Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΕΝΙΟ Α4/Γ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΕΝΙΟ Α4/Γ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΕΝΙΟ Α4/Γ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΕΝΙΟ Α4/Γ

2 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πολιτικό σύστημα στο οποίο ο λαός ασκεί την εξουσία.
ΠΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ? Το γνωστότερο και πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα, και μάλιστα άμεσης δημοκρατίας, είναι αυτό της Αθήνας του 5ου αι. π.Χ. Άμεση δημοκρατία είναι το πολιτικό σύστημα στο οποίο όλοι οι πολίτες καλούνται να συνεργαστούν στην επεξεργασία και στην ψήφιση των νόμων, καθώς και στην εκλογή των αρχόντων και των δικαστών.

3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Αθήνας (το οποίο περιλάμβανε την κεντρική πόλη των Αθηνών και την περιβάλλουσα επικράτεια της Αττικής). Η Αθήνα ήταν η πρώτη γνωστή δημοκρατία και ίσως η πιο σημαντική κατά την αρχαιότητα. Και άλλες αρχαιοελληνικές πόλεις είχαν δημοκρατικό πολίτευμα αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν εξίσου ισχυρό και σταθερό με αυτό των Αθηνών.

4 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Η αθηναϊκή δημοκρατία παραμένει ένα μοναδικό και εξαιρετικού ενδιαφέροντος παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας, όπου οι άνθρωποι δεν εξέλεγαν αντιπροσώπους για να αποφασίζουν στο όνομά τους, αλλά έπαιρναν οι ίδιοι αποφάσεις νομοθετικού και εκτελεστικού περιεχομένου. Δε συμμετείχε, ωστόσο, το σύνολο του πληθυσμού της πόλης, αλλά το σύνολο αυτών που είχαν πολιτικά δικαιώματα συγκροτούνταν ανεξαρτήτως από οικονομικά θέματα και οι πολίτες συμμετείχαν σε πρωτοφανή κλίμακα. Ποτέ μέχρι τότε τόσο πολλοί άνθρωποι δεν είχαν περάσει τόσο χρόνο αυτοκυβερνώμενοι.

5 Ο «ΧΡΥΣΟΣ» ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
Ο «ΧΡΥΣΟΣ» ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ Μετά το φόνο του Εφιάλτη, ο Περικλής, αριστοκράτης από καταγωγή, ανέλαβε την ηγεσία των δημοκρατικών και κυβέρνησε την Αθήνα ως συνεχιστής της πολιτικής του Θεμιστοκλή. Έτσι, συσχέτισε το όνομά του με την περίοδο της πιο μεγάλης ακμής της Αθηναϊκής συμμαχίας, καθώς και με την oικοδόμηση λαμπρών μνημείων που έκαναν την Αθήνα την ωραιότερη ελληνική πόλη «χρυσός αιώνας του Περικλή», όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται η περίοδος που κυβερνούσε, αλλά και τα αμέσως επόμενα χρόνια, θεμελίωσαν τη φήμη της Αθήνας ως εκπολιτιστικού και πνευματικού κέντρου με πανελλήνια ακτινοβολία.

6 Ο «ΧΡΥΣΟΣ» ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
Ο «ΧΡΥΣΟΣ» ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ Στη θέση αυτή θα παραμείνει περισσότερο από τριάντα χρόνια ( π.Χ.), με μια εξουσία σχεδόν απόλυτη, επιβεβαιωμένη όμως με την ελεύθερη εκλογή του ως στρατηγού κάθε χρόνο μέχρι τον θάνατο του, με μια μοναδική εξαίρεση το 430 π.Χ. Αθήνα της εποχής εκείνης εξακολουθεί και σήμερα ακόμη να ασκεί μεγάλη έλξη στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή όλων των πολιτισμένων λαών.

7 ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πολιτική ιδιοφυΐα αλλά και φιλότεχνος, ο Περικλής κατέστησε την Αθήνα πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας. Στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής ο Περικλής εισηγήθηκε μέτρα τα οποία ενίσχυσαν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η εκλογή των αρχόντων καθιερώθηκε να γίνεται με κλήρωση και όχι κατ επιλογήν, ώστε να έχουν πιθανότητα επιτυχίας όλοι οι πολίτες και όχι μόνο οι ικανότεροι. Από τον Άρειο Πάγο, το προπύργιο των ολιγαρχικών, αφαιρέθηκαν πολλές δικαιοδοσίες και δόθηκαν σε δέκα άλλα δικαστήρια με 500 δικαστές το καθένα, οι οποίοι ορίζονταν με κλήρο.

8 ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο Περικλής επίσης εισήγαγε τη «μισθοφορά», δηλαδή την πληρωμή μισθού στα μέλη των δικαστηρίων και της Βουλής των 500, μέτρο που σταδιακά εφαρμόστηκε σε όλους τους κληρωτούς άρχοντες. Εξάλλου με εισήγηση του Περικλή θεσπίστηκε και το μέτρο των «θεωρικών», δηλαδή η επιχορήγηση των απόρων από το Δημόσιο για να παρακολουθούν τους δραματικούς αγώνες. Με το μέτρο της «μισθοφοράς» ο Περικλής διεύρυνε τη δυνατότητα συμμετοχής του λαού στα κοινά. Επιπλέον έδωσε στους ζευγίτες (δηλαδή σε όσους κατείχαν τουλάχιστον ένα ζευγάρι βόδια) το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ενώ ο Κλεισθένης τους είχε δώσει μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν.

9 ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Για να κάνει ομοιογενέστερη τη σύσταση του πληθυσμού της Αττικής, ο Περικλής εισηγήθηκε νόμο με τον οποίο το δικαίωμα του αθηναίου πολίτη είχαν μόνο όσοι γεννιόνταν από πατέρα και από μητέρα Αθηναίους. Το νόμο αυτό ωστόσο καταστρατήγησε ο ίδιος ο Περικλής όταν, λίγο πριν από το θάνατό του, ζήτησε να αναγνωριστεί ως αθηναίος πολίτης ο γιος του (Περικλής κι αυτός) τον οποίο είχε αποκτήσει με την Ασπασία, επειδή οι δύο γιοι του από την αθηναία σύζυγό του (δεν έχει διασωθεί το όνομά της) είχαν πεθάνει στο μεγάλο λοιμό. Με τις μεταρρυθμίσεις του Περικλή η δημοκρατία στην Αθήνα εδραιώθηκε. Η ισονομία ήταν πλήρης και η ελευθερία των πολιτών περιοριζόταν μόνο από τους νόμους τους οποίους οι ίδιοι είχαν ψηφίσει.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΕΝΙΟ Α4/Γ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google