Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΗ Ξενοδοχείο Χίλτον Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 200 9 ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΗ Ξενοδοχείο Χίλτον Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 200 9 ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΗ Ξενοδοχείο Χίλτον Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 200 9 ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

2 2 ΘΕΜΑΤΑ  Η αγορά ακινήτων στην Κύπρο και το εξωτερικό υπό το φως της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης  Στοιχεία για τα έσοδα του κράτους  Παρατηρήσεις και εισηγήσεις  Απαντήσεις στα ερωτήματά σας

3 3 ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ  Τα ακίνητα είναι στο επίκεντρο της κρίσης.  Η κρίση με τα sub-prime στις ΗΠΑ το 2007 είχε άμεση σχέση με τα ακίνητα.  Η διόρθωση ήταν αναπόφευκτη λόγω της παγκόσμιας έκρηξης στις τιμές μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 2000.  Τα ακίνητα δεν προσφέρουν προστασία από την κρίση αλλά πιο ανθεκτικά από μετοχές.

4 4 Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  Η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει ανέπαφη.  Οι βασικές αγορές του Η.Β. και Ρωσίας είναι βαθιά επηρεασμένες από την κρίση.  Υπέρμετρη εξάρτηση από τις δύο αγορές και της οικονομίας από τα ακίνητα.  Δεν επηρεάζονται όλα τα ακίνητα το ίδιο (Λευκωσία vs παραλιακά, διαμερίσματα vs σπίτια).

5 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ – Κρατικά έσοδα από ακίνητα (από ιδιοκτήτες – εξ. Φ.Π.Α.) Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών Ποσά: σε εκατ. Ευρώ – 2007 προκ.

6 6 ΣΤΟΙΧΕΙΑ – το 2008  Κρατικά έσοδα από Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών μείον 31% για Ιαν. – Νοέμβρ. 2008 σε σύγκριση με αντίστοιχη περίοδο του 2007.  Εκούσιες πωλήσεις 2006 - 2008 : Πηγή: άρθρο Χ. Πετρίδη Φιλελεύθερος 18/1/09 Αξία πωλήσεων: σε χιλιάδες Ευρώ

7 7 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – Γενικές αρχές  Μείωση των στρεβλώσεων.  Μείωση των φορολογικών βαρών.  Διόρθωση αμαρτιών του παρελθόντος.  Ορθολογισμός.

8 8 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ - Φορολογικά  Υποβλήθηκε από τον ΚΣΙΑ λεπτομερές υπόμνημα στον Υπουργό Οικονομικών τον Ιούνιο του 2007.  Οι φορολογίες είναι άδικες για τους ιδιοκτήτες και αποτελούν κίνητρα για φοροδιαφυγή.  Εισηγήσεις για:  Μείωση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών από 20% σε 10% και αύξηση των αφορολόγητων ποσών (τα ίδια από το 1990).  Κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όταν υπάρχει Φ.Π.Α. και μείωση του συντελεστή στο 3% στις άλλες περιπτώσεις, χωρίς κλίμακες.  Κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας.  Διόρθωση του προβλήματος με τη διπλή φορολόγηση των ενοικίων.  Επαφές με τον Υπουργό κ. Σταυράκη πρόσφατα. Συμφωνεί με την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης και σε αρκετές από τις προτάσεις μας.  Η προσπάθεια είναι να κρατηθεί ζωντανός ο τομέας των ακινήτων το 2009, δεδομένης της κρίσης, και όχι να μειώσουμε τα έσοδα του κράτους.

9 9 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – Ενοικιοστάσιο  Ιστορικά ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες.  Βοήθεια της UIPI που ζητά κατάργηση. Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης ανάφερε το Μάιο του 2008, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, ότι για την Κυβέρνηση δεν είναι θέμα προτεραιότητας.  Η ΠΟΒΕΚ ζητά επέκταση του Ενοικιοστασίου, χρονικά και γεωγραφικά. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Υπάρχουν ανεπίσημες επαφές και εξηγούμε τις θέσεις μας.  Το Ενοικιοστάσιο είναι απαράδεκτο αφού:  Περιορίζει τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη στην περιουσία του (πολλές φορές είναι ως αν ο ενοικιαστής είναι ο ιδιοκτήτης).  Έχει δημιουργήσει τον περιβόητο «αέρα».  Στρεβλώνει την αγορά.  Το Ενοικιοστάσιο εξυπηρετεί σε έκρυθμες καταστάσεις (μετά από πολέμους), όταν υπάρχει πολλή ζήτηση και λίγη προσφορά. Συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές. Πώς δικαιολογείται το Ενοικιοστάσιο στην οικιστική στέγη ;  Στην Ευρώπη υπάρχει από πλήρης φιλελευθεροποίηση (Ελλάδα) μέχρι μερική (Ηνωμένο Βασίλειο).  Επαφές με πολιτικά κόμματα και Κυβέρνηση για να πείσουμε.

10 10 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – Τίτλοι ιδιοκτησίας  Εκκρεμούν ίσως 100.000 τίτλοι (γύρω στους 30.000 αφορά ξένους αγοραστές). Ευθύνονται developers, Κράτος, τοπικές αρχές,κ.α.  Ο Υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε επίσπευση.  Συνεργασία με το Cyprus Property Action Group που αντιπροσωπεύει αλλοδαπούς, κυρίως, αγοραστές ακινήτων.  Επαφές με Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο κ.α..  Όλοι κερδίζουν από μια καλή διευθέτηση, εκτός από τους απατεώνες. Το κράτος θα εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια από τα μεταβιβαστικά.  Επικίνδυνη εκκρεμότητα δεδομένης της κρίσης.

11 11 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ  Ο ΛΟΓΟΣ ΣΕ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "1 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΗ Ξενοδοχείο Χίλτον Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 200 9 ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google