Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Η επέκταση των Οθωμανών στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο Η οθωμανική στρατηγική στη Μεσόγειο  Μετά το 1453.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Η επέκταση των Οθωμανών στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο Η οθωμανική στρατηγική στη Μεσόγειο  Μετά το 1453."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

2 Η επέκταση των Οθωμανών στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο Η οθωμανική στρατηγική στη Μεσόγειο  Μετά το 1453 η Ευρώπη αναγνωρίζει το σουλτανικό καθεστώς  Η Βενετία και άλλες ιταλικές πόλεις υπογράφουν συνθήκες ειρήνης  1522 κατάκτηση της Ρόδου Η επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη  Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής : 1529 φτάνει στη Βιέννη  Αψβούργοι και οθωμανική αυτοκρατορία σε ανταγωνισμό μέχρι τον 18 ο αι.  Η Γαλλία αλλάζει πολιτική και προσεταιρίζεται τους Τούρκους ( διομολογήσεις : εμπορικές συμφωνίες )

3 Μετατόπιση της ευρωπαϊκής και οθωμανικής αναμέτρησης στον μεσογειακό χώρο. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου.  Η Ισπανία αναμειγνύεται στην αντιτουρκική δραστηριότητα  Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις κατακτήσεις τους ( Χίος, Κύπρος )  Ιερός Συνασπισμός : ευρωπαϊκές δυνάμεις ( και ο πάπας ) εναντίον Τούρκων  Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571): νίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων  Η συμμαχία των Ευρωπαίων κράτησε μέχρι τον Τριακονταετή πόλεμο (1618-1648)  Κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους (1645-1669)

4 Ελληνισμός και Δύση Η στάση των Ελλήνων κατά τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας  Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ευρωπαίων εναντίον των Τούρκων στον ελλαδικό χώρο δημιούργησαν ελπίδες στους Έλληνες για βοήθεια από τη Δύση  Βενετία και ιδίως Γαλλία πρόσφεραν υποσχέσεις για εκστρατεία εναντίον των Τούρκων  Από το 1535 η γαλλική πολιτική αλλάζει  Το ίδιο συμβαίνει και με τους ιερούς συνασπισμούς : διακηρύσσουν την άμυνα της χριστιανοσύνης εναντίον των « απίστων », αλλά αδιαφορούν για την ελληνική χερσόνησο

5 Επαναστατικές κινήσεις μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου  Η ήττα των Τούρκων έδωσε θάρρος στους υπόδουλους λαούς των Βαλκανίων  Οι εκκλήσεις των Ελλήνων για βοήθεια βρίσκουν ανταπόκριση μόνο στο παπικό κράτος και σε ηγεμόνες των ιταλικών κρατιδίων  Κυριότερες επαναστατικές κινήσεις : 1. Στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, τέλος 16 ου αι. 2. Εξεγέρσεις του Διονυσίου του Σκυλοσόφου, αρχές του 17 ου αι. 3. Κινήσεις των Μανιατών, αρχές 17 ου αι. 4. Κινήσεις των Κυπρίων, τέλη 16 ου – αρχές 17 ου αι.

6 Οι σχέσεις των υπόδουλων Ελλήνων με τη Δύση  Οι απογοητεύσεις από τις δυτικές δυνάμεις στρέφουν τους Έλληνες από το πρώτο μισό του 17 ου αι. προς την ομόδοξη Ρωσία  Τα δεινά και οι φόροι καταδίκασαν του υπόδουλους σε οικονομικό μαρασμό και πολιτιστική υπανάπτυξη  Η σταδιακή ανασύνδεση των Ελλήνων με την Ευρώπη οδήγησε στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό (1750-1821)

7 Η εθνολογική σύνθεση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η κεντρική εξουσία Το καθεστώς των υποδούλων  Οι λαοί της Βίβλου μέσω ειδικής συνθήκης είχαν δικαίωμα εξαγοράς της ζωής τους με τον κεφαλικό φόρο  Οι υπόδουλοι αυτοί ( τζιμμήδες ) είχαν και άλλες ελευθερίες  Όλος ο πληθυσμός αρχικά ονομάζονταν ραγιάδες  Από τον 18 ο αι. μόνο οι μη μουσουλμάνοι, κυρίως οι χριστιανοί, που είχαν βαρύτατη φορολογία και εξευτελισμούς  Έγγειος φόρος το χαράτσι ( η γη των χριστιανών ανήκε στον Αλλάχ, δηλ. στον Σουλτάνο )

8 Τα προνόμια και οι θεσμοί  Μιλλέτια ή κοινότητες των ραγιάδων με βάση τη θρησκεία ή το δόγμα  Η ορθόδοξη κοινότητα ήταν η πιο πολυάριθμη  Ο πατριάρχης αναδείχθηκε σε εθνάρχη  Η Εκκλησία ανέπτυξε ισχυρή διοικητική οργάνωση  Όμως, οι Έλληνες, που κατέλαβαν αξιώματα, ήταν εκτός επίσημης κρατικής ιεραρχίας

9  Επικίνδυνοι για το γένος μας μουσουλμανικοί θεσμοί : 1. Παιδομάζωμα 2. Εξισλαμισμός 3. Υποχρεωτική ναυτολόγηση Ο βυζαντινός θεσμός της κοινότητας, είδος τοπικής αυτοδιοίκησης, ίσχυσε στον ελλαδικό χώρο

10 Η είσπραξη των φόρων και η τοπική αυτοδιοίκηση  Κατανομή και είσπραξη φόρων : ευθύνη της κοινότητας  Πρόκριτοι, κοτζαμπάσηδες, γέροντες, δημογέροντες, άρχοντες, προεστώτες : εκλέγονταν άμεσα ή έμμεσα  Κριτήρια εκλογής : ηλικία, οικονομική δύναμη, ικανότητες, επιρροή στους Οθωμανούς  Κληρονομικό αξίωμα  Οι κοινότητες ενίσχυσαν το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικής ευθύνης  Εστίες δημοκρατικού πνεύματος και δημιουργίας της εθνικής συνείδησης


Κατέβασμα ppt "Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Η επέκταση των Οθωμανών στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο Η οθωμανική στρατηγική στη Μεσόγειο  Μετά το 1453."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google