Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 2ο1 Μικροοργανισμοί Ορισμός: Οι οργανισμοί που δε διακρίνονται με γυμνό μάτι (μέγεθος μικρότερο από 0,1 mm). Ερωτήματα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 2ο1 Μικροοργανισμοί Ορισμός: Οι οργανισμοί που δε διακρίνονται με γυμνό μάτι (μέγεθος μικρότερο από 0,1 mm). Ερωτήματα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 2ο1 Μικροοργανισμοί Ορισμός: Οι οργανισμοί που δε διακρίνονται με γυμνό μάτι (μέγεθος μικρότερο από 0,1 mm). Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:  Γιατί τίθεται αυτό το όριο του 0,1 mm;  Πώς αξιοποιούνται οι ελεύθεροι μικροοργανισμοί στους τομείς της υγείας και της διατροφής; Κατάταξη μικροβίων Μικρόβια Μη παρασιτικάΠαράσιτα Ζουν ελεύθερα στο φυσικό περιβάλλον Δυνητικά παθογόνα Παθογόνα Οι μικροοργανισμοί που για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν περνούν ένα μέρος ή όλη τη ζωή τους στο εσωτερικό κάποιου πολυκύτταρου οργανισμού. Σημασία τους: Συμμετέχουν σε σημαντικές φυσικές διεργασίες πχ αποικοδόμηση νεκρής ύλης Αξιοποιούνται από τον άνθρωπο στους τομείς υγείας και διατροφής Ο οργανισμός αυτός καλείται ξενιστής Πχ νιτροποιητικά βακτήρια Συνδυαστικό! Σελ. 11, 86

2 Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 2ο2 Παθογόνα παράσιτα ή παθογόνοι μικροοργανισμοί Λέγονται έτσι γιατί προκαλούν παθήσεις στον άνθρωπο πχ φυματίωση, ελονοσία, γρίπη, κ.ά. Δυνητικά παθογόνοι μικροοργανισμοί Φυσιολογικά δεν προκαλούν ασθένειες, αλλά είναι ωφέλιμα. Υπό προϋποθέσεις προκαλούν ασθένειες. Πότε δεν προκαλούν ασθένειες: Όταν βρίσκονται σε μικρό αριθμό σε συγκεκριμένα όργανα του σώματος χωρίς να μεταναστεύουν σε άλλους ιστούς. Χρησιμότητά τους: α) παραγωγή χρήσιμων χημικών ουσιών που δε μπορεί ο άνθρωπος να συνθέσει μόνος του (πχ βιταμίνη Κ που παράγει η Escherichia coli στο παχύ έντερο) β) συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού Πότε προκαλούν ασθένειες: α) όταν ο ξενιστής έχει μειωμένη αντίσταση οπότε ο αριθμός των παρασίτων αυξάνεται β) όταν μεταναστεύσουν σε άλλους ιστούς ή όργανα από αυτά που φυσιολογικά βρίσκονται Το σύνολο των δυνητικά παθογόνων μικροβίων στο σώμα μας αποτελεί τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του ανθρώπου. Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:  Από πού προέρχεται το όνομα Ε. coli;  Πώς συμβάλλουν στην άμυνα;  Πόσα είναι τα δυνητικά παθογόνα μικρόβια στο σώμα μας;  Γιατί μιλάμε για μικροχλωρίδα;  Πότε ο ξενιστής έχει χαμηλή αντίσταση;  Γιατί απαγορεύεται στις πισίνες η παρουσία του Ε. coli; Τέλος μαθήματος

3 Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 2ο3 1. Το ανθρώπινο μάτι έχει διακριτικό όριο 0,1 mm. Αντικείμενα μικρότερα από αυτό το όριο γίνονται ορατά μόνο με μικροσκόπιο. Μια τελεία σε κείμενο εφημερίδας έχει μέγεθος περίπου 0,1 mm. 2. Στην υγεία: μικρόβια ελεύθερα στο φυσικό περιβάλλον αξιοποιούνται στην παραγωγή αντιβιοτικών. Στη διατροφή: μικρόβια που συμμετέχουν σε ζυμώσεις και παράγουν: ψωμί, μπύρα, κρασί, τυροκομικά. 3. Το πρώτο συνθετικό (γένος) φανερώνει τον Γερμανό επιστήμονα Escherich που το ανακάλυψε. Το 2 ο συνθετικό (είδος) προκύπτει από την ελληνική (αρχαία) λέξη κόλον που αναφέρεται σε τμήμα του παχέος εντέρου (ανιόν, κατιόν, εγκάρσιο, σιγμοειδές). E. coli 4. Τα δυνητικά παθογόνα μικρόβια καθώς εγκαθίστανται σε διάφορα όργανα, εμποδίζουν την εγκατάσταση άλλων παθογόνων μικροβίων, λόγω ανταγωνισμού (βλ και σελ 31, 32). Πειράματα σε μικρά ζώα έδειξαν, ότι αν γεννηθούν σε αποστειρωμένο περιβάλλον, και δεν κατοικηθούν από μικρόβια, εμφανίζουν αργότερα μεγάλη ευαισθησία σε μολύνσεις και πεθαίνουν συχνά, αν βρεθούν στο φυσιολογικό περιβάλλον. 6. Τα μικρόβια παλαιότερα κατατάσσονταν από ορισμένους επιστήμονες στα φυτά, για διάφορους λόγους. Κατάλοιπο αυτού είναι το όνομα ¨μικροχλωρίδα¨. 7. Η άμυνα πέφτει όταν ι) ένα άτομο ασθενεί πχ από AIDS, καρκίνο, ιι) όταν του χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, επειδή πχ έχει κάνει μεταμόσχευση ή αλλεργική αντίδραση. Τότε τα δυνητικά παθογόνα βρίσκουν ευκαιρία και υπεραυξάνονται. 8. Από το έντερο όπου φυσιολογικά κατοικεί, είναι φανερό ότι μπορεί να βρεθεί σε κολυμβητήρια, πισίνες ή τη θάλασσα. Από εκεί μπορεί να μολύνει μια άλλη κοιλότητα του σώματος, πχ τον κόλπο, όπου επειδή βρίσκεται σε «λάθος χώρο» προκαλεί λοίμωξη (κολπίτιδα). …και οι απαντήσεις Πατήστε το κίτρινο ή μπλε κουμπί επιστροφής μετά από κάθε απάντηση που εμφανίζεται. (Κίτρινο αν η ερώτηση είναι στην 1 η διαφάνεια, μπλε για τη 2 η.) 5. 100 τρις! !!


Κατέβασμα ppt "Επιμέλεια: Ιωαννίδης Τάσος Μάθημα 2ο1 Μικροοργανισμοί Ορισμός: Οι οργανισμοί που δε διακρίνονται με γυμνό μάτι (μέγεθος μικρότερο από 0,1 mm). Ερωτήματα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google