Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΖΩΗ ΒΑΣΙΛΑ ΕΥΔΟΚΙΑ Β’2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.  Τα κύρια γεύματα των Βυζαντινών ήταν το πρόγευμα ή πρόφαγον, το άριστον ή μεσημβρινόν (γεύμα), καθώς και.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΖΩΗ ΒΑΣΙΛΑ ΕΥΔΟΚΙΑ Β’2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.  Τα κύρια γεύματα των Βυζαντινών ήταν το πρόγευμα ή πρόφαγον, το άριστον ή μεσημβρινόν (γεύμα), καθώς και."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΖΩΗ ΒΑΣΙΛΑ ΕΥΔΟΚΙΑ Β’2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2  Τα κύρια γεύματα των Βυζαντινών ήταν το πρόγευμα ή πρόφαγον, το άριστον ή μεσημβρινόν (γεύμα), καθώς και ο δείπνος.

3  Έτρωγαν χρησιμοποιώντας κυρίως τα χέρια, αφού το πιρούνι ήταν άγνωστο μέχρι το 10ο αιώνα και η χρήση του σπάνια στους επόμενους αιώνες. Χρησιμοποιούσαν επίσης κοχλιάρια ή κουτάλια και μαχαίρια. Πριν και μετά το φαγητό έπλεναν τα χέρια τους, χρησιμοποιώντας το χέρνιβιον (πήλινο ή μεταλλικό αγγείο).

4

5  Σε ένα ευκατάστατο σπίτι, το γεύμα και το δείπνο περιλαμβάνει ποικίλα φαγητά, όπως ορεκτικά, κρέατα, ψάρια, γλυκά και κρασί.

6  Οι Βυζαντινοί αγαπούσαν το κρασί και είχαν μία μεγάλη ποικιλία. Το κάθε κρασί αναφέρονταν με το όνομα της περιοχής απ΄ όπου προέρχονταν. Αναμείγνυαν παλαιό κρασί με μέλι και πιπέρι και έφτιαχναν το «κονδίτον». Άλλα αλκοολούχα ποτά ήταν ο «μηλίτης», ο «μυρτίτης», ο «απίτης», ο «φοινι- κίτης» κ.λπ. Γνώριζαν την μπίρα, αλλά έφτιαχναν και μία σειρά άλλα ποτά μη αλκοολούχα, όπως από εκχύλισμα αμυγδάλων, μελίγαλα, ροδόμελι κ.λπ.

7

8 ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΟΤΟ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ!!!

9  Κατά τα βυζαντινά συμπόσια, ιδίως αυτά που οργανώνονταν από μέλη της ανώτερης τάξης το φαγητό και τις προπόσεις ακολουθούσαν τραγούδια, και σε αρκετές περιπτώσεις χοροί, ενώ γελωτοποιοί και νάνοι διασκέδαζαν τους καλεσμένους.

10  Συμπεραίνουμε λοιπόν πως οι διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με την σημερινή εποχή π.χ. όπως τότε έτσι και σήμερα το ψωμί, το λάδι αλλά και το κρασί αποτελούν βασικά συστατικά και των δύο εποχών. Η διατροφή των Βυζαντινών επηρεάζεται από αυτή των Ρωμαίων και με αυτή των Αρχαίων Ελλήνων.

11 http://mariachouta.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html http://users.sch.gr/maritheodo/history- pi/section8/lemmata/1-3-2.htm http://ts.sch.gr/repo/online-packages/gym-istoria-a- c/g04-web/section8/piges/22.htm


Κατέβασμα ppt "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΖΩΗ ΒΑΣΙΛΑ ΕΥΔΟΚΙΑ Β’2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.  Τα κύρια γεύματα των Βυζαντινών ήταν το πρόγευμα ή πρόφαγον, το άριστον ή μεσημβρινόν (γεύμα), καθώς και."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google