Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από ποιους λαούς είχε επηρεαστεί η διατροφή των βυζαντινών; (Α) Μια δυσκολία έχει να κάνει με τον ίδιο χαρακτήρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του απλωμένου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από ποιους λαούς είχε επηρεαστεί η διατροφή των βυζαντινών; (Α) Μια δυσκολία έχει να κάνει με τον ίδιο χαρακτήρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του απλωμένου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Από ποιους λαούς είχε επηρεαστεί η διατροφή των βυζαντινών; (Α) Μια δυσκολία έχει να κάνει με τον ίδιο χαρακτήρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του απλωμένου γύρω από τη Μεσόγειο πολυεθνικού κράτους, στα όρια του οποίου συνυπήρξαν επί αιώνες Έλληνες, Ιλλυριοί, Θράκες, Λατίνοι, Καυκάσιοι, Αρμένιοι, Αιγύπτιοι, Εβραίοι, Σύροι, Άραβες, Σλάβοι και άλλοι. Αναμφίβολα όλοι είχαν ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, που δύσκολα όμως μπορούν να ανιχνευτούν σήμερα.

3 Διαφοροποιήσεις στις διατροφικές συνήθειες επέβαλλαν :  οι κατά τόπους διαφορετικές κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες (όπως π.χ. γειτνίαση ή απόσταση από την θάλασσα)  η κοινωνική και οικονομική διαστρωμάτωση του πληθυσμού,  η πίστη ή μη τήρηση των απαγορεύσεων και διατροφικών περιορισμών που υποδείκνυαν οι θρησκείες,  οι ιστορικές εξελίξεις που σχετίζονταν με τις μετακινήσεις πληθυσμών,  η σταδιακή αλλαγή των σχέσεων μεταξύ υπαίθρου και πόλεων,  η αυξομείωση των συνόρων στην επικράτεια του Βυζαντίου. Από ποιους λαούς είχε επηρεαστεί η διατροφή των βυζαντινών; (Β)

4 Χρησιμοποιούσαν μουστάρδα; Χρησιμοποιούσαν ένα είδος μουστάρδας, από σινάπι και συνόδευαν τα ψάρια και τα αλλαντικά.

5 Πώς αποθήκευαν το κρασί και πού; Το κρασί το αποθήκευαν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια, τα «βαγένια», που τα έβαζαν σε υπόγεια και άλλους δροσερούς χώρους.

6 Γιατί αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών μετά τον 13 ο αιώνα; Οι διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών αλλάζουν τον 13 ο αιώνα λόγω της λατινικής κατάκτησης (1204) και τις συνακόλουθες δυτικές επιρροές καθώς και με την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

7 Ποια καρυκεύματα ήταν συνηθισμένα τότε; Μπορείς να περιγράψεις σε ένα πίνακα αυτά που χρησιμοποιούμε και σήμερα; Τα ποιο συνηθισμένα καρυκεύματα ήταν η ρίγανη, ο δυόσμος, το πιπέρι, το σέλινο, το πράσο, ο άνηθος, το δενδρολίβανο και το κύμινο. Δίπλα τους και τα περισσότερα εξωτικά ήταν η κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

8 Καρυκεύματα που ήταν συνηθισμένα τότε και σήμερα:

9 Tι ονόμαζαν άρτυμα; Οτιδήποτε μπορούσε να καταστήσει το φαγητό νόστιμο, ονομαζόταν από τους Βυζαντίους ήδυσμα ή άρτυμα.

10 Τι μισθό έπαιρναν εκείνη την εποχή; Ποσό κόστιζε το λάδι, το ψαρί και το κρέας; Ο βασικός μισθός ήταν δίχως αμφιβολία κατώτερος από ένα χρυσό νόμισμα, αλλά αρκετός για να τραφεί η οικογένεια. Το λάδι κοστίζει παρά πολύ π.χ. τα 20L λάδι κοστίζουν ένα υπέρπυρο. Τα ψάρια δεν είχαν τόσο υψηλή τιμή, π.χ. τα 11 σκουμπριά διατιθόνταν στην τιμή του ενός χάλκινου μικρής άξιας νομίσματος. Το κρέας κόστιζε μισό χρυσό νόμισμα.

11 Από που προμηθεύονταν το ψωμί; Πολλοί, ιδιαίτερα στα χωριά, έψηναν το ψωμί τους στο σπίτι τους. Στις πόλεις όμως, οι περισσότεροι αγόραζαν από το γειτονικό τους φούρνο.

12 Τι έτρωγαν στις νηστείες; Στις νηστείες ο κόσμος έτρωγε μόνο λαδερά, όσπρια και σαλάτες.

13 Τι είναι το τουρσί; Γιατί το έφτιαχναν; Γνωρίζεις πως; Υπάρχει στη σημερινή εποχή; Το τουρσί είναι ποικιλία λαχανικών. Το έφτιαχναν για να εξασφαλίζουν ποικιλία λαχανικών το χειμώνα. Τα διατηρούσαν στην άλμη ή το ξύδι. Υπάρχει και σήμερα. Τα πιο γνωστά είναι τα αγγουράκια τουρσί.

14 Πως συμπεριφέρονταν στους καλεσμένους τους; Στους καλεσμένους συμπεριφέρονταν πολύ καλά. Στα πλούσια σπίτια έστρωναν χρυσελεφάντινο τραπέζι, τους προϋπαντούσαν, τους μαγείρευαν ότι είχαν και δεν είχαν και τους φέρονταν σαν βασιλιάδες (μπαίνοντας αντίκριζαν την στρωμένη τραπεζαρία και το χρυσελεφάντινο τραπέζι).

15 Ποια ήταν η διατροφή των φτωχών πληθυσμών; Από που προμηθεύονταν τα τρόφιμά τους ; Η διατροφή των φτωχών πληθυσμών ήταν τα καπνιστά και τα παστά ψάρια, μαρούλια, λάχανα, σπανάκια, καρότα, πράσα, κρεμμύδια και κουνουπίδια. Τα τρόφιμα τους τα προμήθευαν από την επαρχία. Τα καΐκια μετέφεραν τα αγαθά από τους λαχανόκηπούς και τα διέθεταν στις πόλεις.

16 Περιγράψτε ένα βασιλικό τραπέζι. Σε ένα βασιλικό τραπέζι υπάρχουν χρυσά πιάτα και ασημένια σερβίτσια. Το μενού τους ήταν, για κυρίως πιάτο ελάφι που έπλεε μέσα σε μία σαλάτα με χαβιάρι, ψάρια, κρέατα παστά (πρόβατα, αρνιά, αγελάδες, μοσχάρια), φασόλια, ρύζι, φακές, φιστίκια και αμύγδαλα. Πίνανε κρασί πρώτης και δεύτερης ποιότητας.

17 Τι δώρα έφερναν ως επισκέπτες; Ως επισκέπτες έφερναν για δώρα κριάρια, αρνιά, περιστέρια, κότες, διαλεχτό κρασί, ότι χρειάζεται δηλαδή για ένα αρχοντικό τραπέζι.

18 Μπορείτε να περιγράψετε την προετοιμασία ενός τραπεζιού; Στην προετοιμασία ενός τραπεζιού η γυναίκα έστρωνε το χρυσελεφάντινο τραπέζι. Άνοιγαν τη μεγάλη τραπεζαρία και μαγείρευαν ότι είχαν και δεν είχαν.

19

20 Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε !!!

21

22


Κατέβασμα ppt "Από ποιους λαούς είχε επηρεαστεί η διατροφή των βυζαντινών; (Α) Μια δυσκολία έχει να κάνει με τον ίδιο χαρακτήρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του απλωμένου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google