Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τμήμα Αισθητικής Δερματολογία Μάθημα 20

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τμήμα Αισθητικής Δερματολογία Μάθημα 20"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τμήμα Αισθητικής Δερματολογία Μάθημα 20
Μπροτζάκη Ευαγγελία Οκτώβριος 2011

2 Κηλίδες

3 Βλατίδες

4 ουλή

5 Έλκος

6 Ραγάδα

7 Πομφός

8 Φλύκταινα

9 Δέρμα Επιδερμίδα Χόριο

10 Επιδερμίδα Στιβάδες: (από το βάθος προς την επιφάνεια) : Βλαστική
Ακανθωτή Κοκκώδης Διαυγής Κεράτινη

11

12

13

14 Βλαστική στιβάδα Τα κύτταρά της πολλαπλασιάζονται συνεχώς και ανανεώνουν τα κύτταρα που αποπίπτουν από την επιδερμίδα. Στηρίζεται στο βασικό υμένα Περιέχει διάσπαρτα τα μελανινοκύτταρα Η επιδερμίδα του ανθρώπου ανανεώνεται κάθε ημέρες περίπου, ανάλογα με την περιοχή του σώματος ,την ηλικία …

15 Ακανθωτή στιβάδα η επιδερμίδα σε περιοχές που υπόκεινται σε συνεχή τριβή (π.χ. πέλματα) έχει παχύτερη ακανθωτή στιβάδα.

16 Κοκκώδης στιβάδα Τα κύτταρά της περιέχουν κοκκία με πρωτεΐνες και λιπίδια Τα λιπίδια αυτά λειτουργούν ως κυτταρική "κόλλα", εμποδίζοντας το διασκορπισμό των επιφανειακών κυττάρων της επιδερμίδας και καθιστώντας το δέρμα αδιαπέραστο από ξένες ουσίες.

17 Διαυγής στιβάδα Φαίνεται καλύτερα στο παχύ δέρμα
είναι διάφανη, λεπτή στιβάδα από εξαιρετικά πεπλατυσμένα κύτταρα.  Τα οργανίδια και οι πυρήνες των κυττάρων δεν είναι πλέον σαφή και το κυτταρόπλασμα αποτελείται κυρίως από συσσωρευμένα νημάτια κερατίνης.

18 Κεράτινη στιβάδα αποτελείται από στιβάδες πεπλατυσμένων, απύρηνων κυττάρων, το κυτταρόπλασμα των οποίων είναι γεμάτο από μια σκληρή πρωτεϊνη, την κερατίνη. Τα κερατινοποιημένα κύτταρα αποκόπτονται και πέφτουν από την επιφάνεια της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα νέες στιβάδες κυττάρων προωθούνται προς τα πάνω από τη βλαστική στιβάδα. Η ανανέωση των κυττάρων της ανθρώπινης επιδερμίδας γίνεται κάθε ημέρες 

19 Κύτταρα της επιδερμίδας
Μελανινοκύτταρα παραγωγή και αποθήκευση της μελανίνης Κύτταρα του Langerhansανοσοποιητικό ρόλο Κύτταρα του Merkelυποδοχείς μηχανικών ερεθισμάτων

20 Δερμίδα ή χόριο Θηλώδη στιβάδας  κάτω από τη βλαστική στιβάδα και σχηματίζει σε αυτή τις θηλές. Περιέχει αδένες και θυλάκους των τριχών Δικτυωτή στιβάδα : κάτω από τη θηλώδη. Προστατεύει από τις μηχανικές επιδράσεις.

21 Δερμίδα ή χόριο Περιέχει:
Περιέχει:  το δίκτυο των ελαστικών ινών, υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος  το δίκτυο των αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων τα εξαρτήματα του δέρματος (τριχοθυλάκια,ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι αδένες) το δίκτυο των νευρικών απολήξεων του δέρματος.

22

23 Εξαρτήματα του δέρματος
Οι τρίχες Οι αδένες του δέρματος (ιδρωτοποιοί, σμηγματογόνοι, αποκρινείς, μαζικοί) Οι όνυχες

24 Τα νύχια Κυρτά, ημιδιαφανή πέταλα από σκληρή κερατίνη
Επικαλύπτουν τις τελευταίες φάλαγγες των δακτύλων των χεριών και των ποδιών. Συνδέονται στερεά με το δέρμα της ραχιαίας επιφάνειας της τρίτης φάλαγγας που λέγεται, κοίτη του νυχιού

25 Το νύχι Η πίσω και οι πλάγιες άκρες του εισχωρούν στην αύλακα του νυχιού, η μέση περιοχή της οποίας ονομάζεται μήτρα του νυχιού Επιφανειακά καλύπτεται από μία πτυχή δέρματος το παρωνύχιο, του οποίου το χείλος καλύπτει το νύχι σαν λεπτός κεράτινος υμένας, το επωνύχιο.

26

27

28 Το νύχι Μέρη του νυχιού :
Η ρίζα. Η λεπτότερη και μαλακότερη μοίρα του παρωνυχίου. Κάτω από αυτή υπάρχει η μήτρα του νυχιού, απ΄ όπου αναγεννάται και αυξάνεται το νύχι. Αν από τραυματισμό καταστραφεί αυτό το τμήμα, είναι αδύνατη η ανάπτυξη του νυχιού.

29 Το νύχι Το σώμα. Έχει μήκος 1,5 εκ., ρόδινο χρώμα (λόγω των αγγείων της κοίτης) και ραβδώσεις στην επιφάνεια. Στον αντίχειρα ή και σε άλλα δάκτυλα παρατηρείται μια λευκή μηνοειδής προεξοχή της ρίζας από το παρωνύχιομηνίσκος ή ανατολή του νυχιού

30 Το νύχι Την κορυφή. Το ελεύθερο άκρο του νυχιού. Το τμήμα που εξέχει όταν μεγαλώσει, από το υπονύχιο. Το υπονύχιο είναι παχυμένη κεράτινη στιβάδα του δέρματος.

31 Ρυθμός αύξησης του νυχιού
Επηρεάζεται από: Ηλικία Εγκυμοσύνη Τραυματισμό ή δάγκωμα των νυχιών Εποχές Τα νύχια χεριών-ποδιώνΤων χεριών μεγαλώνουν 2-3 φορές γρηγορότερα από τα νύχια των ποδιών. Έτσι μετά την αφαίρεσή τους τα νύχια των χεριών αναπλάσσονται σε 5-6 μήνες, ενώ των ποδιών σε μήνες. Κατά μέσο όρο τα νύχια αναπτύσσονται κατά 0,1 χιλιοστό την ημέρα.

32 Τα νύχια Προφυλάσσουν τα δάκτυλα από τραυματισμούς
Συμβάλλουν στην αίσθηση της αφής Συμβάλλουν στην σύλληψη αντικειμένων ( λειτουργούν ως αντιστήριγμα όταν πιέζεται η ράγα του δακτύλου) Το χρώμα τους βοηθά στη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων Αποτελούν δείγμα αισθητικής και καλαισθησίας

33 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!
Ερωτήσεις?


Κατέβασμα ppt "Τμήμα Αισθητικής Δερματολογία Μάθημα 20"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google