Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές. Έχει πάρα πολλά ιερά και ωραία μνημεία.

2 Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ Η περιοχή "Πέτρα του Ρωμιού" βρίσκεται σε μία από τις ομορφότερες παραλιακές ακτές της Κύπρου. Η ονομασία "Πέτρα του Ρωμιού" σχετίζεται με τον Διγενή Ακρίτα, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, κράτησε τους Σαρακηνούς Άραβες που ετοιμάζονταν για λεηλασία στον κόλπο, με την απίστευτη δύναμή του. Λέγεται ότι με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε ένα τεράστιο βράχο, την Πέτρα του Ρωμιού, και τον πέταξε στη θάλασσα εναντίον των Σαρακηνών.

3 ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ Το "Λουτρά της Αφροδίτης" είναι μια περιοχή στον Ακάμα μεταξύ της Πόλης και του ακρωτηρίου Αρναούτη. Πήρε το όνομά της από μια μικρή σπηλιά πίσω από μια παλιά συκιά, στα νερά της οποίας, σύμφωνα με το θρύλο, η θεά Αφροδίτη συνήθιζε να λούζεται. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί συναντούσε τον Άδωνη, τον αγαπημένο της. Το σημείο συμπεριλαμβάνεται στην πολιτιστική διαδρομή.

4 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ Το κάστρο της Πάφου βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης. Αρχικά χτίστηκε από τους βυζαντινούς σαν οχυρό για την προστασία του λιμανιού. Το 1570 γκρεμίστηκε από τους Ενετούς. Οι Τούρκοι το ξαναέχτισαν και το ενίσχυσαν με νέες οχυρώσεις. Ανά τους αιώνες έχει γνωρίσει πολλές χρήσεις, αρχικά ως φρούριο, φυλακή ακόμα και αποθήκη αλατιού έγινε στα νεότερα χρόνια από τους Βρετανούς. Σήμερα το κάστρο χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο. Έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο κτίριο από το 1935 και αποτελεί το σύμβολο της πόλης της Πάφου.

5 ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ Οι τάφοι των βασιλέων είναι το μέρος στο οποίο όλοι οι βασιλιάδες της αρχαίας εποχής θαύονταν εκεί μαζί με τα πράγματα τους γιατί πίστευαν ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά από τον θάνατό τους. Στο χώρο υπάρχουν τάφοι διαφόρων τύπων: απλοί, λακκοειδείς σκαμμένοι στο βράχο. Αποτελούνται από μια μεγάλη υπόγεια υπαίθρια αυλή ορθογώνιου σχήματος, λαξευμένη στο φυσικό βράχο. Οι στοές που περιβάλλουν την αυλή στερεώνονται σε ασβεστολιθικούς κίονες δωρικού ρυθμού. Οι νεκρικοί θάλαμοι και οι νεκρικές θήκες είναι λαξευμένοι στις πλευρές των στοών. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι τάφοι αυτοί έφεραν τοιχογραφίες, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων τάφων της Μακεδονίας, τόπου καταγωγής των Πτολεμαίων.

6 ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ Το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου είναι το πιο σημαντικό της επαρχίας. Ιδρύθηκε από τον ίδιο τον άγιο το Η σπηλιά που λάξευσε ο ίδιος ο άγιος στο βράχο και μετέτρεψε σε κελί και εκκλησία το 1159 είναι λίγο παλαιότερη. Η εκκλησία του μοναστηριού χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, σε ρυθμό φραγκοβυζαντινής βασιλικής με έναν τρούλο. Σε αυτήν σώζονται εξαιρετικές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Επίσης είναι διακοσμημένη με έξοχες τοιχογραφίες που δημιούργησε το 1183 ο Θεόδωρος Αψευδής, υπό την επίβλεψη του ίδιου του Αγίου Νεοφύτου.

7 ΑΓΙΟΣ ΖΗΝΟΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΖΗΝΟΒΙΑ
Νοτιοδυτικά του παλιού χωριού Στατός, το 1840 κτίστηκε το ξωκλησάκι Άγιος Ζηνόβιος και Αγία Ζηνοβία. Κατά την παράδοση, οι δύο άγιοι ήσαν αδέλφια. Ο Άγιος Ζηνόβιος ήταν γιατρός θαυματουργός και θεράπευε ψυχικά και σωματικά πολλούς ασθενείς. Ανάμεσα στα σπιτάκια του παλιού χωριού, που τώρα έχουν εγκαταλειφθεί, βρίσκεται το ξωκλήσι. Είναι πετρόκτιστο εξωτερικά, και πλαισιώνεται από ένα μεγάλο πλακόστρωτο αυλόγυρο, με περιφραγμένο χαμηλό τοίχο. Το καμπαναριό του, το οποίο αποτελεί δείγμα παλιάς αρχιτεκτονικής, είναι κατασκευασμένο από πέτρα πελεκητή.

8 Κωνσταντίνα Πατσαλίδου
Σταύρια Παππά Κωνσταντίνα Πατσαλίδου Κλειώ Ροτσίδου Ιωάννα Ρούζα


Κατέβασμα ppt "Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google