

9 Ιστορική γραμμή

10 Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων ψηφίζει
Α΄ Η πόλη του Ναυπλίου ορίζεται έδρα της Κυβέρνησης και της Βουλής. Β΄ Η Κυβέρνηση πρέπει να μεταβεί άμεσα στο Ναύπλιο, για να συνεχίσει το έργο της. Γ΄ Η Βουλή πρέπει να συγκληθεί εκεί το γρηγορότερο για να αρχίσει το έργο της Εκδόθηκε στην Τροιζήνα, 4 Μαΐου 1827

11 Ποια η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους;
Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων ψηφίζει την πόλη του Ναυπλίου ως πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους.

12 ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ επενδύσεις:
χρηματικά ποσά που τοποθετούνται για να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής και ανάπτυξης αντιπολίτευση: οργανωμένες ομάδες που είναι αντίθετες µε την κυβερνητική πολιτική αλληλοδιδακτική µέθοδος: διδακτική μέθοδος, κατά την οποία ο δάσκαλος εκπαιδεύει τους μεγαλύτερους και ικανότερους μαθητές και αυτοί µε τη σειρά τους υπόλοιπους μαθητές

13

14 Η δολοφονία του Καποδίστρια
Πίνακας που ζωγράφισε το 1850 ο ζωγράφος Διονύσιος Τσόκος. Δείχνει τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια που έγινε έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο στις 27 Σεπτεμβρίου 1831.

15 Το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο στο Ναύπλιο, σήμερα λειτουργεί ως Δημαρχείο
Φωτογραφία από τις αρχές του 20ού αιώνα με το Κυβερνείο στην Αίγινα, δηλαδή το κτίριο που στέγαζε τον κυβερνήτη και τη διοίκηση.

16


Κατέβασμα ppt "Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google