Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η τερηδόνα είναι η πιο συνηθισμένη νόσος που καταστρέφει τα δόντια των παιδιών. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 80 – 90 % των παιδιών έχουν χαλασμένα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η τερηδόνα είναι η πιο συνηθισμένη νόσος που καταστρέφει τα δόντια των παιδιών. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 80 – 90 % των παιδιών έχουν χαλασμένα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η τερηδόνα είναι η πιο συνηθισμένη νόσος που καταστρέφει τα δόντια των παιδιών. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 80 – 90 % των παιδιών έχουν χαλασμένα δόντια από τερηδόνα Είναι η νόσος που η έναρξη και η εξέλιξη της απαιτεί την ταυτόχρονη ύπαρξη τριών ομάδων παραγόντων, τους υδατάνθρακες, τα μικρόβια και το δόντι.

3 Η κύρια αιτία της τερηδόνας είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η οδοντική μικροβιακή πλάκα περιέχει δισεκατομμύρια μικρόβια τα οποία προσκολλώνται πάνω στα δόντια. Όταν τρώμε τροφές που περιέχουν ζάχαρη, τα μικρόβια αυτά παράγουν κολλώδεις ουσίες που αυξάνουν τον όγκο της πλάκας και οξέα που διαλύουν την αδαμαντίνη των δοντιών. Η παραγωγή οξέων αρχίζει αμέσως μετά τη λήψη της ζαχαρούχας τροφής και συνεχίζεται για μισή περίπου ώρα μετά την κατανάλωσή της. Μικρόβια + σάκχαρη οργανικά οξέα τερηδόνα

4 Τροφές Προσκόλληση σε gr/cm2 Καραμέλα2630 Πατάτα βραστή 1100 Κέικ1070 Ζαμπόν1012 Αυγό βραστό 948 Αυγό τηγανητό 850 Μακαρόνια791 Ψωμί με βούτυρο 762 Μήλο νωπό 619 Πορτοκάλι502 Μπανάνα174

5 Η μέση κατανάλωση ζάχαρης υπολογίζεται σε 42 Kg το χρόνο ανά άτομο. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, καταναλώνουμε περίπου 3,5 t ζάχαρης.ΠροϊόνΜερίδα Ζάχαρη ανά μερίδα σε κουταλάκια Σοκολάτα 50 γραμμ. 6 Μπισκότα 1 τεμάχιο 1 Καραμέλες 1 μικρό πακέτο 7 Τσίχλες με ζάχαρη 1 πακέτο 8 Κέικ 1 κανονικό κομμάτι 4 Παγωτό 1 μεζούρα 2 Σοκολατούχο γάλα 1 μικρό κουτί 6,5 Αναψυκτικό cola 1 κουτί 8 Πορτοκαλάδα 1 μικρό ποτήρι 1 Γιαούρτι με φρούτα 1 μικρό 4,5

6 1ο στάδιο Αρχικό στάδιο της τερηδόνας. Η πρώτη ένδειξη είναι ένας αποχρωματισμός της αδαμαντίνης και στα σημεία αυτά γίνεται πορώδης. 2ο στάδιο Αν συνεχιστεί η επίδραση των παραγόντων που προκαλούν την απώλεια ασβεστίου, δημιουργείται μία "τρύπα" στην αδαμαντίνη και η βλάβη προχωρά προς την οδοντίνη. Το δόντι αρχίζει να πονάει κυρίως σε επαφή με ζεστό-κρύο, ξινό-γλυκό. Η βλάβη είναι πλέον μη ανατρέψιμη και χρειάζεται η επέμβαση οδοντιάτρου.

7 3ο στάδιο Η αποσύνθεση της οδοντίνης συνεχίζεται και η τερηδόνα προχωράει προς τον πολφό. Ο πόνος γίνεται συνεχής και επίμονος ακόμα και τη νύχτα. 4ο στάδιο Ο πολφός αρχίζει να μολύνεται. Το δόντι πονάει με την πίεση ακόμη και με την επαφή.

8 5ο στάδιο Η μόλυνση επεκτείνεται σε όλο τον πολφό και προσβάλλει το νεύρο, προκαλώντας φλεγμονές. Το νεύρο νεκρώνεται και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τη δημιουργία αποστήματος. 6ο στάδιο Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια του δοντιού. Η εξαγωγή του δοντιού από τον οδοντίατρο είναι απαραίτητη


Κατέβασμα ppt "Η τερηδόνα είναι η πιο συνηθισμένη νόσος που καταστρέφει τα δόντια των παιδιών. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 80 – 90 % των παιδιών έχουν χαλασμένα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google