Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τρίτη 29 Μαΐου 1453

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τρίτη 29 Μαΐου 1453"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τρίτη 29 Μαΐου 1453
Η άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τρίτη 29 Μαΐου 1453 Παρουσίαση του Ορέστη Τσαταλμπασίδη

2 Πρόλογος Κάθε αυτοκρατορία βρίσκεται στην ακμή της, όπου η παιδεία, οι τέχνες τα γράμματα κ.α αναπτύσσονται με ταχύτητα φωτός, και στην παρακμή της όπου το μόνο που την νοιάζει είναι να σωθεί. «Είναι εύκολο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά το δύσκολο είναι να παραμείνεις!».

3 Ο Μωάμεθ ο Β’ αν και είχε δηλώσει πως θα σέβονταν την συνθήκη ειρήνης που είχε κλείσει ο πατέρας του, Μουράτ Β’ με τον Κων/νο Παλαιολόγο όλα έδειχναν πως ετοιμάζονταν για την πολιορκία και την Άλωση της Πόλης. Ανέθεσε στον Ούγγρο μηχανικό Ουρβανό την κατασκευή 70 πολυβόλων κανονιών, πρωτόγνωρα εκείνη την εποχή αφού μόλις είχε ανακαλυφθεί η πυρίτιδα. Επίσης όπλισε τον πολυπληθή στρατό του με υπερσύγχρονα όπλα. Ναυπήγησε 150 πολεμικά πλοία και πολλά άλλα για την μεταφορά προσώπων και αντικειμένων. Αργότερα έχτισε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και το φρούριο Ρούμελη Χισάρ κοντά στον Βόσπρο και έτσι ο Μωάμεθ έλεγχε τα πλοία που περνούσαν και τα φορολογούσε.

4 Έτσι και έγινε! Τον Μάρτιο του 1453 τα Τουρκικά στρατεύματα άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από τα τείχη της πόλης. Εκεί έστησαν και την Μπομπάρδα, το μεγαλύτερο από τα κανόνια του Ουρβάνου. Έτσι στις 6 Απριλίου ο Μωάμεθ έστειλε αγγελιοφόρο για να ζητήσει από τον αυτοκράτορα την παράδοση της Πόλης. Όμως η απάντηση ήταν αρνητική! Τότε οι πολιορκητές ξεχύθηκαν προς τα τείχη. Προσπαθούσαν με κάθε μέσο να εισδύσουν στην Πόλη αλλά οι πολιορκούμενοι τους απωθούσαν. Όλοι περίμεναν κάποια βοήθεια από την Δύση όμως αυτή άρχισε να σβήνει. Τελικά στις 20 Απριλίου οι ελπίδες των πολιορκημένων αναζωπυρώθηκαν αφού τρία χριστιανικά πλοία κατάφεραν και μπήκαν στον Κεράτιο κόλπο με αρχηγό τον Φλαντανελά!

5 Αυτό όμως εξόργισε απίστευτα τον Μωάμεθ και έτσι με ένα αρκετά επικίνδυνο και τολμηρό σχέδιο κατάφερε να σύρει στην στεριά 70 πλοία και να καταλάβει τον Κεράτιο. Έτσι η Κωνσταντινούπολη κλείστηκε από στεριά και θάλασσα. Τότε ο Μωάμεθ ξαναέστειλε αγγελιοφόρο για την παράδοση της Πόλης αλλά η απάντηση ήταν και αυτήν την φορά αρνητική. Η μεγάλη επίθεση άρχισε ξημερώματα 29ης Μαΐου. Η Μπομπάρδα κατάφερε και ράγισε την πύλη του Αγίου Ρωμανού. Χιλιάδες πολιορκητές όρμησαν στα τείχη. Όμως τότε άνοιξαν οι κρυφές καταπακτές και πλημμύρησε η τάφρος με νερό! Όλα έδειχναν πώς η Πόλη θα σωζόταν πάλι, όμως τότε τραυματίστηκε ο Ιουστινιάνης στα τείχη. Μετά από λίγη ώρα η Τούρκοι εισέβαλαν στην Πόλη! Κατάφερε μια μεγάλη ομάδα γενίτσαρων να μπει από την Κερκόπορτα. Έπειτα άνοιξαν και τις άλλες πύλες. Έτσι πάρθηκε η Πόλη και ανήκει μέχρι και σήμερα στους Οθωμανούς.

6 Στις επόμενες διαφάνειες μπορείτε να δείτε κάποιες εικόνες από την Άλωση της Πόλης το 1453

7

8 ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ


Κατέβασμα ppt "Η άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τρίτη 29 Μαΐου 1453"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google