Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη

2 Η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχημένης γλυκαιμικής ρύθμισης και είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση όλων των διαβητικών. Η διατροφή του διαβητικού δεν διαφέρει από εκείνη του υγιή ατόμου. Πρόκειται για μια ισορροπημένη διατροφή με υγιεινές επιλογές τροφίμων στα πλαίσια της Μεσογειακής – Κρητικής διατροφής.

3 Η Κρητική διατροφή περιγράφεται ως το διατροφικό πρότυπο των Κρητών τη δεκαετία του 1960 με βασικά συστατικά: το ελαιόλαδο & τις ελιές, άφθονα όσπρια, ακατέργαστα δημητριακά, λαχανικά, χόρτα, φρούτα, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, ψάρι και μέτρια κατανάλωση κρασιού.

4 Γλυκαιμικός δείκτης Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς (γλυκόζη ή λευκό ψωμί). Ο ΓΔ σχετίζεται με την ποιότητα και όχι την ποσότητα των υδατανθράκων

5 Ο ΓΔ μας δείχνει την ταχύτητα που απελευθερώνεται η γλυκόζη ( σάκχαρο ) στο αίμα

6

7

8 Από τι επηρεάζεται ο ΓΔ Το είδος του τροφίμου (όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο υψηλό ΓΔ)

9 Από τι επηρεάζεται ο ΓΔ Η παρουσία φυτικών ινών (οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης και έτσι μειώνουν τον ΓΔ ενός τροφίμου και ενός γεύματος).

10 Από τι επηρεάζεται ο ΓΔ Τα επίπεδα ωρίμανσης των τροφίμων (όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο πιο υψηλό ΓΔ έχουν).

11 Από τι επηρεάζεται ο ΓΔ Ο χρόνος μαγειρέματος (όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα τρόφιμα τόσο υψηλότερο ΓΔ έχουν).

12 Από τι επηρεάζεται ο ΓΔ Η σύσταση του γεύματος (η συνύπαρξη λίπους πρωτεΐνης στα γεύματα επηρεάζει το ΓΔ. Το λίπος καθυστερεί την κένωση του στομάχου και η πρωτεΐνη διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης).

13

14 Διατροφικό πιάτο ½ λαχανικά Οι φυτικές ίνες που περιέχουν καθυστερούν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα χαμηλά μεταγευματικά σάκχαρα. ¼ πρωτεΐνη Οι πρωτεΐνες καθυστερούν, εξαιτίας της πέψης, την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. ¼ υδατάνθρακα ( οι συνήθεις ύποπτοι ) Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, γιατί αυξάνουν λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα.

15

16

17

18 Το διαιτολόγιο του διαβητικού ασθενούς πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένο και να προσαρμόζεται στις ανάγκες της καθημερινής ζωής. Οι θερμιδικές απαιτήσεις του διαβητικού εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, το ύψος, το βάρος, τη φυσική δραστηριότητα, αλλά και από τις προηγούμενες διαιτητικές του συνήθειες.

19 Διατροφή στο ΣΔ τύπου 1 Απόλυτη ελευθερία να επιλέξει να διαλέξει να φάει οτιδήποτε, χωρίς να απορυθμιστεί το σάκχαρό του Ελευθέριο ωράριο Το σημαντικότερο είναι η εκπαίδευση του ασθενούς & της οικογένειάς του στον υπολογισμό των υδατανθράκων Δεν υφίσταται πλέον αυτό που λέμε, η « δίαιτα για το διαβήτη »

20 Διατροφή στο ΣΔ τύπου 2 Τρέφομαι υγιεινά με Διατροφή χαμηλού γλυκαντικού δείκτη, ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή Συχνά γεύματα Ρύθμιση του σωματικού βάρους Προσοχή στις ποσότητες ( διατροφικό πιάτο )

21 Άσκηση & Διαβήτης

22 Η άσκηση αποτελεί σημαντικό βοήθημα στη θεραπεία του διαβήτη. Οφέλη : Βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης ( καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο ). Βελτίωση σωματικού βάρος ( ΣΔ 2- παχυσαρκία ). Μειώνει το ποσοστό σωματικού λίπος. Αύξηση μυικής μάζας & δύναμης. Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ ( μείωση « κακής χοληστερίνης », αύξηση « καλής χοληστερίνης »). Βελτιώνει τη διάθεση.

23 Άσκηση & ΣΔ τύπου 1 Απαραίτητος ο αυτοέλεγχος του σακχάρου. Η παρατεταμένη άσκηση μπορεί να απαιτεί μείωση της δόσης της ινσουλίνης. Ετοιμότητα για ενδεχόμενη υπογλυκαιμία. 70 - 130mg/dl. Μπορεί να χρειαστούν έξτρα 15 γρ υδατάνθρακα για άσκηση >30 λεπτά 140 - 230 mg/dl. Έξτρα υδατάνθρακα μπορεί να χρειαστούν κατά την διάρκεια της άσκησης αν είναι >45 λεπτά και έντονη. Παρακολούθηση τιμών. >250mg/dl. Έλεχγος για κετόνες. Αποφυγή άσκησης. Γενικός κανόνας : 15-30 γρ υδατάνθρακα / ώρα άσκησης & μέτρα το σάκχαρό σου πάντα πριν την άσκηση.

24 Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Κατέβασμα ppt "Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google