Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

• Περιγράψτε την τελετουργία του μοναστηριακού γεύματος; Οι μοναχοί έτρωγαν όλοι μαζί. Μετά τη λειτουργία χτυπούσε το σήμαντρο 3 φορές, καλώντας τους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "• Περιγράψτε την τελετουργία του μοναστηριακού γεύματος; Οι μοναχοί έτρωγαν όλοι μαζί. Μετά τη λειτουργία χτυπούσε το σήμαντρο 3 φορές, καλώντας τους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 • Περιγράψτε την τελετουργία του μοναστηριακού γεύματος; Οι μοναχοί έτρωγαν όλοι μαζί. Μετά τη λειτουργία χτυπούσε το σήμαντρο 3 φορές, καλώντας τους μονάχους στην «τράπεζα» δηλ. την τραπεζαρία. Αυτοί έφταναν ψάλλοντας. Ο ηγούμενος ευλογούσε το γεύμα.΄Υστερα άρχιζαν αμίλητοι να τρώνε. Ο «αναγνώστης» διάβαζε αποσπάσματα από τους βίους των αγίων. Βέβαια μερικοί μοναχοί όμως ζούσαν προκλητικά αψηφώντας τους κανόνες της μοναστικής ζωής.

3 • Γνωρίζεις τι έτρωγε ο κατώτερος και τι ο ανώτερος κλήρος εκείνη την εποχή; Οι απλοί μοναχοί έτρωγαν αγιοζούμι δηλ. νερόβραστη σούπα με κρεμμύδια, λάδι, μπαχαρικά, θρούμπι. Επίσης λαχανικά και ψωμί. Ο ανώτερος κλήρος ζούσε προκλητικά τρώγοντας ό,τι εκλεκτότερο υπήρχε: Κρέατα, τυριά, φρέσκα ψάρια, χαβιάρι, άσπρο ψωμί και γλυκά με τη συνοδεία καλού κρασιού.

4 • Γνωρίζεις τι ήταν το αγιοζούμι; Πως παρασκευάζονταν; Το αγιοζούμι ήταν νερό με κρεμμύδια, μυρωδικά και κλωναράκια από θρούμπι. Μέσα έριχναν μπουκίτσες από ψωμί

5 • Τι είναι το πιπεράτο ψωμί και τι γνωρίζετε για αυτό; Το πιπεράτο ψωμί ήταν ένα είδος ψωμιού από πίτουρα που το έτρωγαν μόνο οι μοναχοί και οι φτωχοί.

6 Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) • Έτρωγαν ψωμί στο Άγιο Όρος και στα μοναστήρια τις υπόλοιπης αυτοκρατορίας; Πώς το ζύμωναν και ποιος ήταν ο υπεύθυνος; Σ το Άγιο Όρος και στα μοναστήρια το ψωμί ήταν κύρια πηγή τροφής. Υπήρχε επίσης ένας μοναστηριακός υπεύθυνος για την παρασκευή του.

7 Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) • Ποια ήταν τα γλυκά τους; Υπάρχουν και σήμερα και με ποία ονομασία; Βασική κατηγορία γλυκών ήταν οι πλακούντες. Είχαν ως βάση το ζυμάρι και πρόσθεταν συνήθως μέλι ή ζάχαρη.

8 Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) • Εάν ζούσατε τότε ποιο ποτό θα προσφέρατε στους φίλους σας; Αγαπημένο ποτό των βυζαντινών ήταν το κρασί. Υπήρχαν κρασιά λευκά και ξανθά, κόκκινα και μύρα, δυνατά η απαλά, ξηρά ή γλυκά.

9 Συνέχεια... Ανεξάρτητα από την ποιότητα του το κάθε κρασί ήταν γνωστό με το όνομα της περιοχής από την όποια προερχόταν. Για παράδειγμα με ονομασία προελεύσης είναι γνωστός και ο ευτελέστατος όλων «Βαρνιώτικος οίνος» αλλά και ο εκλεκτός «Θάσιος», που προσφέρονταν μόνο στα πολυτελή γ εύματα. Μη οινοπνευματώδη ήταν το «εύκρατον» το «θασσόροφον» και το «ροδόμελι»

10 Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) • Που έχτιζαν τους φούρνους και γιατί; Οι αρτοποιοί όφειλαν να χτίζουν τους φούρνους τους σε μέρη ασφαλή, μακριά από γειτονικά κτίσματα, για να αποφεύγεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς από τα χόρτα, τα φρύγανα και τα χαρτιά που έκαιγαν.

11 Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) • Τι έτρωγαν οι φτωχοί και από πού τα έπαιρναν; Οι φτωχοί έτρωγαν σούπες, λάδι, μπαχαρικά και φρούτα τους τα έπαιρναν από τα κτήματα τους και από την αγορά.

12 Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) • Τι λαχανικά καλλιεργούσαν οι βυζαντινοί; Καλλιεργούσαν λαχανά, μαρούλια, σπανάκι, κρεμμύδια, σκόρδα, μανιτάρια, καρότα, πράσα, κουκιά, φακές, φασόλια καθώς και αρωματικά φυτά δηλαδή: άνηθο, δυόσμο, θρούμπι κολίανδρο και ρίγανη. Κάποια λαχανικά τρώγονταν βραστά ή ψητά ενώ ορισμένα και ωμά.

13 Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) • Έτρωγαν φρούτα οι βυζαντινοί; Έτρωγαν μήλα, πεπόνια, αχλάδια, ρόδια, σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, ροδάκινα, κυδώνια, μούσμουλα, κούμαρα, χουρμάδες και φυσικά σταφύλια.

14 Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) • Ποια ήταν η κύρια τροφή των στρατιωτών και γιατί; Η κυρία τροφή των στρατιωτών ήταν τα παξιμάδια επειδή κρατούσαν πολύ καιρό και έδιναν ενέργεια.

15 Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) • Πως μετέφεραν τα προϊόντα τους οι βυζαντινοί; Συνήθως μεταφερόταν μέσα σε αγγεία τα «μαγαρικά». Το σχήμα τους ήταν τέτοιο ώστε να διευκολύνονταν η φόρτωση στα αμπάρια των πλοίων. Η τελική αποθήκευση γινόταν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια σε υπόγειους και δροσερούς χώρους.

16 Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Πηγές : ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑΙ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ (ΤΑΜΑRA TALBOT RICE) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (Π.ΚΑΛΑΜΑΡΑ) Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (GERALD WALTER) ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΒΥΖ.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΒΥΖ.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) Οι νηστήσιμες τροφές στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή Οι νηστήσιμες τροφές στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή (ΑΙΚ.ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ,Ε.ΚΑΡΑΜΑΝΕΣ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ (ΕΛ.ΣΤΑΜΠΟΓΛΗ -ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

17 ΠΕΤΡΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΑΒΒΑΣ


Κατέβασμα ppt "• Περιγράψτε την τελετουργία του μοναστηριακού γεύματος; Οι μοναχοί έτρωγαν όλοι μαζί. Μετά τη λειτουργία χτυπούσε το σήμαντρο 3 φορές, καλώντας τους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google