Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το στόμα μας Το στόμα είναι μια καλοσχεδιασμένη "μηχανή" με πολλά διαφορετικά τμήματα που λειτουργούν όλα μαζί για να μας κρατούν ζωντανούς, υγιείς και.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το στόμα μας Το στόμα είναι μια καλοσχεδιασμένη "μηχανή" με πολλά διαφορετικά τμήματα που λειτουργούν όλα μαζί για να μας κρατούν ζωντανούς, υγιείς και."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το στόμα μας Το στόμα είναι μια καλοσχεδιασμένη "μηχανή" με πολλά διαφορετικά τμήματα που λειτουργούν όλα μαζί για να μας κρατούν ζωντανούς, υγιείς και ευτυχισμένους. Τα τμήματα του μηχανισμού του στόματος είναι: Η άνω γνάθος, που είναι τμήμα του κρανίου. Η κάτω γνάθος, που είναι συνδεδεμένη με την άνω γνάθο και έχει τη δυνατότητα κίνησης. Τα ούλα και τα δόντια. Οι μύες και Η γλώσσα.

2 Χρησιμότητα των δοντιών
Το στόμα και τα δόντια μας είναι υπεύθυνα για τη μάσηση της τροφής, ενώ βοηθούν στην διαμόρφωση των διάφορων ήχων και φθόγγων κατά την ομιλία καθώς και στην έκφραση των συναισθημάτων μας. Η έλλειψη ενός ή περισσοτέρων δοντιών προκαλεί διαταραχές στην καλή αφομοίωση της τροφής, την ευκρινή ομιλία αλλά και την καλαίσθητη εμφάνιση, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

3 Είδη δοντιών Τομείς ή κοπτήρες Κυνόδοντες Προγόμφιοι Γομφίοι

4 Η ανατομία των δοντιών

5 Νεογιλά Νεογιλά ονομάζονται τα πρώτα δόντια του παιδιού και έχουν μεγάλη σημασία γιατί προετοιμάζουν το έδαφος για την ανατολή των μονίμων δοντιών. Όταν γεννιέται ένα παιδί τα νεογιλά δόντια είναι ήδη μερικώς σχηματισμένα μέσα στις γνάθους, παρότι δεν φαίνονται ακόμη (αρχίζουν να σχηματίζονται από τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης). Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται μετά τους 6 μήνες περίπου και συμπληρώνονται όλα γύρω στους 30 μήνες. Τα πρώτα που εμφανίζονται είναι τα 2 εμπρός και κάτω. Στο σύνολό τους είναι 20.

6 Μόνιμα δόντια Γύρω στα 6 χρόνια εμφανίζεται ο πρώτος μόνιμος γομφίος πίσω από το τελευταίο νεογιλό δόντι κάθε πλευράς. Οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι είναι τα πιο σημαντικά δόντια για τη σωστή διαμόρφωση της οδοντοστοιχίας του ατόμου. Από τα 6 μέχρι τα έτη τα νεογιλά δόντια χαλαρώνουν και πέφτουν παραχωρώντας τη θέση τους στα αντίστοιχα μόνιμα δόντια. Μέχρι τα 13 χρόνια έχουν εμφανιστεί τα 28 από τα 32 μόνιμα δόντια. Το τελευταίο πίσω δόντι κάθε πλευράς, σε άνω και κάτω γνάθο, εμφανίζεται στα χρόνια. Τα 4 αυτά δόντια ονομάζονται φρονιμίτες.

7 Φρονιμίτες Οι φρονιμίτες δεν είναι ιδιαίτερη κατηγορία δοντιών.
Έτσι ονομάζονται οι τελευταίοι γομφίοι (ένας σε κάθε πλευρά και κάθε γνάθο). Οι φρονιμίτες είναι κανονικά 4, αλλά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις με 2,6 ή και κανένα. Οι φρονιμίτες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Πολλές φορές δεν ανατέλλουν καθόλου ή ανατέλλουν στραβά και σε συνδυασμό με τη δυσκολία καθαρισμού τους δημιουργούν συχνά σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα.


Κατέβασμα ppt "Το στόμα μας Το στόμα είναι μια καλοσχεδιασμένη "μηχανή" με πολλά διαφορετικά τμήματα που λειτουργούν όλα μαζί για να μας κρατούν ζωντανούς, υγιείς και."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google