Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νόσος του Kienbock Λιγούρας Στέφανος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Β Ορθοπαιδική κλινική ΠΓΝΠαπαγεωργίου Διευθυντής : Α.Κυριακίδης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νόσος του Kienbock Λιγούρας Στέφανος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Β Ορθοπαιδική κλινική ΠΓΝΠαπαγεωργίου Διευθυντής : Α.Κυριακίδης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νόσος του Kienbock Λιγούρας Στέφανος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Β Ορθοπαιδική κλινική ΠΓΝΠαπαγεωργίου Διευθυντής : Α.Κυριακίδης.

2 …1909…

3 1910 Περιγραφή της «τραυματικής μαλάκυνσης του μηνοειδούς»Περιγραφή της «τραυματικής μαλάκυνσης του μηνοειδούς» από τον Robert Kienbock

4 Οστεοχονδρίτιδα του μηνοειδούς οστού ή νόσος του Kienbock Άσηπτη νέκρωση του μηνοειδούς με καθίζηση της αρθρικής επιφάνειας που οδηγεί σε κερκιδοκαρπική αστάθεια και οστεοαρθρίτιδα.Άσηπτη νέκρωση του μηνοειδούς με καθίζηση της αρθρικής επιφάνειας που οδηγεί σε κερκιδοκαρπική αστάθεια και οστεοαρθρίτιδα.

5 Επιδημιολογικά στοιχεία Εμφανίζεται σε άτομα 15-40 ετών, κυρίως άνδρες που ασχολούνται με χειρονακτική εργασία.Εμφανίζεται σε άτομα 15-40 ετών, κυρίως άνδρες που ασχολούνται με χειρονακτική εργασία. Εμφανίζεται σε άτομα με βράχυνση της ωλένης.Εμφανίζεται σε άτομα με βράχυνση της ωλένης. Συνδιάζεται με οξύ τραυματισμό ή επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς.Συνδιάζεται με οξύ τραυματισμό ή επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς.

6 Επιδημιολογικά στοιχεία Δε παρατηρείται κάποια συσχέτιση με τη λήψη κορτικοστεροειδών ή κατάχρησης αλκοόλ.Δε παρατηρείται κάποια συσχέτιση με τη λήψη κορτικοστεροειδών ή κατάχρησης αλκοόλ. Δε συσχετίζεται με καταστάσεις υπερπηκτικότητας του αίματος ή συστηματικές παθήσεις.Δε συσχετίζεται με καταστάσεις υπερπηκτικότητας του αίματος ή συστηματικές παθήσεις.

7 Μία ενδιαφέρουσα παράμετρος: 20% των ανθρώπων παρουσιάζουν αιμάτωση του μηνοειδούς από μία τελική αρτηρία.

8 …είναι πάθηση αγνώστου αιτιολογίας…

9 Κλινική εικόνα Άλγος στον καρπό που επιδεινώνεται με την κόπωση.Άλγος στον καρπό που επιδεινώνεται με την κόπωση. Μείωση της συλληπτικής ικανότητας του χεριού.Μείωση της συλληπτικής ικανότητας του χεριού.

10 Κλινική εξέταση Ευαισθησία στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού στο σημείο του μηνοειδούς.Ευαισθησία στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού στο σημείο του μηνοειδούς.

11 Ακτινολογική εικόνα Συνήθως εμφανίζεται 18 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.Συνήθως εμφανίζεται 18 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

12 Σταδιοποίηση κατά Lichterman I φυσιολογική ακτινογραφίαI φυσιολογική ακτινογραφία II πύκνωση του μηνοειδούςII πύκνωση του μηνοειδούς III πύκνωση και παραμόρφωση του μηνοειδούςIII πύκνωση και παραμόρφωση του μηνοειδούς IV οστεοαρθρίτιδαIV οστεοαρθρίτιδα

13 Στάδιο II

14 Στάδιο III

15 Στάδιο IV

16 Σπινθηρογραφικός έλεγχος

17 Μαγνητική τομογραφία

18 Θεραπεία(συντηρητική) Ακινητοποίηση σε νάρθηκα ΠΧΚ για 3-6 εβδομάδεςΑκινητοποίηση σε νάρθηκα ΠΧΚ για 3-6 εβδομάδες ΑναλγητικάΑναλγητικά NSAIDNSAID

19 Θεραπεία (χειρουργική) Βράχυνση της κερκίδας ή επιμήκυνση της ωλένηςΒράχυνση της κερκίδας ή επιμήκυνση της ωλένης Αγγειούμενο μόσχευμαΑγγειούμενο μόσχευμα Αντικατάσταση του μηνοειδούς με πρόθεμα σιλικόνηςΑντικατάσταση του μηνοειδούς με πρόθεμα σιλικόνης Αφαίρεση του κεντρικού στοίχου του καρπούΑφαίρεση του κεντρικού στοίχου του καρπού ΑρθρόδεσηΑρθρόδεση

20 Η εμπειρία της κλινικής μας Το 2007 αντιμετωπίστηκε άνδρας 53 ετών με άσηπτη νέκρωση του μηνοειδούς ΔΕ μετά από τραυματισμό προ 2 ετών και διάρκεια ενοχλημάτων 4 μηνών.Το 2007 αντιμετωπίστηκε άνδρας 53 ετών με άσηπτη νέκρωση του μηνοειδούς ΔΕ μετά από τραυματισμό προ 2 ετών και διάρκεια ενοχλημάτων 4 μηνών. Υπό γενική αναισθησία και ίσχαιμο περίδεση αφαιρέθηκαν τα υπολείματα του μηνοειδούς και τοποθετήθηκε pirocarbon.Υπό γενική αναισθησία και ίσχαιμο περίδεση αφαιρέθηκαν τα υπολείματα του μηνοειδούς και τοποθετήθηκε pirocarbon.

21 Ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Νόσος του Kienbock Λιγούρας Στέφανος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Β Ορθοπαιδική κλινική ΠΓΝΠαπαγεωργίου Διευθυντής : Α.Κυριακίδης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google