Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι νόμοι του Σόλωνα Πεισίστρατος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι νόμοι του Σόλωνα Πεισίστρατος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι νόμοι του Σόλωνα Πεισίστρατος
Οι νόμοι του Σόλωνα Πεισίστρατος

2 Ο Σόλωνας ήταν ποιητής και πολύ αγαπητός στο λαό της Αθήνας
Ο λαός της Αθήνας ήθελε να καταργηθούν τα χρέη και να ξαναμοιραστούν τα χωράφια στους αγρότες. Πολλοί από αυτούς τα είχαν χάσει επειδή είχαν δανειστεί χρήματα από τους πλούσιους και δεν μπορούσαν να τα επιστρέψουν. Επειδή δε βρισκόταν λύση στα αιτήματα του λαού γίνονταν συγκρούσεις Ο Σόλωνας ήταν ποιητής και πολύ αγαπητός στο λαό της Αθήνας Οι ευγενείς τον παρακάλεσαν να λάβει κάποια μέτρα. Εκείνος πήρε κάποιες γενναίες αποφάσεις.

3 Ο Σόλωνας Κατάργησε όλα τα χρέη των αγροτών Απαγόρευσε μάλιστα να γίνεται κάποιος δούλος επειδή δεν είχε να πληρώσει τα χρήματα που είχε δανειστεί. Ο νόμος αυτό ονομάσθηκε σεισάχθεια Μέχρι εκείνη την εποχή την εξουσία την είχαν οι ευγενείς. Για να μπορέσει να περιορίσει τη δύναμη τους έκανε το εξής. Χώρισε τους πολίτες σε τέσσερις τάξεις ανάλογα με το εισόδημά τους και όχι την καταγωγή . Έτσι κάποιος που είχε φτωχή καταγωγή αν κατάφερνε στη ζωή του να αποκτήσει αρκετά χρήματα βρισκόταν στην ίδια κοινωνική τάξη με κάποιον ευγενή

4 Ίδρυσε ένα μεγάλο λαϊκό δικαστήριο την Ηλιαία.

5 Ο Σόλωνας χάρισε τα χρέη των αγροτών , απαγόρευσε να γίνονται δούλοι, χώρισε τους Αθηναίους σε τέσσερις τάξεις όπως είπαμε . Το πρόβλημα των αγροτών όμως παρέμενε . Είχαν χάσει τα κτήματά τους και δεν είχαν γη για να καλλιεργήσουν και να βγάλουν τα απαραίτητα για να ζήσουν . Οι ευγενείς ήταν δυσαρεστημένοι γιατί έχασαν την εξουσία και τα προνόμιά τους. Οι χωρικοί ζητούσαν επίμονα να ξαναμοιραστεί η γη για να αποκτήσουν πάλι χωράφια. ( ΑΝΑΔΑΣΜΟ ) Πράγμα που δεν είχε γίνει. Έτσι οι αναταραχές και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν.

6 Η κατάσταση ήταν άσχημη. Και την εκμεταλλεύτηκε ο Πεισίστρατος
Η κατάσταση ήταν άσχημη. Και την εκμεταλλεύτηκε ο Πεισίστρατος . Έγινε αρχηγός των φτωχών και με τη βοήθειά τους πήρε την εξουσία. Κυβέρνησε όμως τυραννικά και δεν έδινε λόγο σε κανέναν. Όταν πέθανε άφησε την εξουσία στον γιο του Ιππία. Οι Αθηναίοι όμως δεν τον ήθελαν έκαναν επανάσταση και τον έδιωξαν

7 Ο Πεισίστρατος για να κατακτήσει την εξουσία σκαρφίστηκε το εξής τέχνασμα.
Τραυματίστηκε μόνος του και εμφανίστηκε στη Αγορά ματωμένος και άρχισε να διηγείται ότι ενώ υπερασπιζόταν τους φτωχούς οι αντίπαλοί του επιτέθηκαν εναντίον του και παραλίγο να τον σκοτώσουν. Οι Αθηναίοι τον πίστεψαν και του έδωσαν προσωπική φρουρά για να τον φυλάει. Αυτός συγκέντρωσε και άλλους μισθοφόρους και κατέλαβε την εξουσία.

8

9 Ο Πεισίστρατος παρόλο που κυβέρνησε τυραννικά έκανε και μεγάλα έργα στην Αθήνα

10 Γνωρίζω το μάθημα αν μπορώ να απαντήσω στις παρακάτω ερωτήσεις.
1. Γιατί υπήρχαν συγκρούσεις ανάμεσα στους φτωχούς και τους ευγενείς. 2 Ποιος μεγάλος ποιητής ανέλαβε να κάνει σημαντικες αλλαγές στην Αθήνα 3. Ποιοι ήταν οι νόμοι που ψήφισε ο Σόλωνας και τι γνωρίζω για τον καθένα . 4 Πώς ο Πεισίστρατος πήρε την εξουσία και πως κυβέρνησε.


Κατέβασμα ppt "Οι νόμοι του Σόλωνα Πεισίστρατος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google