Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ
ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ Παρουσίαση: Ειδικευόμενος Βίττης Φώτιος Επιμέλεια: Επιμελητής Α’ Αβραμίδης Μιλτιάδης Ορθοπαιδική κλινική Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς Διευθυντής Dr Καρανικόλας Ανέστης

2 Ιστορικό: Άνδρας ηλικίας 28 ετών, προσήλθε στο ΤΕΠ του νοσοκομείου μετά από αναφερόμενη πτώση από ύψος με κάκωση του (ΑΡ) αγκώνα. Κλινικά παρουσίαζε έντονη εκχύμωση κάτωθεν του αγκώνα, ευαισθησία στη σύστοιχη περιοχή και με δυσκολία κινήσεων λόγω έντονου άλγους. Η νεύρωση και η κινητικότητα της πηχεοκαρπικής και των δακτύλων ήτανε φυσιολογικές. Πραγματοποιήθηκε ακτινολογικός έλεγχος με face και profile ακτινογραφία στην κατ’ αγκώνα άρθρωση.

3 Ακτινογραφία κατ’ αγκώνα άρθρωσης – Σχολιασμός

4 Ακτινογραφία κατ’ αγκώνα άρθρωσης – Σχολιασμός
Συντριπτικό κάταγμα κεφαλής κερκίδας Mason III Κάταγμα ωλένης στο κεντρικό τριτημόριο της διάφυσης με συμμετοχή της κορωνοειδούς απόφυσης Ατυχής τριάδα: κάταγμα κεφαλής κερκίδας με συνοδό ρήξη του έσω πλαγίου συνδέσμου και κάταγμα της κορωνοειδούς απόφυσης

5 Θεραπευτική αντιμετώπιση
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ? ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ? Εσωτερική οστεοσύνθεση ωλένης με πλάκα – βίδες. Οστεοσύνθεση, αφαίρεση ή αρθροπλαστική της κεφαλής της κερκίδας ?

6 Αντενδείξεις οστεοσύνθεσης κατάγματος κεφαλής κερκίδας
Όταν τα τεμάχια της κεφαλής της κερκίδας είναι περισσότερα από 3 και διαπιστώνεται μεγάλη συντριβή και αδυναμία συγκράτησης των οστικών τμημάτων με χρήση υλικών οστεοσύνθεσης.

7 Αντενδείξεις οστεοσύνθεσης κατάγματος κεφαλής κερκίδας
Συντριβή του αυχένα της κεφαλής με οστικό έλλειμμα, εφόσον η χρήση μοσχεύματος για την υποστήριξη της κεφαλής κρίνεται επισφαλής. Έλλειψη υλικών οστεοσύνθεσης μικρών καταγμάτων. Μεγάλη ηλικία ασθενούς. Οστεαρθριτικές αλλοιώσεις προεγχειρητικά. Νευρολογική πάθηση - παράλυση άνω άκρου.

8 Χειρουργική προσπέλαση του κατάγματος - Συζήτηση
Kocher και οπίσθια ? Οπίσθια ? Ταυτόχρονη αντιμετώπιση και των δυο καταγμάτων.

9 Χειρουργική προσπέλαση του κατάγματος
Μειονέκτημα της οπίσθιας προσπέλασης του αγκώνα: Διατομή του αγκωνιαίου μυός, ο οποίος είναι σημαντικό στοιχείο του έξω θυλακοσυνδεσμικού συστήματος και τυχόν διατάραξη της ανατομίας της περιοχής, προδιαθέτει σε αστάθεια της άρθρωσης του αγκώνα.

10 Εξέταση σταθερότητας του αγκώνα
Προεγχειρητικά Αδυναμία εξέτασης των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων και ενδείξεις αστάθειας από τη συμμετοχή συγκεκριμένων οστικών δομών. Διεγχειρητικά Εξέταση της σταθερότητας μετά την οστεοσύνθεση.

11 Εξέταση σταθερότητας του αγκώνα
Εξέταση έσω πλαγίου συνδέσμου κατ’ αγκώνα άρθρωσης. Η εξέταση γίνεται με μικρή κάμψη του αγκώνα στις 5° με ψηλάφηση του έσω μεσαρθρίου διαστήματος κατά τη δοκιμασία βλαισότητας.

12 Αποτέλεσμα χειρουργικής αντιμετώπισης - Ακτινογραφίες
Προεγχειρητικές Διεγχειρητικές Μετεγχειρητικές (μετά από 4 μήνες)

13 Διεγχειρητικές λήψεις κεφαλής κερκίδας

14 Λειτουργική αποκατάσταση
Πρωτόκολλο αποθεραπείας με χρήση λειτουργικού νάρθηκα με δέστρες στην περιοχή του αγκώνα, με κλειδωμένο τον αγκώνα για τρεις εβδομάδες και άλλες τρεις εβδομάδες με σταδιακή αύξηση του εύρους κινήσεων.

15 Κλινική εικόνα ασθενούς 4 μήνες μετεγχειρητικά
Κάμψη 115° Έκταση σχεδόν πλήρης

16 Κλινική εικόνα ασθενούς 4 μήνες μετεγχειρητικά
Πρηνισμός 90° Υπτιασμός 20°

17 Ευχαριστω


Κατέβασμα ppt "ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google