Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
Πληθυσμός / πολιτιστικές εκδηλώσεις Σημερινή κατάσταση

2

3 Σ Τ Ο Χ Ο Ι Οι μαθητές μετά το τέλος του μαθήματος πρέπει να είναι σε θέση να : Εντοπίζουν τη θέση της πόλης της Κερύνειας στο χάρτη της Κύπρου. Να αναφέρουν τα βασικά ιστορικά / μυθολογικά στοιχεία που αφορούν τη πόλη της Κερύνειας. Να ονομάζουν τα αξιοθέατα της πόλης και να τα εντοπίζουν στο χάρτη. Αναφέρουν τη πολιτιστική και πνευματική κατάσταση στη Κερύνεια μέχρι το 1974. Αναφέρουν τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη πόλη της Κερύνειας.

4 Θέση – Ίδρυση – Ιστορία Απέχει 74 χιλ. από τις ακτές τις Τουρκίας και συνορεύει με τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας . Κτίστηκε το 1250 π.χ από τον Αχαιό Κ η φ έ α. Πλούσια ιστορία και παράδοση από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Ήταν κατοικημένη από τη νεολιθική εποχή ( 6000 π.χ. ) Στον Άγιο Επίκτητο βρέθηκαν καλύβες και εργαλεία που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή. Στη νεκρή πόλη των βουνών βρέθηκαν θαλαμοειδείς τάφοι με πλούσια κτερίσματα που χρονολογούνται κατά την πρώιμη εποχή του χαλκού ( 2300 π.χ. – π.χ. ) Στη Λάπηθο και το Κάρμι βρέθηκαν μυκηναικοί τάφοι με κτερίσματα που μαρτυρούν ότι η Κερύνεια είχε εμπορικές σχέσεις με τον Ελληνικό χώρο. ( 1850 – 1600 π.χ.)

5 Στο ιερό της Αγίας Ειρήνης ( 7ος αιώνας π. χ
Στο ιερό της Αγίας Ειρήνης ( 7ος αιώνας π.χ. ) βρέθηκαν 2000 περίπου πήλινα αγαλματάκια που δείχνουν ότι η Κερύνεια είχε σχέσεις με την ανατολή και με το Αιγαίο. Οι εμπορικές σχέσεις της Κερύνειας με το Αιγαίο ( 300 π.χ ) επιβεβαιώνονται με την ενεύρεση του ναυαγίου του καραβιού της Κερύνειας. Σ’αυτό υπήρχε φορτίο με κρασί, μυλόπετρες και αμύγδαλα τα οποία φόρτωσε από νησιά της Ελλάδος. Κατά τη Ρωμαική και τη Βυζαντινή περίοδο η Κερύνεια συνέχισε ν’ αναπτύσσεται . Αρκετές εκκλησίες ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο . ( Παναγία η Αχειροποίητος , Άγιος Χρυσόστομος κ.α.) Κατά τη φραγκοκρατία χτίστηκαν ή επισκεύστηκαν τα φρούρια του Αγίου Ιλαρίωνα , του Βουφαβέντο, και της Κερύνειας . Το Αββαείο του Πέλλαπαις είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα γοτθικής τέχνης στην ανατολική μεσόγειο .

6 Κατά την ενετική κυριαρχία εγκαταλείπονται τα κάστρα της περιοχής του πενταδακτύλου και ενυσχύονται οι οχυρώσεις στα τείχη της Κερύνειας και Λευκωσίας. Από το 1571 – 1878 η Κύπρος πέρασε στα χέρια των Τούρκων Τέλη του 19ου αιώνα η Κερύνεια είχε γύρω στους 1400 κατοίκους ενώ πριν τη Τουρκική εισβολή του 1974 είχε περίπου 4000 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια πριν το 1974 η Κερύνεια γνώρισε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη .

7 Πνευματική – πολιτιστική κίνηση
Μέχρι το 1974 υπήρχαν υπήρχαν πολλοί αθλητικοί σύλλογοι , λαογραφικός όμιλος όπου έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη πνευματική και αθλητική ζωή του τόπου. Στη Κερύνεια γινόταν κάθε χρόνο η παγκύπρια έκθεση ανθέων . Στο λιμάνι της Κερύνεια γινόταν κάθε χρόνο η γιορτή του κατακλυσμού. Αρχαιολογικοί χώροι και αξιοθέατα πόλης Κερύνειας Το κάστρο της Κερύνειας Το μουσείο του ναυαγίου της Κερύνειας Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται μέσα στα τείχη της Κερύνειας . Η τοποθεσία Χρυσοκάβα που αποτέλεσε κοιμητήριο τα πρώτα χριστιανικά χρόνια . Εκεί βρίσκεται το αρχαίο εκκλησάκι της Αγίας Μαύρης Ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη πάνω Κερύνεια. Εκλησία χρυσοπολίτισσας , η μητρόπολη , η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

8

9

10

11 Τι έχουμε μάθει σήμερα ….
Για τη πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά στοιχεία Θέση Ονομασία Ιστορία Πληθυσμός / πολιτιστικές εκδηλώσεις Πνευματική – πολιτιστική κίνηση Αρχαιολογικοί χώροι και αξιοθέατα πόλης Κερύνειας Σημερινή κατάσταση

12 Φύλλο εργασίας στη τάξη
Η πόλη της Κερύνειας ιδρύθηκε από τον ………………… το έτος ……. π.χ. Αναφέρετε τέσσερα ιστορικά στοιχεία που αφορούν την Κερύνεια. Η Κερύνεια το 1974 είχε πληθυσμό ………… κατοίκους Τι γνωρίζετε για το ναυάγιο του καραβιού της Κερύνειας; Αναφέρετε τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους στη πόλη της Κερύνειας


Κατέβασμα ppt "Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google