Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να τεθεί τέλος στους συχνούς και αιματηρούς πολέμους μεταξύ των γειτονικών χωρών που κατέληξαν στο Β΄ Παγκόσμιο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να τεθεί τέλος στους συχνούς και αιματηρούς πολέμους μεταξύ των γειτονικών χωρών που κατέληξαν στο Β΄ Παγκόσμιο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να τεθεί τέλος στους συχνούς και αιματηρούς πολέμους μεταξύ των γειτονικών χωρών που κατέληξαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Ξεκίνησε το 1950 ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, με ιδρυτικά μέλη το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία,το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες.  Το 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).  Στην ΕΟΚ οι χώρες συνεργάζονται σε θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία και το εμπόριο. Η ζωή γίνεται καλύτερη για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα αυτή.

3 Στις 9 Μαΐου 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν διακήρυξεγια πρώτη φορά δημοσίως τις ιδέες που οδήγησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι,η 9η Μαΐου εορτάζεται ως η ημερομηνία γέννησης της ΕΕ

4  Το 1973 γίνεται η πρώτη διεύρυνση. Τα κράτη-μέλη γίνονται 9 και αναπτύσσουν κοινές πολιτικές.  Το 1979 γίνονται οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Το 1981 ΕΟΚ διευρύνεται στη Μεσόγειο. Ανάμεσα στις χώρες που εντάσσονται και η Ελλάδα.

5  Το 1993, με τη συνθήκη του Μάαστριχ, ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σκοπός της ΟΧΙ ΜΟΝΟ η οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της, η διαφύλαξη και εξασφάλιση της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξέλιξη στις Τέχνες και τον πολιτισμό.

6 Δε δημιουργούμε συμμαχίες κρατών, ενώνουμε τους ανθρώπους. Ζαν Μονέ, 1952

7  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τους πολίτες της Ε.Ε. και εκλέγεται άμεσα από αυτούς.  Η εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των «Ευρωβουλευτών», γίνεται με τις «Ευρωεκλογές», που διενεργούνται κάθε 5 χρόνια σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

8  Οι Ευρωεκλογές πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια.  Οι πιο πρόσφατες Ευρωεκλογές, του 2009, πραγματοποιήθηκαν και στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την εκλογή 736 Ευρωβουλευτών. Η ψηφοφορία έγινε στις μεταξύ της 4 ης και της 7 ης Ιουνίου. Οι ψηφοφόρου ήταν 375 εκατομμύρια. Γι’ αυτό και οι Ευρωεκλογές θεωρούνται οι μεγαλύτερες εκλογές στην ιστορία!

9  Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αντιπροσωπεύει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Την ΠΡΟΕΔΡΙΑ του Συμβουλίου ασκούν εκ περιτροπής (ανά εξάμηνο) τα κράτη μέλη.

10  Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, στο Συμβούλιο προεδρεύει η ΚΥΠΡΟΣ.  Επομένως, από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, έχουμε την ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

11  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΚΟΜΙΣΙΟΝ), η οποία προασπίζει τα συμφέροντα της Ε.Ε. γενικά.  Σε αυτή λαμβάνουν μέρος 27 Επίτροποι, ένας από κάθε χώρα της Ε.Ε. Ο καθένας έχει έναν ειδικό ρόλο.  Η Επίτροπος της Κύπρου είναι η κυρία Ανδρούλα Βασιλείου.  Ασχολείται με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην Ε.Ε.

12 Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) εισηγείται ΝΟΜΟΙ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συμβούλιο της Ε.Ε. συζητούν και ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ

13


Κατέβασμα ppt " Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να τεθεί τέλος στους συχνούς και αιματηρούς πολέμους μεταξύ των γειτονικών χωρών που κατέληξαν στο Β΄ Παγκόσμιο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google