Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas

2 Τίτλος δραστηριότητας: Οργανωμένη επίσκεψη ομάδων εργασίας μαθητών της Β΄ Τάξης γυμνασίου σε Παραγωγική Μονάδα στα πλαίσια του μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Όνομα Εκπαιδευτικού: Θεοφάνης Κουβούνας Σχολείο: 3ο Γυμνάσιο Λάρισας-Γυμνάσιο Πλατυκάμπου Τηλ.Επικοιν.: &

3 Τίτλος Δραστηριότητας
Αντικείμενο: Επιλογή και Μελέτη πραγματικής Παραγωγικής Μονάδας Τάξη: Β΄ τάξη Γυμνασίου Σκοπός: Η Προετοιμασία-Οργάνωση των ομάδων εργασίας και η ανάθεση ρόλου σε κάθε μαθητή μέλους της ομάδας, για την αποτελεσματική επίσκεψή τους σε πραγματική παραγωγική μονάδα, προκειμένου να την μελετήσουν ως τεχνολογικό σύστημα, σε όσο το δυνατό περισσότερα επίπεδα (χώροι, εργαζόμενοι, γραμμή παραγωγής, πρώτες ύλες κλπ) Λογισμικό: word, Excel, Windows Media player, Movie maker, Προγράμματα ήχου, προβολής εικόνων και video των windows

4 Περιγραφή δραστηριότητας
> Για τη διδασκαλία του μαθήματος Τεχνολογία Β΄ τάξης Γυμνασίου προβλέπεται η εφαρμογή της ομαδικής εργασίας (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο – ΥΠΕΠΘ) και… - Ανάπτυξη μικρών δραστηριοτήτων στην τάξη, με σχετικό περιεχόμενο (γνώσεις, δεξιότητες, ενέργειες και στοιχεία που θα ζητηθούν από τους μαθητές στη διάρκεια και στο τέλος της προσπάθειας, κατά την παρουσίαση της υπό μελέτη Παραγωγικής Μονάδας) διάρκειας ενός τριμήνου περίπου. > Παράλληλα με το μάθημα, αναπτύχθηκε ως προέκτασή του, πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο υποστήριξε το μάθημα και υποστηρίχθηκε απ’ αυτό αντίστοιχα, αφού τα δυο εκπαιδευτικά υλικά είχαν διαφορετικούς στόχους και οι δραστηριότητές τους ήταν απόλυτα διακριτές (καταγραφή και κατάταξη κατά τομέα παραγωγής των Παραγωγικών Μονάδων συγκεκριμένης περιοχής πχ Παραπήνειες Π.Μ.) - Χρησιμοποιήθηκαν: εποπτικά μέσα, τεχνικά και κατασκευαστικά σχέδια, φωτογραφίες-βίντεο, έντυπα, αναλύσεις και πραγματικά γεγονότα από αποκόμματα εφημερίδων, περιοδικών και από το διαδίκτυο.

5 Συνέχεια Περιγραφή δραστηριότητας
> Χρησιμοποιήθηκαν οι εργασίες των μαθητών από προηγούμενα σχολικά έτη, η διαθέσιμη πληροφόρηση για τις Π.Μ. της περιοχής (Γονείς μαθητών, ΚΕΠ, Περιφέρεια Θεσσαλίας, διαδίκτυο κλπ) και οι όποιες καθημερινές παραστάσεις των μαθητών, από το περιβάλλον που διαβιώνουν. > Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Σχολικών Συμβούλων, η επιμόρφωση στα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν καλύπτει τις ανάγκες του πραγματικού σχολικού περιβάλλοντος και παραμένει ανεπαρκής. - Για τις βασικές δεξιότητες στη χρήση των Η/Υ επιμορφώθηκα σε σεμινάρια του Συλλόγου Δασκάλων Λάρισας και του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας στη Β/θμια Εκπ/ση Λάρισας

6 Διδασκαλία > Προβλέπονται ομάδες ατόμων. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης προσπάθειας οι μαθητές οργανώθηκαν σε 4 ομάδες των 7 ατόμων, κατά τμήμα. Σε ένα σχήμα δηλαδή πιο ευέλικτο, που όταν η διαδικασία το απαιτούσε συνενώνονταν ανά δύο (πχ συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. ή Δημοτικού Συμβουλίου κλπ). Η συγκεκριμένη φάση, πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. > Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονταν η μελέτη και παρουσίαση στη τάξη, περισσότερων παραγωγικών μονάδων και συμμετείχαν ενεργά και υπεύθυνα όλα τα μέλη της ομάδας, αφού αναλάμβαναν ουσιαστικούς ρόλους (συντονιστής, γραφέας, προμηθευτής, σύνδεσμος, εφαρμοστής, φωτογράφος, δημοσιογράφος κ.α. στην ομάδα, Γενικός Διευθυντής, Δ/ντής Οικονομικών, Δ/ντής Προμηθειών, Δ/ντής Δημοσίων Σχέσεων, Δ/ντής Παραγωγής, Δ/ντής Μαρκετινκ, κλπ αντίστοιχα στην Α.Ε. ή Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου,, Γραμματέας, Αντιπρόεδρος, Εισηγητής κ.α. στο Δήμο). - Στο στάδιο αυτό αξιοποιούνται Φύλλα εργασίας και ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους μαθητές κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων που συμμετείχαν. > Χρησιμοποιήθηκαν ΣΧΕΔΙΑ, ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ πραγματικών επιχειρήσεων και σενάρια υφιστάμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το βιβλίο του ΥΠΕΠΘ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ για τους μαθητές της Β΄τάξης, ως βασική πηγή πληροφόρησης και τα σημειωματάρια των μαθητών, που εν τω μεταξύ δημιουργήθηκαν, με τις πληροφορίες που αξιοποιήθηκαν στις δραστηριότητες.

7 Παραδείγματα: Φύλλο Εργασίας-Ερωτηματολόγιο στην Αρχή της Χρονιάς
Παραδείγματα: Φύλλο Εργασίας-Ερωτηματολόγιο στην Αρχή της Χρονιάς. (3ο Γυμν. Λάρισας)

8 Συνέχεια Παραδείγματα Φύλλο Εργασίας-Ερωτηματολόγιο στην Αρχή της Χρονιάς. ( 3ο Γυμν. Λάρισας)

9 Συνέχεια Παραδείγματα Φύλλο Εργασίας-Ερωτηματολόγιο στην Αρχή της Χρονιάς (3ο Γυμν. Λάρισας)

10 Συνέχεια Παραδείγματα: Φύλλο Εργασίας-Ερωτηματολόγιο στην Αρχή της Χρονιάς.(3ο Γυμν. Λάρισας)

11 Συνέχεια Παραδείγματα Δήμος Πλατυκάμπου-Ομάδες εργασίας Γυμνασίου Πλατυκάμπου.

12 Συνέχεια Παραδείγματα Σύγχρονες Παραγωγικές Μονάδες-Συνεδρία ομάδας εργασίας- Παρουσίαση στην τάξη. (Δευτερογενής τομέας-Αίθουσα Τεχνολογίας 3ου Γυμνασίου Λάρισας)

13 Συνέχεια Παραδείγματα Παραγωγικές Μονάδες με παραδοσιακή Φιλοσοφία
Συνέχεια Παραδείγματα Παραγωγικές Μονάδες με παραδοσιακή Φιλοσοφία. (Πρωτογενής τομέας- Πηνειός ποταμός-3ο Γυμν. Λάρισας)

14 Συνέχεια Παραδείγματα Παραδοσιακές παραγωγικές μονάδες
Συνέχεια Παραδείγματα Παραδοσιακές παραγωγικές μονάδες. (Αρχείο οικογένειας Δ. ΟΥΓΙΑΡΟΥ, Πλατύκαμπος Λάρισας-Γυμνάσιο Πλατυκάμπου)

15 Συνέχεια Παραδείγματα: Συνεδρίαση Ομάδων εργασίας στο Χώρο του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Δήμου Πλατυκάμπου (Γυμν. Πλατυκάμπου-Τριτογενής Τομέας)

16 Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΖΩ!!!!!! 3ο Γυμν. Λάρισας ( Οπτικοακουστικό υλικό για τις Παραπήνειες Π.Μ. και υλικό από ανάλογη εργασία μαθητών του Γυμν. Πλατυκάμπου – Το παρόν συνοδεύεται από αρχείο Video- Πιέστε διπλό κλικ πάνω στη διαφάνεια… )

17 Σύγκριση >Επειδή το σημαντικότερο σημείο της προσπάθειας είναι η παρουσίαση της γραπτής αλλά και της κατασκευαστικής εργασίας, αφού οι μαθητές στο τρίτο τρίμηνο καλούνται να αναπαραστήσουν τμήματα της πραγματικής παραγωγικής μονάδας (μακέτα), τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας όσο και σε επίπεδο υλοποίησης, με τη χρήση μη συμβατικών μέσων, δεν περιορίστηκαν και ανάλογα με τη δυναμική της, η κάθε ομάδα, απέδωσε το μέγιστο αποτέλεσμα.

18 Αξιολόγηση > Η χρήση οπτικοακουστικού υλικού σε συνδυασμό με την προβολή στοιχείων σε σταθερές διαφάνειες, έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές να αντιληφθούν τους ρόλους τους, χρησιμοποιώντας παραπάνω από μία αισθήσεις και να εμπλακούν ξεκούραστα και αποτελεσματικά στις δραστηριότητες. > Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρονική διάρκεια της χρήσης των σύγχρονων μέσων και κυρίως ο προσδιορισμός της κατάλληλης στιγμής > Οι μαθητές τοποθετήθηκαν, εξέφρασαν άποψη και κατέθεσαν στην ομάδα τους σημαντικές ιδέες. Αφορμή γι’ αυτό υπήρξε αναμφισβήτητα η λειτουργία των σύγχρονων μέσων διδασκαλίας.

19 Συνέχεια Αξιολόγηση > Οι μαθητές αξιολογήθηκαν μέσω φύλλων εργασίας και ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν στο τέλος της διαδικασίας και συμπληρώθηκαν από τον κάθε μαθητή ξεχωριστά. Η κάθε ομάδα ξεχωριστά, στην τάξη παρουσίασε την εργασία της και αξιολογήθηκε από τις υπόλοιπες, κυρίως σε σχέση με τους στόχους που είχε βάλει, από την αρχή της προσπάθεια και ανακοίνωσε στην ολομέλεια, και αυτούς που πέτυχε! (Ολιστική προσέγγιση) - Δείγματα εργασιών μπορεί να δει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην προσωπική Ιστοσελίδα, που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ( > Για τις ανάγκες επιμόρφωσης νεοδιόριστων συναδέλφων, στα τέλη του 2007, παρουσιάστηκε συνολικά η δραστηριότητα στο τοπικό ΠΕΚ και οι συνάδελφοι λειτούργησαν με τους ρόλους των μαθητών, οργανωμένοι σε ομάδες. - Οι συνεργατικές διαδικασίες μάθησης δεν προτιμώνται προς το παρόν από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και η σχολική πραγματικότητα είναι αφιλόξενη, σε τέτοιου είδους εφαρμογές (μικρή έως ανύπαρκτη υποδομή).

20 Επιπλέoν Σχόλια > Το μάθημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, σε όλα τα σχολεία της Β/θμιας Εκπ/σης αποτελεί ιδιαίτερο εκπαιδευτικό αντικείμενο. - Στο Γυμνάσιο, είναι μάθημα Γενικής Παιδείας, χωρίς δική του ύλη (χρησιμοποιεί γνώσεις από το περιεχόμενο όλων των άλλων εκπαιδευτικών αντικειμένων), από τη φύση του διαθεματικό, είδος παγκόσμιας γλώσσας, αφού αναγνωρίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τον παραδοσιακό ρόλο στην τάξη, αλλά είναι συνεργάτες-συνερευνητές και εμψυχωτές των μαθητών. Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τον απαραίτητο χώρο, που απαιτείται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων. - Δεν περιορίζεται σε μια αίθουσα διδασκαλίας και απαιτεί επικοινωνία με τους πραγματικούς παραγωγικούς χώρους, του οικείου στους μαθητές ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. > Απαραίτητη η χρήση του διαδικτύου (μαθητές με κινητικά προβλήματα κλπ-εικονική επίσκεψη από το εργαστήριο Η/Υ-συνεργασία με εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, διαθεματικά). > Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σχεδόν όλες οι εκπαιδευτικές τεχνικές (σύντομη εισήγηση, ομάδες, θεατρικό παιχνίδι, αρχές πολυτροπικότητας κλπ)


Κατέβασμα ppt "4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google