Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Τι είναι η ανακύκλωση;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Τι είναι η ανακύκλωση;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Τι είναι η ανακύκλωση;
Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής. Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.

2 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ Υλικά όπως είναι το χαρτί, το αλουμίνιο, το πλαστικό και το γυαλί δεν θα πρέπει να τα πετάμε στα σκουπίδια αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης

3 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ Χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη στη χαρτοποίηση 1 τόνο χαρτί ανακύκλωσης «σώζονται»: 17 δέντρα, 26,5 m3 νερού, κιλά πετρελαίου, kwh ηλεκτρικής ενέργειας.

4 ΑΝΑΛΥΚΛΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
Με την ανακύκλωση του αλουμινίου έχουμε μεγάλο οικονομικό όφελος, αφού εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση : 4 τόνων βωξίτη 500 κιλών σόδας 100 κιλών ασβεστόλιθου 700 κιλών πετρελαίου 25 κιλών κρυολίτη 35 κιλών φθοριούχου αλουμινίου

5 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
Για την κατασκευή ενός αλουμινένιου κουτιού καταναλώνεται τόση ηλεκτρική ενέργεια όση για να: - ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες. - δούμε τηλεόραση για 3 ώρες.

6 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
- ανάψουμε μία λάμπα 60W για 5 ώρες. - λειτουργήσει ένα ψυγείο για 3 ώρες.

7 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ Ο λόγος που τα καθιστά εχθρικά προς το περιβάλλον είναι ότι αποικοδομούνται, δηλ. αποσυντίθενται, με πολύ αργό ρυθμό: ένα πλαστικό μπουκάλι αποσυντίθεται σε 450 χρόνια Το πλαστικό έχει θερμογόνο δύναμη αντίστοιχη με αυτή του φυσικού αερίου. Υπολογίζεται ότι το 7% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου προορίζεται για την παραγωγή πλαστικού

8 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ Έχει υπολογιστεί ότι 5 πλαστικά μπουκάλια είναι αρκετά για την επένδυση ενός μπουφάν και 26 για να φτιαχτεί ένα κοστούμι από πολυεστέρα.

9 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ Το γυαλί το χρησιμοποιούμε συχνά στη ζωή μας σε διάφορες μορφές. Όταν βρεθεί όμως στη φύση δεν αποσυντίθεται γι' αυτό πρέπει να το ανακυκλώνουμε.


Κατέβασμα ppt "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Τι είναι η ανακύκλωση;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google