Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την.

3 Αδαμαντίνη Οδοντίνη Ούλα Πολφός Οστούν Περιρρίζιο Οστεΐνη

4 Διαφάνεια 2 Δομή των δοντιών. Δομή των δοντιών
Διαφάνεια 2 Δομή των δοντιών. Δομή των δοντιών. Το τμήμα του δοντιού που μπορούμε να δούμε στο στόμα ονομάζεται μύλη. Το τμήμα που συγκρατεί το δόντι μέσα στο οστούν των φατνίων (στις γνάθους) είναι η ρίζα. Η μύλη εξωτερικά αποτελείται από μία σκληρή και στιλπνή ουσία που ονομάζεται αδαμαντίνη (σμάλτο των δοντιών). Κάτω από την αδαμαντίνη είναι η οδοντίνη που αποτελεί το κυρίως σώμα του δοντιού. Στο εσωτερικό του δοντιού βρίσκεται μία μαλακή ουσία, ο πολφός, όπου υπάρχουν τα αγγεία και τα νεύρα του δοντιού. Η ρίζα καλύπτεται από μία λεπτή στιβάδα μιας ουσίας που λέγεται οστεϊνη, και συμβάλλει στη συγκράτηση του δοντιού. Μεταξύ των ούλων και της οδοντικής επιφάνειας υπάρχει μία πολύ μικρή σχισμή (βάθους 1-3 mm) η ουλοδοντική σχισμή. Οι μαλακοί ιστοί που περιβάλλουν τα δόντια ονομάζονται ούλα και μαζί με το οστούν των φατνίων και τους περιοδοντικούς συνδέσμους συμβάλλουν στη συγκράτηση των δοντιών στις γνάθους. Λειτουργίες των δοντιών: Μασούν τις τροφές, συμβάλλουν στη σωστή ομιλία, δίνουν σχήμα στο πρόσωπο συμβάλλοντας στην εμφάνισή μας.

5 Τα νεογιλά δόντια είναι 20
Δέκα επάνω Τα νεογιλά δόντια είναι 20 Δέκα κάτω

6 Διαφάνεια 3 Νεογιλά δόντια   Η ανατολή των νεογιλών δοντιών στο στόμα αρχίζει περίπου τον 6ο μήνα της ζωής του παιδιού και ολοκληρώνεται τον τρίτο χρόνο. Τα νεογιλά δόντια είναι είκοσι, δέκα επάνω και δέκα κάτω. Πολλοί πιστεύουν ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν μεγάλη σημασία επειδή θα αντικατασταθούν αργότερα από τα μόνιμα δόντια. Αυτό είναι λάθος! Χαλασμένα δόντια με μολύνσεις γύρω από αυτά, στο στόμα του παιδιού, έχουν επιπτώσεις στη γενική του υγεία, σωματική και ψυχική και στη σωστή του διατροφή. Τα είκοσι αυτά προσωρινά δόντια όταν είναι υγιή, θα εξασφαλίσουν στο παιδί κανονική μάσηση, που είναι τόσο απαραίτητη για την υγεία του πεπτικού του συστήματος, για τη διατροφή του για την ανάπτυξή του. Θα του εξασφαλίσουν ακόμη, καλή προφορά των λέξεων – και κατά συνέπεια σωστή ομιλία – καλή εμφάνιση και φυσιολογική ανάπτυξη του γναθοπροσωπικού συνόλου. Αυτό το τελευταίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ανατολή των μόνιμων δοντιών που θα τα διαδεχθούν αργότερα.

7

8 Διαφάνεια 4 Μικτός φραγμός   Οι ρίζες των νεογιλών δοντιών ολοκληρώνονται δύο περίπου χρόνια μετά την ανατολή τους. Κατά την περίοδο αυτή οι μύλες των μόνιμων δοντιών σχηματίζονται κάτω από τις ρίζες των νεογιλών. Τα μόνιμα δόντια όπως διαπλάσσονται ασκούν συνεχείς πιέσεις πάνω στις νεογιλές ρίζες και αυτές σιγά – σιγά απορροφώνται. Όταν μείνει μόνο η μύλη του νεογιλού δοντιού, τότε το δόντι πέφτει φυσιολογικά.

9 Τα μόνιμα δόντια είναι 32 Τομείς Κυνόδοντες Προγόμφιοι Γομφίοι Γομφίοι
Δεκαέξι επάνω Τα μόνιμα δόντια είναι 32 Γομφίοι Γομφίοι Δεκαέξι κάτω Προγόμφιοι Κυνόδοντες Τομείς

10 Διαφάνεια 5 Μόνιμα δόντια Τα πρώτα μόνιμα δόντια αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στο στόμα τον 6ο χρόνο της ζωής του παιδιού, περίπου. Τα μόνιμα δόντια είναι 32. Αποτελούνται από τους κεντρικούς και πλάγιους τομείς, τους κυνόδοντες, τους προγόμφιους και τους γομφίους. Μέχρι την ηλικία των 12 – 13 χρόνων, έχουν ανατείλει τα 28. Τα υπόλοιπα τέσσερα, οι τρίτοι μόνιμοι γομφίοι – οι φρονιμίτες – ανατέλλουν στα 18 χρόνια περίπου ή αργότερα ή καθόλου. Τα πρώτα μόνιμα δόντια που ανατέλλουν είναι οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι που λέγονται και εξαρίτες, επειδή εμφανίζονται στην ηλικία των 6 χρόνων. Την ίδια αυτή περίοδο που ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, το παιδί αρχίζει να χάνει φυσιολογικά τα νεογιλά του δόντια. ‘Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να ληφθούν και αυτά ως νεογιλά και ενδέχεται να μην ζητήσουν θεραπεία (σφράγισμα) στην περίπτωση που χαλάσουν. Για να εντοπίσουμε τον πρώτο μόνιμο γομφίο στο στόμα του παιδιού, μετράμε από το πρώτο κεντρικό δόντι και πίσω. Είναι το δόντι που καταλαμβάνει την 6η θέση. Συστήνουμε την προσοχή για τους πρώτους μόνιμους γομφίους επειδή είναι μεγάλης σπουδαιότητας δόντια για το στόμα. Σταθεροποιούν τις θέσεις των γνάθων μεταξύ τους κατά την περίοδο της απόπτωσης των νεογιλών και αποτελούν οδηγό για την ευθυγράμμιση των υπόλοιπων μόνιμων δοντιών. Πρόωρη απώλεια του πρώτου μόνιμου γομφίου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σύγκλεισης στον οδοντικό φραγμό.


Κατέβασμα ppt "Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google