Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2008.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2008."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2008

2 2 ΘΕΜΑΤΑ  Σύντομη εισαγωγή στον ΚΣΙΑ  Πεπραγμένα 2007/2008  Μήνυμα της Συνέλευσης/το μέλλον  Απαντήσεις στα ερωτήματά σας

3 3 ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΣΙΑ  Ιδρύθηκε το 1964.  Προστατεύει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ανά την Κύπρο, μικρών και μεγάλων. Δεν είναι επαγγελματικός σύνδεσμος.  Έχει επιτύχει πολλά, π.χ. κατάργηση του Φόρου Κληρονομίας, εισαγωγή του Δίκαιου ενοικίου, συμμετοχή στο Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων, υιοθέτηση από κυβέρνηση και κόμματα απόψεών του για Φορολογική Μεταρρύθμιση, μη επέκταση του Ενοικιοστασίου γεωγραφικά και χρονικά, ενεργό συμμετοχή στη Διεθνή Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) και εξασφάλιση απ΄ αυτή διακήρυξης για την Κύπρο, και ετοιμασία μελέτης για το αστικό κέντρο της Λευκωσίας.  Προσφέρει στα μέλη προνόμια όπως ειδικά ασφάλιστρα από Γενικές Ασφάλειες Κύπρου, δωρεά συνδρομή σε εφημερίδα «Ακίνητα», ειδικές εκπτώσεις για διαφημίσεις σε εφημερίδες κ.α.  Αναβαθμίζει την ιστοσελίδα του (www.ksia.org.cy) για να προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες και πληροφόρηση. www.ksia.org.cy

4 4 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Οικονομικές Καταστάσεις   Αύξηση εσόδων από £8.839 το 2006 σε £12.457 το 2007 λόγω αύξησης των συνδρομών και μελών.   19 διαφορετικές συνδρομές το 2006, 4 το 2008.   Έλλειμμα £822 το 2006, πλεόνασμα £2.961 το 2007.

5 5 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ - Φορολογικά  Υποβλήθηκε λεπτομερές υπόμνημα στον Υπουργό Οικονομικών τον Ιούνιο του 2007. Έσοδα Κυβέρνησης από ακίνητα £36εκ. το 1998, £500εκ. το 2007.  Οι φορολογίες είναι άδικες για τους ιδιοκτήτες και αποτελούν κίνητρα για φοροδιαφυγή.  Εισηγήσεις για:  Μείωση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών από 20% σε 10% και αύξηση των αφορολόγητων ποσών (τα ίδια από το 1990).  Κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όταν υπάρχει Φ.Π.Α. και μείωση του συντελεστή στο 3% στις άλλες περιπτώσεις, χωρίς κλίμακες.  Κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας.  Διόρθωση του προβλήματος με τη διπλή φορολόγηση των ενοικίων.  Επαφές με τον Υπουργό κ. Σταυράκη πρόσφατα. Συμφωνεί με την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης και σε αρκετές από τις προτάσεις μας.  Η προσπάθεια είναι να κρατηθεί ζωντανός ο τομέας των ακινήτων το 2009, δεδομένης της κρίσης, και όχι να μειώσουμε τα έσοδα του κράτους.

6 6 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – UIPI (α)  Σε συντομία:  Ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1923.  Σήμερα εδρεύει στις Βρυξέλλες.  Κύριος σκοπός η προστασία των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών ακινήτων σ’ όλη την Ευρώπη. Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, διεθνώς αναγνωρισμένο.  Πρόεδρός της από το 2004 είναι ο Ελλαδίτης δικηγόρος κ. Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος και της ΠΟΜΙΔΑ (μεγάλη η βοήθεια/στήριξή του προς τον ΚΣΙΑ).  Μέλη - 26 σύνδεσμοι από 23 Ευρωπαϊκές χώρες (ο ΚΣΙΑ είναι μέλος εδώ και 20 περίπου χρόνια).  Τα σωματεία-μέλη της UIPI έχουν εκατομμύρια μέλη σ’ όλη την Ευρώπη και επιρροή στις Βρυξέλλες.  Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της UIPI – www.uipi.com. www.uipi.comwww.uipi.com  Αντιπροσώπευση του Συνδέσμου:  Η Αντιπρόεδρός μας Άννα Σωτηριάδου-Νικολάου μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.  Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο της UIPI στη Βέρνη τον Ιούνιο του 2007 και η Αντιπρόεδρος στη Συνέλευση των Βρυξελλών το Οκτώβριο του 2008.

7 7 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – UIPI (β)  Σταθμός η συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της UIPI στη Λάρνακα τον Ιούνιο του 2008. Ψηφίστηκε ομόφωνα Διακήρυξη που:  Αναφέρεται στην Τουρκική Εισβολή του 1974 και την συνεπακόλουθη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων Κυπρίων, με τη στέρηση των εστιών και των περιουσιών τους.  Ζητά την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και την επιστροφή των κατεχόμενων περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.  Ζητά την άρση των περιοριστικών νόμων και κανονισμών που αφορούν τις συμβάσεις ενοικίων (Ενοικιοστάσιο).  Ζητά, στην επιβολή φορολογιών και τελών στην ακίνητη περιουσία, να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι απόψεις και τα συμφέροντα των ιδιοκτητών.  Η UIPI προσφέρθηκε να βοηθήσει, εάν της ζητηθεί, στη διαδικασία των συνομιλιών που αφορά το περιουσιακό.  Δημοσιογραφική Διάσκεψη και επαφές με Υπουργό Δικαιοσύνης και Δήμαρχο Λευκωσίας. Επίσκεψη στη Λήδρας και Αρχαιολογικό Μουσείο.  Εγκωμιαστικά σχόλια για άρτια διοργάνωση.

8 8 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Ενοικιοστάσιο  Ιστορικά ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που μας απασχολούν.  Βοήθεια της UIPI που ζητά κατάργηση. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανάφερε στη συνάντηση ότι για την Κυβέρνηση δεν είναι θέμα προτεραιότητας.  Η ΠΟΒΕΚ ζητά επέκταση του Ενοικιοστασίου, χρονικά και γεωγραφικά. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Υπάρχουν ανεπίσημες επαφές και εξηγούμε τις θέσεις μας.  Το Ενοικιοστάσιο είναι απαράδεκτο αφού:  Περιορίζει τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη στην περιουσία του (πολλές φορές είναι ως αν ο ενοικιαστής είναι ο ιδιοκτήτης).  Έχει δημιουργήσει τον περιβόητο «αέρα».  Στρεβλώνει την αγορά.  Το Ενοικιοστάσιο εξυπηρετεί σε έκρυθμες καταστάσεις (μετά από πολέμους), όταν υπάρχει πολλή ζήτηση και λίγη προσφορά. Συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές. Πώς δικαιολογείται το Ενοικιοστάσιο στην οικιστική στέγη ;  Στην Ευρώπη υπάρχει από πλήρης φιλελευθεροποίηση (Ελλάδα) μέχρι μερική (Ηνωμένο Βασίλειο).  Επαφές με πολιτικά κόμματα και Κυβέρνηση για να πείσουμε.

9 9 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Τίτλοι ιδιοκτησίας  Εκκρεμούν ίσως 100.000 τίτλοι (γύρω στους 30.000 αφορά ξένους αγοραστές). Ευθύνονται developers, Κράτος, τοπικές αρχές,κ.α.  Ο Υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε επίσπευση.  Συνεργασία με το Cyprus Property Action Group που αντιπροσωπεύει αλλοδαπούς, κυρίως, αγοραστές ακινήτων.  Επαφές με Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο κ.α..  Όλοι κερδίζουν από μια καλή διευθέτηση, εκτός από τους απατεώνες. Το κράτος θα εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια από τα μεταβιβαστικά.  Επικίνδυνη εκκρεμότητα δεδομένης της κρίσης.

10 10 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ - Βουλή  Έντονη παρουσία σε κοινοβουλευτικές επιτροπές για συζήτηση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που αφορούν την ακίνητη περιουσία. Παραδείγματα:  Περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμος – σχετικά με κοινόκτητα/κοινόχρηστα.  Περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών (Τροποιητικός) Νόμος του 2006 – σχετικά με απαλλαγή σε περίπτωση ανταλλαγής/πώλησης γης για σχολικά/εκπαιδευτικά κτίρια.  Περί Ενοικιοστασίου (Τροποιητικός) (Αρ. 2) του 2006 – σχετικά με προειδοποιήσεις.  Περί Πωλήσεως Γης (Ειδική Εκτέλεση) Νόμος του 2006 – σχετικά με κατάθεση συμβολαίων κ.α.  Κανονισμοί σύμφωνα με τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο - σχετικά με τον έλεγχο διαφημιστικών πινακίδων.  Συνεργασία με αρμόδια Κυβερνητικά τμήματα, π.χ. Κτηματολόγιο και Υπουργείο Εσωτερικών για συζήτηση των πιο πάνω.

11 11 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Διάφορα (α)  Στενή συνεργασία με Δήμο Λευκωσίας. Πήραμε ξεκάθαρη θέση για άμεση υλοποίηση του έργου ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας.  Αναβαθμισμένη παρουσία στα Μ.Μ.Ε. με δημοσιογραφικές διασκέψεις, συνεντεύξεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, εφημερίδες κ.λ.π.. Συνεργασία με F.M.W. Financial Media Way Ltd για θέματα προβολής του Συνδέσμου.  Μεγάλη η σημασία της ιστοσελίδας. Θα εισαχθεί forum/blog ενώ θα κυκλοφορήσει τριμηνιαία ηλεκτρονική εφημερίδα του Συνδέσμου στα μέλη.  Ετοιμάστηκε από το μέλος του Δ.Σ. Γιάννο Πίπη μελέτη για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας του κέντρου της Λευκωσίας.

12 12 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – Διάφορα (β)  Το αναθεωρημένο Καταστατικό του Συνδέσμου είναι σχεδόν έτοιμο και θα δρομολογηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση για έγκριση. Χρονικοί περιορισμοί στις θητείες των αξιωματούχων, ενώ οι Αντιπρόεδροι αυξάνονται από δύο σε τρεις.  Ο Λουκής Χατζηκυριάκου, που διατέλεσε Πρόεδρος από το 1971 μέχρι το 2007, και ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Πρόεδρο στην περσινή Ετήσια Γενική Συνέλευση, τιμήθηκε από το Δ.Σ. το Ιούλιο του 2007 για τη μεγάλη προσφορά του στο Σύνδεσμο. Εξακολουθεί να είναι στο πλευρό του Δ.Σ.

13 13 ΜΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ/ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ  Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, ο Σύνδεσμος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κύπρο αλλά και του τόπου γενικά.  Δεν μπορούν οι πολλοί (οι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κύπρο) να περιμένουν αμέτοχοι από τους πολύ λίγους (Δ.Σ. του ΚΣΙΑ) με την οικονομική στήριξη των λίγων (εκατοντάδες μέλη του ΚΣΙΑ) να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Η συμμετοχή/συμβολή ΟΛΩΝ είναι απαραίτητη.  Αριθμοί=άσκηση πίεσης και οικονομική ευρωστία για επίτευξη στόχων.  Εάν είχαμε τους αριθμούς πιθανόν να μην υπήρχαν σήμερα ούτε το Ενοικιοστάσιο ούτε οι επαχθείς φορολογίες.

14 14 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ  Ο ΛΟΓΟΣ ΣΕ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "1 ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2008."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google