Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη Ενότητα `Α Κράτος και Πολίτευμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη Ενότητα `Α Κράτος και Πολίτευμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη Ενότητα `Α Κράτος και Πολίτευμα

2 Κράτος Εξουσία Νομοθετική Εκτελεστική Δικαστική ΛαόςΈδαφος

3 Πολίτευμα Μοναρχία Απόλυτη Συνταγματική Ολιγαρχία Δημοκρατία

4

5

6 Τη νομοθετική εξουσία ασκεί η Βουλή. Η Βουλή αποτελείται από τριακόσιους εκπροσώπους του λαού που είναι οι βουλευτές. Στη Βουλή οι βουλευτές: Συζητούν και αποφασίζουν για μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα, όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία, η οικονομία, η εξωτερική πολιτική. Μελετούν και ψηφίζουν τους νόμους. Ελέγχουν το έργο της Κυβέρνησης (του Πρωθυπουργού και των Yπουργών).

7 Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση κυβερνά με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Κάθε Yπουργός ασχολείται με τα θέματα του Yπουργείου του και ο Πρωθυπουργός, που είναι ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, συντονίζει το έργο των Yπουργών του. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση κυβερνά με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Κάθε Yπουργός ασχολείται με τα θέματα του Yπουργείου του και ο Πρωθυπουργός, που είναι ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, συντονίζει το έργο των Yπουργών του.

8 Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών Υπουργείο Πολιτισμού Υπουργείο Εξωτερικών Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

9 Οι άνθρωποι καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να λύσουν διαφορές τους με την Πολιτεία ή με τους συμπολίτες τους. Σε ένα δημοκρατικό κράτος, όταν οι πολίτες παραβιάζουν τους νόμους προβαίνοντας σε παράνομες πράξεις, όπως κλοπή, φόνο, οικονομική απάτη, φθορά ξένης περιουσίας κ.ά., οι δικαστές οφείλουν να αποδώσουν δικαιοσύνη.

10 Το Σύνταγμα είναι ο ανώτερος νόμος του κράτους, στον οποίο πρέπει να στηρίζονται όλοι οι νόμοι της πολιτείας. Το Ελληνικό Σύνταγμα αποτελείται από 120 άρθρα και:

11 Καθορίζει Καθορίζει τη μορφή του πολιτεύματος και τις πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας, όπως ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, η επιδίωξη ειρήνης, δικαιοσύνης και ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με άλλα κράτη και λαούς.

12 Ρυθμίζει Ρυθμίζει την οργάνωση και τις λειτουργίες της πολιτείας.

13 Κατοχυρώνει αντισυνταγματικοί. Κατοχυρώνει τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών και καθορίζει τις υποχρεώσεις τους. Οι νόμοι που ψηφίζονται από τη Βουλή πρέπει να είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα, ώστε να μη θεωρούνται αντισυνταγματικοί.

14 Η «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο οργανώνεται σε ετήσια βάση με τη συνεργασία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από τη Θ΄ Σύνοδο (2004) το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

15 Στο πρόγραμμα καλούνται να συμμετάσχουν οι μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων, όλων των τύπων (δημόσιων, ιδιωτικών, ημερησίων, απογευματινών, εσπερινών, ειδικών, εκκλησιαστικών).

16 Οι μαθητές της Β΄ τάξης του A΄ κύκλου όλων των τύπων (δημόσιων, ιδιωτικών, ημερησίων, απογευματινών, εσπερινών) των ΤΕΕ της χώρας, οι μαθητές της αντίστοιχης τάξης των Ελληνικών Λυκείων της Αλλοδαπής και, τέλος, οι μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου, και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους.

17


Κατέβασμα ppt "Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη Ενότητα `Α Κράτος και Πολίτευμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google