Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
Ομάδα 3 Διατροφή-Ψάρια Έλενα Τασίου Κώστας Μπάρτζης 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης Π.Τ.Δ.Ε .- Α.Π.Θ. Τμήμα Δ2

2 Διατροφή-Ψάρια Ποια είδη ψαριών και μαλάκιων κατανάλωναν οι αρχαίοι Έλληνες; Οι αρχαίοι Έλληνες από τα είδη του γλυκού νερού αγαπούν το λούτσο, και την πέρκα, τον κυπρίνο και το μπάρμπο, το μικροσκοπικό φοξίνο και το γιγαντιαίο γουλιανό, και το χέλι. Αντίστοιχα κατανάλωναν όλων των ειδών τα ψάρια της θάλασσας: λαβράκια, παλαμίδες, βατραχόψαρα, τσιπούρες, κέφαλοι, σαλάχια, σκορπίνες, μπαρμπούνια,καλκάνια…

3 Διατροφή-Ψάρια Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε ξιφίες και σκυλόψαρα, μουγγριά και σμέρνες. Τα ψάρια μικρού μεγέθους, που ψαρεύονται σε μεγάλες ποσότητες, όπως οι σαρδέλες και οι αντζούγιες, αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής των απλών ανθρώπων.

4 Διατροφή-Ψάρια Τα μαλάκια που συλλέγονται στις ακτές είναι κι αυτά άφθονα: σαλιγκάρια, σωλήνες, στρείδια, μύδια, πεταλίδες και πίνες. Ακόμη, μπορεί κανείς να βρει καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια. Tέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους αχινούς, τις θαλάσσιες ανεμόνες κι όλα τα μαλακόστρακα, καβούρια, γαρίδες και αστακούς, αλλά και καραβίδες του γλυκού νερού…

5 Διατροφή-Ψάρια Πώς γίνεται το ψάρεμα στην αρχαιότητα; Πολύ πιο άφθονα από σήμερα, τα ψάρια ψαρεύονται σε μεγάλες ποσότητες κοντά στις ακτές. Το ίδιο και τα μικρά χταπόδια, που πιάνονται στα βράχια με τρίαινα. Το ψάρεμα με καλάμι αποτελεί για τον απλό λαό το πιο σίγουρο τρόπο για να εξασφαλίσει ένα καλό γεύμα. Τα ψάρια φυλάσσονται σε ένα μικρό καλάθι, προτού μεταφερθούν στο σπίτι και μπουν στην άλμη.

6 Διατροφή-Ψάρια Ποιο ψάρι προτιμά όλος ο κόσμος στην αρχαία Ελλάδα; Το ψάρι που προτιμά όλος ο κόσμος στην αρχαία Ελλάδα είναι ο τόνος.

7 Διατροφή-Ψάρια Τι έτρωγαν στην Βόρεια Ελλάδα; Στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από την κρεατοφαγία από κυνήγια-που αποτελούσε κύριο γνώρισμα των Μακεδόνων- στο καθημερινό διαιτολόγιο συμπεριλαμβανόταν και η κατανάλωση θαλάσσιων, λιμναίων ή ποταμίσιων ψαριών και οστρακοειδών.

8 <<τάριχος>> και <<όψον>>
Διατροφή-Ψάρια Εξήγησε τις λέξεις: <<τάριχος>> και <<όψον>> Ο <<τάριχος>> τρώγεται σκέτος μαζί με ψωμί ή με μια γαλέτα δημητριακών! Στην Αθήνα, το φαγητό αυτό είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε η λέξη <<όψον>>, δηλαδή <<κάθε στερεά τροφή που συνοδεύει το ψωμί>>, κατέληξε να σημαίνει ψάρι, ενώ όποιος έχει αδυναμία στο ψάρι ονομάζεται οψοφάγος. Το όψον, πάντως, μπορεί να γίνει πιο νόστιμο αν φαγωθεί με θυμάρι και κρεμμύδι, όπως κάνουν οι στρατιώτες με το ψάρι που κουβαλάνε μαζί τους στις εκστρατείες, τυλιγμένο σε ένα φύλλο συκιάς.

9 <<μιττωτός>>
Διατροφή-Ψάρια Εξήγησε τη λέξη: <<μιττωτός>> Ο τόνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά ψάρια της εποχής. Οι πλούσιοι προσφέρουν συχνά στα δείπνα τους φρέσκο τόνο ως κύριο πιάτο, ο οποίος συνοδεύεται από μια σάλτσα που ονομάζεται <<μιττωτός>>. Ο <<μιττωτός>> μοιάζει με τη σημερινή σκορδαλιά.

10 Διατροφή-Ψάρια Τι λέει ο Πλάτωνας για το ψάρεμα; Ο Πλάτωνας λέει “Φίλοι μου μακάρι να μην σας καταλάβει ποτέ η επιθυμία για ψάρεμα ούτε για ψάρεμα με αγκίστρι ούτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο χρησιμοποιείται για τα υδρόβια ζώα”.

11 Διατροφή-Ψάρια Περιγράψτε την εικόνα.
Στην εικόνα αυτή υπάρχει ένα χταπόδι και διάφορα θαλασσινά. Επίσης υπάρχουν πολλά όστρακα.

12 Διατροφή-Ψάρια Σε αυτή τη μινωική τοιχογραφία από τη Θήρα βλέπουμε έναν νεαρό ψαρά με τα ψάρια του.

13 Πηγές Ηλεκτρονικές πηγές: Για τις εικόνες: Και

14 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
Ομάδα 3 Διατροφή-Ψάρια Έλενα Τασίου Κώστας Μπάρτζης 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης Π.Τ.Δ.Ε .- Α.Π.Θ. Τμήμα Δ2


Κατέβασμα ppt "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google