Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

30. Οι Οθωμανοί πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "30. Οι Οθωμανοί πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 30. Οι Οθωμανοί πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη
30. Οι Οθωμανοί πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη

2 Ιστορική γραμμή

3 Τι αποφάσισε ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ;
Τι αποφάσισε ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ; Ο νέος σουλτάνος Μωάμεθ Β' αποφάσισε να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη για να την κατακτήσει.

4 Τι μέτρα πήρε; Ετοίμασε πολύ στρατό και τον εξόπλισε με σύγχρονα όπλα.
Ανέθεσε στον Ούγγρο μηχανικό Ουρβανό να κατασκευάσει εβδομήντα πυροβόλα κανόνια, όπλα πρωτόγνωρα για την εποχή, για να γκρεμίσει, αν χρειαστεί, τα τείχη της Πόλης. Το πιο μεγάλο από τα κανόνια του Ουρβανού, ήταν η Μπορμπάρδα

5 Η Μπομπάρδα Η Μπομπάρδα λέγεται ότι είχε μήκος 8 μέτρα, διάμετρο 75 εκ. και είχε δυνατότητα να εκτοξεύσει βλήμα 544 κιλών. Χρειαζόταν 3 ώρες για να ξαναγεμίσει.

6 Το Ρούμελη Χισάρ Την Άνοιξη του 1452, έχτισε στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου ένα τεράστιο φρούριο, το Ρούμελη Χισάρ. Το οχυρό ετοιμάστηκε σε λίγους μήνες και η φρουρά του έκανε έλεγχο σε όλα τα πλοία που περνούσαν τα στενά και τα φορολογούσε.

7 Η έναρξη της πολιορκίας
Στη διάρκεια της ίδιας χρονιάς ναυπήγησε 150 πολεμικά πλοία και πολλά μικρότερα για μεταφορές προσώπων και εφοδίων. Το Μάρτιο του 1453 ο οθωμανικός στρατός, που ξεπερνούσε τις εξήντα χιλιάδες άνδρες, άρχισε να συγκεντρώνεται γύρω από τα τείχη.

8 Τι μήνυμα έστειλε ο Μωάμεθ στον Κωνσταντίνο;
Στις 6 Απριλίου, ο Μωάμεθ έστειλε μήνυμα στον Κωνσταντίνο, ζητώντας του την παράδοση της πρωτεύουσας. Η απάντηση του αυτοκράτορα ήταν αρνητική κι αντάξια της χιλιόχρονης ιστορίας της Πόλης. Την αρνητική απάντηση ακολούθησε καταιγίδα κανονιοβολισμών. Στην αρχή οι Βυζαντινοί απέκρουαν με επιτυχία τις επιθέσεις των Οθωμανών.

9 Περιμένοντας βοήθεια Καθώς περνούν οι μέρες όμως, τα τρόφιμα και τα εφόδια λιγοστεύουν, αλλά οι Βυζαντινοί συνεχίζουν να αντιστέκονται. Όλοι έχουν την ελπίδα πως όπου να' ναι θα φανεί κάποια βοήθεια από τη Δύση.

10

11 Τι έγινε στις 20 Απριλίου;
Στις 20 Απριλίου, τρία μεγάλα γενοβέζικα καράβια και μια βυζαντινή φορτηγίδα με κυβερνήτη το Φλαντανελά, περνούν απαρατήρητα τα στενά, φτάνουν στην Προποντίδα και κατευθύνονται στον Κεράτιο, φορτωμένα σιτάρι, εφόδια και πολεμιστές.

12 Τι επίδραση είχε το γεγονός αυτό στους πολιορκημένους και στο Μωάμεθ;
Το γεγονός αυτό εμψύχωσε τους πολιορκημένους, που δέχτηκαν σαν ήρωες τους νικητές. Εξόργισε όμως το Μωάμεθ, που τιμώρησε σκληρά το ναύαρχό του και πήρε νέα μέτρα, πιο σκληρά, για την πολιορκία και την άλωση της Πόλης.

13

14 Έναρξη της πολιορκίας. Πιθανότερος αριθμός Οθωμανών στρατιωτών 260
Έναρξη της πολιορκίας. Πιθανότερος αριθμός Οθωμανών στρατιωτών

15

16

17

18

19

20 Συμπληρώστε την ακροστιχίδα της πολιορκίας.
Συμπληρώστε την ακροστιχίδα της πολιορκίας.     Π _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Το προσωνύμιο του Κωνσταντίνου ΙΑ'. 0 _ _ _ _ Λέγεται αλλιώς το φρούριο Λ _ _ _ _ _ _ _ Έλεγαν και έτσι τους κατοίκους της Ιταλίας. I _ _ _ _ _ _ _ _ Ήταν ακόμη τα καράβια της εποχής. 0 _ _ _ _ _ _ _ Αυτός κατασκεύασε τα κανόνια του Μωάμεθ. Ρ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Έτσι ονόμασαν οι Οθωμανοί το κάστρο του Βοσπόρου. Κ _ _ _ _ _ _ _ Αυτός ο κόλπος προστάτευε τα βυζαντινά καράβια. I _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Αυτός οργάνωσε την άμυνα της Πόλης. Α _ _ _ _ _ _ Έφραξαν με αυτή την είσοδο του Κεράτιου κόλπου.


Κατέβασμα ppt "30. Οι Οθωμανοί πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google