Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

.  Η ελαιοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής μας, αφού αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Στην περιοχή μας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: ".  Η ελαιοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής μας, αφού αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Στην περιοχή μας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Η ελαιοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής μας, αφού αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Στην περιοχή μας υπάρχουν 350000 ελαιόδεντρα, τα οποία παράγουν ετησίως:  3000 τόνους ελιές και  600 τόνους ελαιόλαδο. Κυρίαρχη ποικιλία είναι η ελιά «Αμφίσσης», μαζί με μερικές ποικιλίες «Καλαμών».

3  Στον τόπο μας υπάρχουν πολλές υποδομές που σχετίζονται με την παραγωγή της ελιάς, όπως:  Ο αγροτικός συνεταιρισμός Πελασγίας. Στον συνεταιρισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1936, συμμετέχουν πολλοί ελαιοπαραγωγοί για να εξασφαλίσουν την καλύτερη ποιότητα και προώθηση των προϊόντων τους.  Δύο σύγχρονα ιδιωτικά ελαιοτριβεία.  Ένα ιδιωτικό εμφιαλωτήριο βιολογικού ελαιολάδου, που προωθεί τα προϊόντα του στην Ελλάδα και το Βέλγιο.  Ένα κτήμα βιολογικών προϊόντων, το οποίο παράγει μεγάλες ποσότητες βιολογικής ελιάς και βιολογικού ελαιολάδου. Στην περιοχή μας, επίσης, εφαρμόζονται και κάποια προγράμματα, όπως:  Το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρησης Ελαιοκαλλιέργεις» που στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προΙόντων.  Το πρόγραμμα νέων αγροτών, που δίνει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία.

4  Η περαιτέρω ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας μπορεί να επιτευχθεί με: ΣΣ ωστή διαφήμιση και προώθηση (marketing) των προϊόντων. ΑΑ νάπτυξη της βιοκαλλιέργειας. ΑΑ ξιοποίηση των προγραμμάτων νέων αγροτών. ΑΑ νάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου. ΒΒ ελτίωση των εγκαταστάσεων-υποδομών και των μέσων καλλιέργειας. ΕΕ κσυγχρονισμός καλλιέργειας. ΒΒ ελτίωση του ποιοτικού επιπέδου των προϊόντων. ΚΚ ατάλληλη σήμανση και διαφάνεια του προϊόντος. ΑΑ ειφόρος ανάπτυξη και βιωσιμότητα. ΑΑ ξιοποίηση των διάφορων αναπτυξιακών προγραμμάτων (π.χ. ΕΣΠΑ, Leader κ.ά.). ΑΑ υστηρός έλεγχος και παρακολούθηση των επιδόσεων των ελαιοτριβείων.

5  Από τις απαντήσεις των ελαιοπαραγωγών συμπεραίνουμε ότι οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί:  Θεωρούν πως η καλλιέργεια της ελιάς είναι κερδοφόρα απασχόληση, αν και έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.  Πιστεύουν πως η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται μέσω των αγροτικών ενώσεων και των συνεταιρισμών.  Πιστεύουν πως τα χημικά λιπάσματα διατηρούν τη γονιμότητα του εδάφους γιατί είναι πιο αποδοτικά σε σχέση με τα οργανικά.

6   Δεν θα άλλαζαν εύκολα την καλλιέργεια της ελιάς διότι οι ελιές συνήθως είναι φυτεμένες σε επικλινές και άνυδρο έδαφος, πράγμα που καθιστά δύσκολο να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη γραμμική καλλιέργεια. Ωστόσο, αυτοί που έχουν τις ελιές τους σε επίπεδο και ποτιστικό έδαφος θα προτιμούσαν να υιοθετήσουν εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως τα αρωματικά φυτά.  Θα κατέτασσαν τα προϊόντα της περιοχής τους σε πολύ υψηλό επίπεδο διότι οι ελιές βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και ποτίζονται περισσότερο από τις βροχές, παρά από τους ίδιους τους αγρότες, πράγμα που κάνει την ελιά και το ελαιόλαδο περισσότερο νόστιμα και ποιοτικά.

7  Αθανάσιος Μάνος Αμαλία Κόμνου Θάλεια Βόρρη Πέγκυ Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Μαγγίτα


Κατέβασμα ppt ".  Η ελαιοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής μας, αφού αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Στην περιοχή μας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google