Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχέση Διατροφής & Υγείας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχέση Διατροφής & Υγείας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχέση Διατροφής & Υγείας
Dr Rosa Propato - Μουσαφείρη Ιατρός – Διατροφολόγος

2 Γιατί είναι σημαντικό να ασχοληθούμε;
ΥΓIΕΙΝΟ ΒΑΡΟΣ - ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ - ΜΑΚΡΟΖΩΪΑ Γενετικοί παράγοντες Ιστορικό οικογένειας Περιβαλλοντικοί παράγοντες Κάπνισμα Διατροφή Άσκηση Υγιεινό στιλ ζωής

3 Τι εννοούμε «υγιεινή» διατροφή;
Η πυραμίδα των τροφίμων Μηνιαία Κρέας κόκκινο Εβδομαδιαία Γλυκά Αυγά Ελιές, όσπρια, ξηροί καρποί Ψάρια, πουλερικά Καθημερινά Συστηματική φυσική άσκηση Γαλακτοκομικά προϊόντα Ελαιόλαδο Φρούτα Λαχανικά Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, πατάτες,ζυμαρικά

4 Ποιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των τροφίμων;
Ποιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των τροφίμων; Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λίπος Βιταμίνες Μέταλλα Ιχνοστοιχεία Θρεπτική αξία των τροφίμων Ενέργεια kcal Έλεγχος βάρους Καλή υγεία

5 Ποιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των τροφίμων;
Ποιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των τροφίμων; Παραδείγματα: Θρεπτική αξία των τροφίμων Θρεπτική αξία των τροφίμων Ενέργεια kcal Ενέργεια kcal Κουλούρι Κρουασάν

6 Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα;
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα; Η κακή διατροφή και κατά συνέπεια το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν με ραγδαίους ρυθμούς. Περίπου το 40% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι και το 26% είναι παχύσαρκοι, ενώ αντίστοιχα το 30% των Ελληνίδων είναι υπέρβαρες και το 18% είναι παχύσαρκες 1 στα 5 ελληνόπουλα ηλικίας μέχρι 12 ετών φαίνεται να είναι τουλάχιστον υπέρβαρο.

7 Πρώτη Πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη επιπολασμού παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας.
Παχυσαρκία εμφανίζει: Σε παιδιά 2-6 ετών: το 11.2% των αγοριών και το 11.4% των κοριτσιών Σε παιδιά 7-12 ετών: το 10% των αγοριών και το 7.2% των κοριτσιών Σε εφήβους ετών: το 8.9% των αγοριών και το 3.6% των κοριτσιών

8 Εκτίμηση σωματικού βάρους
Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) = Βάρος (kg) : Ύψος (m2) Ο BMI συνδέεται άμεσα με την υγεία. Όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος για την υγεία.

9 Εκτίμηση σωματικού βάρους: «Δείκτης Μάζας Σώματος» (Body Mass Index, BMI).
Β Μ Ι Κίνδυνος για άλλα νοσήματα «Φυσιολογικό» σωματικό βάρος 18,5 – 24,9 kg/m2 Μέσος Σωματικό υπέρβαρο 25,0 – 29,9kg/m2 Αυξημένος Παχυσαρκία βαθμού Ι 30,0 – 34,9 kg/m2 Πολύ αυξημένος Παχυσαρκία βαθμού ΙΙ 35,0 – 39,9 kg/m2 Σοβαρός Νοσογόνος Παχυσαρκία βαθμού ΙΙΙ >40 kg/m2 Πολύ σοβαρός

10 Ο BMI λέει όλη την «ιστορία»;
Είναι εξ’ ίσου σημαντική για την υγεία μας και η αξιολόγηση της κατανομής του λίπους στο σώμα, με την μέτρηση της περιμέτρου της μέσης. Η παχυσαρκία με κοιλιακή (σπλαγχνική) κατανομή του λίπους, είναι η πιο επικίνδυνη

11 Επιπλοκές του υπερβάλλοντος βάρους και της κακής διατροφής
Ψυχο-κοινωνικές Σωματικές Πιθανές ελλείψεις βιταμινών/ ιχνοστοιχείων στην παιδική/ εφηβική ηλικία (π.χ. αναιμία) Υπέρταση επίπεδα λιπιδίων στο αίμα Σακχαρώδης διαβήτης II Στεφανιαία νόσος/ Εγκεφαλικό Προβλήματα με χοληδόχο κύστη Οστεοαρθρίτιδα Αναπνευστικά προβλήματα Καρκίνος Μειωμένη αυτοεκτίμηση Αίσθηση ανασφάλειας Επικέντρωση ειρωνικών και υποτιμητικών σχολίων Δυσκολία σε αθλητικές δραστηριότητες Κατάθλιψη/ Εσωστρέφεια

12 Παιδική παχυσαρκία: Γιατί είναι σημαντικό να ασχοληθούμε;
Ένα υπέρβαρο/ παχύσαρκο παιδί έχει 50% πιθανότητες να παραμείνει τέτοιο και σαν έφηβος, και 80% πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος ενήλικας.

13 Ο ρόλος της οικογένειας στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού
Ο ρόλος της οικογένειας στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού Διατροφικές συνήθειες των γονέων Πρωινό ; Γεύματα ; Επιβράβευση με γλυκά … κ.λ.π. ; Στυλ ζωής Κάπνισμα ; Δραστηριότητα ;

14 Ο ρόλος του σχολείου στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού
Ο ρόλος του σχολείου στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού Εκπαίδευση για την διατροφή Αθλητισμός « Διδακτικός » ρόλος των κυλικείων

15 Τι ισχύει τελικά; Το παιδί πριν πάει σχολείο έχει ήδη αναπτύξει τις διατροφικές του συνήθειες Η οικογένεια παίζει πάντα τον πρωταρχικό ρόλο στη διατροφική αγωγή του παιδιού Το σχολείο θα πρέπει να παρέχει ένα περιβάλλον διατροφικά ‘υγιεινό’ Δεν πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις για τις λεγόμενες ‘ανθυγιεινές’ τροφές

16 Πώς να εντοπίσουμε το πρόβλημα;
Εκτίμηση της ανάπτυξης από τον παιδίατρο σύμφωνα με τις ειδικές καμπύλες ανάπτυξης Ανάλογα με τα αποτελέσματα κρίνεται και η ανάλογη αντιμετώπιση

17 Πώς να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;
Εάν το παιδί είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας με πρόβλημα: Αλλαγή συνηθειών χωρίς πίεση και ενοχοποίηση Επιβράβευση για την επιτυχία κάθε μικρού καθημερινού στόχου Εάν το παιδί δεν είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας με πρόβλημα: Ολόκληρη η οικογένεια πρέπει να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες το παράδειγμα αξίζει περισσότερο από χίλιες συμβουλές

18 Τι δεν πρέπει να κάνουμε;
Πρωταρχικός στόχος δεν πρέπει να είναι η μείωση του βάρους του παιδιού Όχι σε δίαιτες με στερήσεις Δεν πρέπει το θέμα του βάρους να μετατραπεί σε «κεντρικό» θέμα ολόκληρης της οικογένειας

19 Σκοπός Τα παιδιά να μάθουν τη σπουδαιότητα της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας Να γίνουν συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, ικανοί να ελέγχουν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και να κάνουν καλές επιλογές


Κατέβασμα ppt "Σχέση Διατροφής & Υγείας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google