Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φέτος στο μάθημα του project ασχοληθήκαμε με την βιολογική καλλιέργεια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φέτος στο μάθημα του project ασχοληθήκαμε με την βιολογική καλλιέργεια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φέτος στο μάθημα του project ασχοληθήκαμε με την βιολογική καλλιέργεια

2  Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε αμειψισπορά ( εναλλαγή φυτών για συγκομιδή ), υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα ( κοπριά ) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων.  Η Βιολογική Καλλιέργεια συχνά συνδέεται με την υποστήριξη αρχών πέρα από την καλλιέργεια, όπως το Δίκαιο Εμπόριο ( Fair Trade ) και τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

3  Η Βιολογική Καλλιέργεια απορρίπτει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ( Γ. Τ. Ο.). Σε μερικές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, η βιολογική καλλιέργεια ορίζεται και από το νόμο, ώστε η εμπορική χρήση του όρου « Βιολογικό » να υπόκειται σε έλεγχο από την κυβέρνηση και το κράτος. Κάποιο είδος « διαπίστευσης » προσφέρεται στους αγρότες έναντι αμοιβής, καθιστώντας παράνομη την πώληση προϊόντων με τον τίτλο « Βιολογικό » χωρίς αυτή τη διαπίστευση.

4  Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα ή όπως συχνά ονομάζονται από ΜΜΕ > τρόφιμα, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές. Οι επιστήμονες έχουν την υποχρέωση όχι μόνο να ερευνούν, αλλά και να ενημερώνουν υπεύθυνα προς κάθε κατεύθυνση.  Στην φύση η ροη των γονιδίων είναι εφικτή μόνο μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στο ίδιο είδος.

5  Η συνεχής χρήση ορισμένων ζιζανιοκτόνων, όπως και η συνεχής παρουσία στα φυτά της τοξίνης εναντίον των εντόμων - στόχων αυξάνουν την πίεση επιλογής, με αποτέλεσμα την δημιουργία ανθεκτικών βιότυπων ζιζανίων ή πληθυσμών εντόμων.  Ισχυρές ενδείξεις επίσης υπάρχουν ότι η διατροφή των μελισσών με γύρη από Bt φυτά μειώνει την διάρεια ζωής.

6  Η βιολογική καλλιέργεια απορρίπτει τους Γ. Τ. Ο. και στέκεται εχθρικά απέναντί τους καθώς και στις εταιρίες που τους κατασκευάζουν. Υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας δεν έχει ενημερωθεί για τους κινδύνους που κρύβουν η Γενετική Μηχανική και τα μεταλλαγμένα προϊόντα στην υγεία του ανθρώπου, των φυτών και των υπόλοιπων ζώων. Οι μεγάλες εταιρίες της Αγροβιομηχανίας πραγματοποιούν συνεχώς παρόμοιες μελέτες που, όμως, δείχνουν το αντίθετο. Οι υποστηρικτές της βιολογικής καλλιέργειας αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις των εταιριών, όπως με το ζήτημα της διασταύρωσης γενετικού υλικού, την οποία αρχικά δεν την αποδέχονταν οι εταιρίες.

7  Μέλλον  Η παραγωγή και η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αυξάνει συνεχώς σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Ειδικά στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί μια πολύ απότομη αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Αλλά και στις ΗΠΑ τα έσοδα των πωλήσεων από προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας αυξήθηκαν από 1 δις δολάρια το 1994, σε 13 δισ. δολάρια το 2002. Έχουν, επίσης, αναπτυχθεί κινήματα και σε « αναπτυσσόμενες » χώρες όπως η Ινδία. Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί σε μερικές πόλεις ο θεσμός της « λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων » παράλληλα με τις παραδοσιακές λαϊκές αγορές.

8  Όμως πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η βιολογική καλλιέργεια, έπειτα από 30 χρόνια ύπαρξης, βρίσκεται αυτό το καιρό σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο : Παρόλη την ανάπτυξη της αγοράς βιολογικών προϊόντων την τελευταία δεκαετία, το μέλλον των μικρών και αυτόνομων αγροτών ( βιολογικών ή μη ) βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι δομές υποστήριξης των μικρών αγροτών έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Αντίθετα υποστηρίζονται συστήματα παραγωγής μεγάλου αριθμού προϊόντων, μέσα από μεγάλες εκτάσεις ή / και εργοστασιακή γεωργική ή κτηνοτροφική παραγωγή. Αυτό που ξέρουμε σήμερα ως « βιολογική καλλιέργεια » μπορεί να αλλάξει δραματικά μέσα στα επόμενα χρόνια.

9

10  Τι είναι η Ζέα ; Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι ( γερμαν. Dinkel), ή τη Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.  Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ ζείδωρος ” ( αυτός που δωρίζει ζωή ) προέρχεται απο αυτό το δημητριακό. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο ζητούμενο της “ βελτίωσης ” των σιτηρών.

11  Βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (Ca, Mg κ. α.). Καταστέλλει τις φλεγμονές που χρονίζουν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα. Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου ( εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου ).  Ο Γαληνός ( γιατρός κατά τον 2 ο αι. π. Χ.) αναφέρει την όλυρα ως το τρίτο σε θρεπτική αξία δημητριακό μετά το κριθάρι και το σιτάρι, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1 ος αι. μ. Χ.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων : η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “ κρίμνον ”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “ πολτός ” ( χυλός ).

12  Η Ζέα εξαφανίστηκε “ μυστηριωδώς ” απο τη διατροφή μας. Το 1928 η καλλιέργειά της άρχισε να απαγορεύεται σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως στην Ελλάδα. Η λέξη Ζειά, Ζέα κτλ εξαφανίστηκε ακόμα και απο τα λεξικά. Η Ζέα υποβιβάστηκε σε ζωοτροφή. Οι λόγοι δεν είναι σαφείς. Το γιατί παραμένει αδιευκρίνιστο. Το σιτάρι είναι πιο ανταποδοτική καλλιέργεια, αλλά λιγότερο ωφέλιμο για τον οργανισμό. Ήταν η εισαγωγή των αλεύρων σίτου ; Ήταν το οικονομικό συμφέρον ή κάτι πιο πολύπλοκο ; Στα λεξικά ( ελληνικά ) ακόμα και σήμερα υπάρχει ως ζωοτροφή.

13  Ο Όμηρος αναφέρεται στην καλλιέργεια της ζέας στην Λακωνική πεδιάδα “ πυροί τε ζειαί τ ’ ήδ ’ εύρυφανές κρί λευκόν ”. Δέσποζε μέχρι τις αρχές των ιστορικών χρόνων μεταξύ των δημητριακών. Με το πέρασμα του χρόνου επιλέχθηκαν πιο αποδοτικές και πιο εύκολες καλλιέργειες δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Έτσι η καλλιέργεια της Ζέας είχε σχεδόν εξαφανισθεί …

14  Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετέπειτα αντικαταστάθηκε απο το Triticum turgidum (Durum) το οποίο πιθανά να δημιουργήθηκε απο το Triticum dicoccum με μετάλλαξη. Οι αγρότες προτίμησαν το νέο αυτό δημητριακό λόγω του ότι ο σπόρος αποχωριζόταν απο το φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία. Το δημητριακό Triticum dicoccum ή αλλιώς Emmer ή aja όπως ονομάζεται στην Αφρική, έφτασε στην Αιθιοπία πριν απο 5.000 ή και περισσότερα χρόνια και έχει επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. Έχει επιζήσει επίσης σε μικρής κλίμακας παραγωγή και στην ( πάλαι ποτέ ) Γιουγκοσλαβία, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία ( Βαυαρία ), Γαλλία και αλλού.

15

16  Η ελαιοκαλλιέργεια ασχολείται µ ε ένα « φυσικό δέντρο » µ ε τεράστια ιστορική, οικονο µ ική και περιβαλλοντική ση µ ασία, γι ’ αυτό και είναι βαθιά ριζω µ ένο στις παραδοσιακές συνήθειες κάθε παραγωγού. Είναι άριστα δε µ ένο µ ε την περιβαλλοντική πολιτική για αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας. Επιπλέον ενισχύει τον πολυδιάστατο ρόλο της γεωργίας, προσφέροντας προϊόντα των οποίων η αξία της παραγωγής δεν υπολογίζεται µ όνο σε χρή µ α.  Αντίθετα, το ελαιόδεντρο εκτι µ άται όλο και περισσότερο για την ιστορική του ση µ ασία, τη συ µ βολή του στην ο µ ορφιά του τοπίου, στη βιοποικιλότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υγιεινή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.

17  Όσοι ε µ πλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και ε µ πορίας των ελαιοκο µ ικών προϊόντων προσδίδουν όλο και περισσότερη ση µ ασία στην πιο πάνω εικόνα του ελαιόδεντρου. Πιστεύουν ακράδαντα ότι η ποιότητα των ελαιοπροϊόντων µ πορεί να είναι καλύτερη, δίνοντας ιδιαίτερη ση µ ασία στην καλλιέργεια και χρησιμοποιώντας µ μεθόδους που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς βασίζεται σε µ εθόδους αναζωογόνησης του εδάφους του ελαιώνα, στην ανακύκλωση των υποπροϊόντων και άλλων διαθέσι µ ων οργανικών υλικών και στην αναπαραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος.

18  ∆ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΑΙΩΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  Πριν τη δη µ ιουργία ή εγκατάσταση νέου ελαιώνα βιολογικής παραγωγής είναι απαραίτητο να µ ελετηθούν και συνεκτι µ ηθούν οι εδαφοκλι µ ατολογικές συνθήκες της περιοχής. Τοποθεσίες µ ε περιορισ µ ένη ηλιοφάνεια, µ ακρές περιόδους σκίασης και παγετόπληκτες περιοχές πρέπει όσο το δυνατό να αποφεύγονται. Παραθαλάσσιες περιοχές και περιοχές που επικρατεί δροσερός καιρός και ψηλή σχετική υγρασία, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς κυρίως µ ήνες, δεν πρέπει να προτι µ ούνται, γιατί τέτοιες περιοχές ευνοούν ψηλές προσβολές από το ∆ άκο. Είναι, επίσης µ εγάλης ση µ ασίας η αρχή ότι η τοποθεσία όπου θα εγκατασταθεί η βιολογική καλλιέργεια να µ ην επηρεάζεται από συ µ βατικούς ελαιώνες.

19  Σε επικλινή τοποθεσία πρέπει να ληφθούν µ έτρα προστασίας από µ εταφορά νερών βροχής από συ µ βατικούς ελαιώνες ή άλλων συ µ βατικών καλλιεργειών. Επίσης, αν είναι δυνατό, η φυτεία να είναι απο µ ονω µ ένη µ ε ψηλό φυσικό ανε µ οθραύστη, έτσι ώστε να µ ην επηρεάζεται από ψεκασ µ ούς που θα διενεργούνται σε συ µ βατικούς ελαιώνες ή σε άλλες καλλιέργειες. Επιλογή εδαφών και µ έτρα διόρθωσής τους Βασικό µ έλη µ α κάθε βιοκαλλιεργητή ελιάς είναι από την αρχή της µ ετατροπής ή της εγκατάστασης του ελαιώνα βιολογικής παραγωγής να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για να βελτιώσει ση µ αντικά τις φυσικές και χη µ ικές ιδιότητες του εδάφους για κανονική θρέψη και ανάπτυξη των δέντρων.  Πρέπει να έχου µ ε υπόψη µ ας ότι το έδαφος είναι ένας ζωντανός οργανισ µ ός µ ε πλήθος ση µ αντικών βιολογικών διεργασιών που µ ε τη σειρά τους µ πορούν να δίνουν τροφή στα ελαιόδεντρα.

20  Εγκατάσταση ελαιώνα και ποικιλίες  Τα ελαιόδεντρα του βιολογικού ελαιώνα πρέπει να είναι φυτε µ ένα σε κανονικές αποστάσεις. Η πυκνή φύτευση δεν βοηθά τον κανονικό αερισ µ ό τους. Στην αραιή φύτευση δεν γίνεται οικονο µ ική εκ µ ετάλλευση ολόκληρης της έκτασης του εδάφους. Τα ελαιόδεντρα είναι προτι µ ότερο να έχουν ένα κορ µ ό µ ε κανονικό ύψος ώστε να διευκολύνονται οι αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες και ο κανονικός αερισ µ ός.

21  Η ποσότητα του νερού και συχνότητα άρδευσης εξαρτάται από την ανάπτυξη του δέντρου, το βλαστικό στάδιο, την εποχή, το έδαφος, το σύστη µ α άρδευσης και τις κλι µ ατολογικές συνθήκες της περιοχής. Ενδεικτικά, οι απαιτήσεις της ελιάς σε νερό κυ µ αίνονται από 400- 450 κυβικά µ έτρα / δεκάριο / έτος για τις επιτραπέζιες ποικιλίες και 200 κυβικά µ έτρα / δεκάριο / έτος για τις ελαιοποιήσι µ ες ποικιλίες.  Τέλος, για την ορθολογιστική χρήση του νερού συστήνεται η χρήση βελτιω µ ένων συστη µ άτων άρδευσης ( σταγόνες, µ ικροεκτοξευτήρες ), καθώς και η εφαρ µ ογή ωραρίων άρδευσης.

22  ΣΥΓΚ OM Ι ∆ Η, ΕΚΘΛΙΨΗ Τ O Υ ΕΛΑΙ O ΚΑΡΠ O Υ ΚΑΙ ΤΥΠ O Π O ΙΗΣΗ  Στόχος της ελαιοβιοκαλλιέργειας είναι η παραγωγή εξαίρετου παρθένου ελαιόλαδου, µ ε όλα τα χη µ ικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά άριστης ποιότητας. Κατά τη συγκο µ ιδή ο καρπός δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή µ ε το έδαφος και να µ εταφέρεται όσο το δυνατό γρηγορότερα στο ελαιοτριβείο.  Η έκθλιψη πρέπει να γίνεται χωρίς µ εγάλη καθυστέρηση, και αν το ελαιοτριβείο δεν χρησι µ οποιείται αποκλειστικά για βιολογική έκθλιψη, πρέπει να έχει καθαριστεί και πλυθεί σχολαστικά πριν την επεξεργασία και έκθλιψη του βιολογικού ελαιόκαρπου. Είναι ό µ ως καλύτερα η έκθλιψη του βιολογικού ελαιόκαρπου να γίνεται από εξειδικευ µ ένα « βιολογικά ελαιοτριβεία ». Η αποθήκευση του βιολογικού ελαιόλαδου µ έχρι και την τελική τυποποίηση του πρέπει να γίνεται σε δοχεία κατασκευασ µ ένα από κατάλληλο ανοξείδωτο χάλυβα και να φυλάγεται σε δροσερή και ξηρή αποθήκη.

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44


Κατέβασμα ppt "Φέτος στο μάθημα του project ασχοληθήκαμε με την βιολογική καλλιέργεια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google