Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H EΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 19 ο ΑΙΩΝΑ. 1827-1831 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1 ος ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H EΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 19 ο ΑΙΩΝΑ. 1827-1831 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1 ος ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H EΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 19 ο ΑΙΩΝΑ

2

3 1827-1831 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1 ος ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

4 1827: Η ήττα του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο Ναβαρίνο θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ελληνικού κράτους. Παράλληλα η Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα αποφασίζει να διορίσει «Κυβερνήτη της Ελλάδας» τον Ιωάννη Καποδίστρια.

5 Αναλαμβάνει κυβερνήτης της Ελλάδας το 1828 Επισκέπτεται τις ευρωπαϊκές αυλές για να ζητήσει οικονομική βοήθεια. Πετυχαίνει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους (1830) με σύνορα που έφθαναν λίγο πιο πάνω από τη Λαμία Κόβει το πρώτο ελληνικό νόμισμα (τον Φοίνικα) και ιδρύει την πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα. Χτίζει Ορφανοτροφείο και σχολεία στην Αίγινα. Οργανώνει τον στρατό, την δικαιοσύνη και τη διοίκηση. Ιδρύει Αγρονομική Σχολή στην Τίρυνθα και εισάγει την καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα.

6 Όραμά του είναι η δίκαιη κατανομή γης στο λαό που υποφέρει. Γεγονός που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη δυσαρέσκεια των τοπικών προυχόντων. Κι έτσι ο Κυβερνήτης θα δολοφονηθεί το 1831, στο Ναύπλιο … στα σκαλοπάτια μιας εκκλησίας!

7 Το 1833, μετά από άρνηση του Λεοπόλδου της Σαξωνίας ν’ανέβει στο Θρόνο της Ελλάδας, βασιλιά της γίνεται ο δεκαεφτάχρονος τότε Όθωνας της Βαυαρίας. Τον καιρό που ο βασιλιάς είναι ανήλικος, την κυβέρνηση ασκεί μία επιτροπή αντιβασιλείας που θα επιχειρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τόμεις όπως η Εκπαίδευση, η Εκκλησία, ο στρατός και η διοίκηση. Ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας ήταν ένα δύσκολο έργο που ξεσήκωνε συχνά μεγάλες αντιδράσεις και προκαλούσε συχνές εξεγέρσεις.

8 Όταν ο Όθωνας αναλαμβάνει ο ίδιος την εξουσία κυβερνάει απολυταρχικά, με αποτέλεσμα στις 3 Σεπτεμβρίου του του 1843, ο λαός να ξεσηκωθεί και να ζητήσει σύνταγμα.

9 Με το σύνταγμα του 1844, το πολίτευμα της Ελλάδας είναι πλέον η Συνταγματική Μοναρχία. Οι επεμβάσεις όμως του Βασιλιά στο έργο της Βουλής συνεχίζονται με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη δυσαρέσκεια που θα οδηγήσει στην εκθρόνισή του και την έξωσή του από τη χώρα το 1862.

10 Νέος βασιλιάς της χώρας ορίζεται ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος. •Η Αγγλία δίνει ως προίκα στο νέο μονάρχη τα «Ιόνια νησιά». •Παράλληλα το 1864, θεσπίζεται νέο σύνταγμα με το οποίο το πολίτευμα της χώρας θα είναι πια η «βασιλευομένη δημοκρατίας». •Το 1875 κατόπιν ενός καυστικού άρθρου του Χαρίλαο Τρικούπη στην Εστία με τον τίτλο «Τις πταίει», ο Βασιλιάς αποδέχεται την αρχή της δεδηλωμένης» βάσει της οποίας υποχρεωνόταν να διορίζει κυβέρνηση από το κόμμα που είχε την πλειοψηφία στη Βουλή.

11 Σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας που ακολουθεί, ο Χαρίλαος Τρικούπης είναι αυτός που θα σημαδέψει με την προσωπικότητά του τον ελληνικό 19 ο αιώνα. Γίνεται πρωθυπουργός για πρώτη φορά το 1880. Σ’αυτόν οφείλουμε τη διώρυγα της Κορίνθου το 1893, την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού, αλλά και το όραμα για την κατασκευή της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2004.

12 Ο αιώνας θα τελείωνε για την Ελλάδα με … 1.Την τέλεση των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 1896. 2.Τον ατυχή πόλεμο του 1897 3.Και την αυτονομία της Κρήτης το 1898.


Κατέβασμα ppt "H EΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 19 ο ΑΙΩΝΑ. 1827-1831 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1 ος ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google