Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

5. Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "5. Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 5. Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας

2 Ιστορική γραμμή

3 Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η αυτοκρατορία
Τον 3ο αιώνα μ.Χ. την αυτοκρατορία κλονίζουν πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα: Γειτονικοί λαοί παραβιάζουν τα σύνορα, λεηλατούν τις ακριτικές επαρχίες και κλείνουν τους δρόμους του εμπορίου. Υπάρχουν εμφύλιες διαμάχες (μεταξύ των Ρωμαίων) Γίνονται οι διωγμοί των χριστιανών (η βίαιη απομάκρυνση τους από ένα τόπο)

4 Τι έκανε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός
Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός ( μ.Χ.) ήθελε να διοικήσει καλύτερα την αυτοκρατορία. Έτσι εφάρμοσε το σύστημα της τετραρχίας. Χώρισε την αυτοκρατορία σε τέσσερις (4) μεγάλες περιφέρειες, δύο στην ανατολή και δύο στη δύση και καθεμιά είχε το δικό της άρχοντα. Το σύστημα αυτό επανάφερε ηρεμία και τάξη. Δυστυχώς όμως δεν κράτησε πολύ.

5 Το σύστημα της τετραρχίας

6 Οι αλλαγές στη Ρωμαϊκή διοίκηση
Διοκλητιανός Συνάρχοντες Κωνσταντίνος Μαξέντιος Γαλέριος Λικίνιος Συναυτοκράτορες Κωνσταντίνος Λικίνιος Μονοκράτορας Κωνσταντίνος

7 Το 313μ.Χ. ο Κωνσταντίνος (κυριάρχησε στη Δύση) και ο Λικίνιος (κυριάρχησε στην Ανατολή) υπέγραψαν το Διάταγμα της ανεξιθρησκίας. Σύμφωνα με αυτό, κάθε πολίτης της αυτοκρατορίας μπορούσε να πιστεύει σε όποιον θεό ήθελε. Το 324μ.Χ. ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτορας, αφού συγκρούστηκε με το Λικίνιο στην Αδριανούπολη.

8 Τι έκανε ο Κωνσταντίνος
Ο Κωνσταντίνος προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές για την καλύτερη διοίκηση της αυτοκρατορίας: Αναδιοργάνωσε το στρατό Διόρισε έπαρχους με πολλές εξουσίες στις περιφέρειες του κράτους. Συμφιλιώθηκε με τους γειτονικούς λαούς. Έκοψε νέο χρυσό νόμισμα. Μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο. Για τις τολμηρές του αποφάσεις, που βοήθησαν την αυτοκρατορία, οι ιστορικοί ονόμασαν τον Κωνσταντίνο Μέγα

9 Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία

10 Το διάταγμα της ανεξιθρησκίας εξακολουθεί να είναι επίκαιρο στην εποχή μας;
Εμείς ο Αύγουστος Κωνσταντίνος και ο Αύγουστος Λικίνιος συναντηθήκαμε στο Μεδιόλανο και αφού σκεφτήκαμε καθαρά και σωστά αποφασίσαμε: Να δώσουμε στους χριστιανούς και σε όλους τους άλλους την ελευθερία ν’ ακολουθήσουν τη θρησκεία που θέλουν. Να μην εμποδίζεται κανείς να αφιερώνεται στη θρησκεία που νομίζει ότι του ταιριάζει καλύτερα.

11 Κάθε άνθρωπος μπορεί να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει
Στη χώρα μας σήμερα ζουν και εργάζονται ξένοι μετανάστες. Πολλοί απ’ αυτούς πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες. Παρατηρήστε την εικόνα διαβάστε το Διάταγμα των Μεδιολάνων και συζητήστε στην τάξη για το σεβασμό που πρέπει να έχουμε στην πίστη και στη λατρεία κάθε ανθρώπου.

12 _ _ _ _ Τ _ _ _ _ _ 1. Αυτοί δέχτηκαν πολλούς διωγμούς.
_ _ _ _ Ε _ _ _ Σε τόσες περιφέρειες χώρισε την αυτοκρατορία ο Διοκλητιανός _ _ _ _ Τ _ _ _ _ Κάποιες……………….. Επαρχίες έκαναν δικά τους κράτη. _ _ _ _ Ρ _ Τα παραβίαζαν συχνά πολλοί γειτονικοί λαοί Τ Ε Τ Ρ Α Ρ Χ Ι Α Σύστημα διακυβέρνησης της αυτοκρατορίας _ _ _ _ Ρ _ _ _ _ _ _ Ονομάστηκαν έτσι επειδή κυβέρνησαν μαζί _ _ _ _ Χ _ _ _ Τις ανατολικές………….. απειλούσαν ξένοι _ _ _ _ Ι _ _ _ _ _ _ _ _ 8. Το Διάταγμα της……………… έδινε θρησκευτική ελευθερία. _ _ _ _ Α _ _ _ Από τις εμφύλιες …………. βγήκαν νικητές ο Κωνσταντίνος και ο Λικίνιος.


Κατέβασμα ppt "5. Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google