Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πτυχιακή εργασία Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πτυχιακή εργασία Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πτυχιακή εργασία Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
ως ευκαιρία δημιουργίας θέσεων εργασίας Σπουδάστρια: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΥΜΠΑΡΗ

2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Η επιχειρηματικότητα συνδέεται με τη λειτουργία μιας επιχείρησης και αναφέρεται στην ικανότητα ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας να αναγνωρίζει και να εκμεταλλεύεται διάφορες ευκαιρίες προκειμένου να επιτύχει οικονομικό όφελος ή οποιαδήποτε άλλη μορφή προστιθέμενης αξίας . Σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματική απόφαση παίζει και η σωστή και λειτουργική κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, όπου μέσα σε αυτό πρέπει να αναφέρεται και η Νομική Μορφή της νέας επιχείρησης.

3 Επιχειρηματικό σχέδιο
το εξώφυλλο (τίτλος, επωνυμία επιχείρησης, ημερομηνία, όνομα συντάκτη/ συντακτών, ιδιότητά του /ς, τηλέφωνα επικοινωνίας, βαθμός εχεμύθειας), την περίληψη του όλου κειμένου του επιχειρηματικού σχεδίου την εισαγωγή, την ιστορική αναδρομή της επιχείρησης ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΑΥΤΗΣ την περιγραφή της επιχείρησης και του προϊόντος ή της υπηρεσίας, την περιγραφή της αγοράς (μέγεθος, ανάπτυξη, πελάτες, ανταγωνιστές, πρώτες ύλες, μέθοδοι και τεχνολογία κατασκευής, πωλήσεις και διανομή, κ.λπ.), την εμπορική παρουσίαση (εμπορικές προβλέψεις και υποθέσεις, τζίρος, μικτό κέρδος, γενικά έξοδα, κέρδη μετά τους φόρους, ισολογισμοί, πρόβλεψη χρηματορρροής), την παρουσίαση της διοίκησης (οργανόγραμμα επιχείρησης, βιογραφικά στελεχικού δυναμικού), την παρουσίαση της πρότασης ολοκληρωμένα και με σαφή και κατανοητό τρόπο, την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού, την αναφορά κινδύνων, εάν υπάρχουν, καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τους, και τα διάφορα παραρτήματα που ενδεχομένως να είναι χρήσιμα

4 Εταιρικές Επιχειρήσεις Προσωπικές
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ατομική Επιχείρηση Εταιρικές Επιχειρήσεις Προσωπικές Οι κυριότερες μορφές Προσωπικών εταιρειών. Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.) Η Ομόρρυθμη Εταιρεία ανήκει στις προσωπικές εμπορικές εταιρείες και ιδρύεται από δύο ή περισσότερα άτομα. Κάθε εταίρος ευθύνεται με όλη του την περιουσία, για το σύνολο των υποχρεώσεών της, ακόμη και μετά τη λύση της.

5 Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Η Ετερόρρυθμη Εταιρεία αποτελείται από ένα ή περισσότερα ομόρρυθμα μέλη και ένα ή περισσότερα ετερόρρυθμα. Βασικό γνώρισμα της είναι η διαφοροποίηση της ευθύνης και των δυνατοτήτων διοίκησης των εταίρων της. Τα ομόρρυθμα μέλη ευθύνονται με όλη τους την περιουσία για τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας και έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν διαχειριστές. Τα ετερόρρυθμα μέλη αντίθετα, ευθύνονται έως του ποσού της συμμετοχής τους.

6 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)
Η Ε.Π.Ε. είναι μία ενδιάμεση (Μικτή) εταιρική μορφή ανάμεσα στις Προσωπικές και στις Κεφαλαιουχικές εταιρείες.. Η σημαντικότερη ομοιότητα της Ε.Π.Ε. με την Α.Ε. και ταυτοχρόνως μεγάλο πλεονέκτημά της είναι η εταιρική ευθύνη Βασικά Χαρακτηριστικά Αποτελεί νομικό πρόσωπο και είναι εμπορική εταιρεία κατά το τυπικό κριτήριο, έστω και αν ο σκοπός της δεν είναι εμπορικός. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαιρείται σε ίσα μερίδια, τις «μερίδες συμμετοχής», τα εταιρικά μερίδια με αξία τουλάχιστον 30,00 €. Η εταιρική μερίδα δεν μπορεί να παρασταθεί με μετοχές και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί αν δεν συμφωνούν όλοι οι εταίροι. Η ευθύνη των εταίρων είναι περιορισμένη. Αντίθετα από τις Προσωπικές εταιρείες στις Ε.Π.Ε υπάρχει διαχωρισμός της περιουσίας της εταιρείας από την προσωπική περιουσία των εταίρων.

7 Νεοφυής Επιχείρηση (Start-Up)
Τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν μια επιχείρηση ως νεοφυή είναι τα ακόλουθα: Η αρχική μορφή της επιχείρησης είναι προσωρινή, καθώς το επενδυτικό πλάνο που έχει καταρτισθεί προβλέπει την εξέλιξη της σε κανονική / τυπική επιχείρηση. Η μέση διάρκεια «ζωής» μιας Start Up είναι το ένα έτος καθώς σε δύο χρόνια το πολύ θα πρέπει να έχει αποκτήσει δομή και λειτουργίες κανονικής επιχείρησης. Ουσιαστικά, με την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποφασίσουν τι είδος νομική μορφή θα πάρει το εγχείρημά τους. Συνηθέστερες νομικές μορφές που υιοθετούν οι Start-Up είναι οι Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. αν και έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν στη συνέχεια σε όλες τις άλλες εταιρικές μορφές.

8 Ανώνυμη Εταιρεία Ίδρυση Α.Ε. - Προϋποθέσεις Ίδρυσης
Κατώτερο όριο γενικώς για την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας είναι τα €. Βασικά Χαρακτηριστικά Τα βασικά χαρακτηριστικά της ανώνυμης εταιρείας είναι τα ακόλουθα: 1. Το μεγάλο σχετικά κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυσή της 2. Η διαίρεση του κεφαλαίου σε ίσα μερίδια, που ενσωματώνονται σε έγγραφα, τις μετοχές 3. Οι αυστηροί όροι δημοσιότητας κατά την ίδρυσή της αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της 4. Η μακρά διάρκειά της (συνήθως 50 ετών) 5. Η περιορισμένη ευθύνη των μετόχων 6. Η λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία 7. Η ύπαρξη δύο οργάνων, ήτοι της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και του Διοικητικού Συμβουλίου.

9 ΙΚΕ (ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία)
Η IKE ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία συνιστάται από ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ιδρυτές). Ωστόσο αρκεί 1 πρόσωπο φυσικό ή νομικό (μονοπρόσωπη ΙΚΕ ). Στην περίπτωση αυτή το όνομα του μοναδικού εταίρου υποβάλλεται σε δημοσιότητα στο Γ.Ε.ΜΗ.. Βασικά χαρακτηριστικά της ΙΚΕ Η ΙΚΕ είναι κεφαλαιουχική με νομική προσωπικότητα και είναι εμπορική ακόμα και αν ο σκοπός της δεν είναι εμπορική επιχείρηση. Ευθύνεται μόνο αυτή με την περιουσία της για τις εταιρικές υποχρεώσεις με εξαίρεση την ευθύνη που αναλαμβάνει πρωτογενώς ο εταίρος με εγγυητικές εισφορές . Βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι απαιτείται η συμμετοχή ενός τουλάχιστον εταίρου με τη λήψη τουλάχιστον ενός μεριδίου που αντιστοιχεί σε κεφαλαιακή εισφορά αξίας τουλάχιστον 1 ευρώ.

10 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής και εμπορίας προϊόντων και στον τομέα παροχής υπηρεσιών καθοδηγούμενες από το κίνητρο εκπλήρωσης κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων. Παρά τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, οι κοινωνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να επιτύχουν τους σκοπούς τους, οι οποίοι επικεντρώνονται σε μακροπρόθεσμα οφέλη για τους εργαζομένους, τους καταναλωτές και την κοινωνία αποκτώντας μερίδιο στην αγορά και δημιουργώντας κέρδος ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστικότητά τους.

11 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Για να χαρακτηριστεί μία επιχείρηση ως κοινωνική έχουν διαμορφωθεί διάφορα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια Στα κοινωνικά κριτήρια περιλαμβάνονται: Πρωτοβουλία ομάδας πολιτών Συμμετοχικός χαρακτήρας Εμφανής σκοπός προς όφελος της κοινωνίας Τα περιουσιακά στοιχεία και τα πλεονάσματα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κοινοτικού οφέλους Δημοκρατικό και συμμετοχικό μάνατζμεντ Επικέντρωση στους πελάτες και στις κοινότητες Μέλη και υπάλληλοι κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στην διοίκηση της επιχείρησης

12 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Στα οικονομικά κριτήρια περιλαμβάνονται: Δραστηριοποίηση στην οικονομία της αγοράς Επιχειρηματική φύση, ύπαρξη καινοτομιών και προθυμία ανάληψης ρίσκων Οικονομική βιωσιμότητα μέσω της δημιουργίας εισοδήματος από την πώληση αγαθών και υπηρεσιών Υψηλός βαθμός αυτονομίας Ύπαρξη τουλάχιστον ενός ελάχιστου επιπέδου αμειβόμενης εργασίας Ευελιξία και προσαρμοστικότητα Απόκτηση αυτονομίας και ανεξαρτησίας μέσω της δραστηριοποίησης στον τομέα του εμπορίου Περιορισμένης έκτασης διανομή κερδών

13 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Θα μπορούσαμε να ορίσουμε την «Κοινωνική Οικονομία» ως το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από εταιρείες ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων. «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση» (Κοιν.Σ.Επ.). Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), είναι ένας νέος φορέας της προαναφερθείσας Κοινωνικής Οικονομίας και εμφανίσθηκε με τον πρόσφατο Ν.4019/ Στην ουσία είναι ένας αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα.

14 Τα μέλη μιας «Κοιν.Σ.Επ». Τα μέλη της «Κοιν.Σ.Επ.» μπορούν να είναι απλοί πολίτες αλλά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις). Η συμμετοχή των νομικών προσώπων στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό του 1/3 των μελών της, Σε Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης μπορούν να συμμετέχουν Ν.Π.Δ.Δ. με έγκριση του φορέα που τα εποπτεύει. Τα μέλη της συμμετέχουν σε αυτήν με μια ψήφο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχουν. Το κεφάλαιο της επιχείρησης διαιρείται σε συνεταιριστικές μερίδες. Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. διαθέτουν τουλάχιστον από μία υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα, ως ελάχιστη χρηματική συμμετοχή στο κεφάλαιο της επιχείρησης Η απόκτηση συνεταιριστικών μερίδων πραγματοποιείται με καταβολή μετρητών

15 Κατηγορίες των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό τους, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: α) «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης», οι οποίες αφορούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού. β) «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας», οι οποίες αφορούν στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού γ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού, οι οποίες αφορούν την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής κι όχι μόνο κοινωνίας.

16 Διαδικασία σύστασης Κοιν.Σ.Επ.
Για τη σύσταση της Κοιν.Σ.Επ. τηρείται η διαδικασία ίδρυσης ενός αστικού συνεταιρισμού. Το καταστατικό πρέπει να υπογράφεται από επτά τουλάχιστον πρόσωπα, αν πρόκειται για Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης, και από πέντε τουλάχιστον πρόσωπα αν πρόκειται για Κοιν.Σ.Επ. Κοινωνικής Φροντίδας ή Συλλογικού Σκοπού. Οι «Κοιν.Σ.Επ.» εγγράφονται στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

17 Οι πόροι της Κοιν.Σ.Επ. Οι πόροι της Κοιν.Σ.Επ. αποτελούνται από
το κεφάλαιο της επιχείρησης, δωρεές τρίτων, έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα της, επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή Ο.Τ.Α., καθώς και κάθε άλλο έσοδο από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σύμφωνα με το καταστατικό της. Επίσης έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών τον Ν.3912/11, καθώς επίσης και από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και στον Αναπτυξιακό Νόμο.

18 Τρόπος Διοίκησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
Τρόπος Διοίκησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Εκτελεστικό διοικητικό όργανο της Κοιν.Σ.Επ. είναι η Διοικούσα Επιτροπή. Η Διοικούσα Επιτροπή εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση, αποτελείται τουλάχιστον από τρία μέλη και απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και τα μέλη της, ενώ σε περίπτωση τριμελούς επιτροπής οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο μελών. Συνεδριάζει υποχρεωτικά τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Η Γενική Συνέλευση των μελών συνέρχεται με σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της Κοιν.Σ.Επ. τακτικώς, μία τουλάχιστον φορά κάθε χρόνο, και μέσα σε διάστημα τριών μηνών από τη λήξη της οικονομικής χρήσης.

19 Κέρδη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και τρόπος φορολόγησής τους .
Τα κέρδη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι σε αυτή. Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό έως 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό τους και το υπόλοιπο 60% διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης οι Κοιν.Σ.Επ. μπορούν να εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) για τη στήριξη της εργασίας και στις κάθε είδους ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

20 Ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις
Ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις ή άλλες ευθύνες στα μέλη που απλά συμμετέχουν (και δεν εργάζονται) στις Κοιν.Σ.Επ. Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα του μέλους εταίρου, σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις. Πέραν του ποσού που καταβάλλει για απόκτηση της συνεταιριστικής μερίδας, το μέλος της Κοιν.Σ.Επ. δεν έχει καμία άλλη ευθύνη έναντι των δανειστών της. Φορολογία της Κοιν.Σ.Επ Η Κοιν.Σ.Επ δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος για τα κέρδη της. Το ποσοστό των κερδών της Κοιν.Σ.Επ. που διανέμεται στους εργαζόμενους, οι οποίοι ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα φορολογικό συντελεστή του πρώτου, μετά το αφορολόγητο ποσό κλιμακίου εισοδήματος.

21 Προβλήματα Κοινωνικών Επιχειρήσεων
Βασικά προβλήματα των κοινωνικών επιχειρήσεων θεωρούνται: Δυσκολία στην εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων, κυρίως μέσω δανεισμού από ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες θεωρούν τις κοινωνικές επιχειρήσεις ως επισφαλείς πελάτες. Ύπαρξη πολλών εμποδίων στην εδραίωση της κουλτούρας που διέπει τις κοινωνικές επιχειρήσεις, Ελλείψεις στις δομές επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα την έλλειψη ικανών στελεχών εξοικειωμένων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κοινωνικών επιχειρήσεων. Ελλιπής ευαισθητοποίηση προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας. Ανεπαρκή δίκτυα υποστήριξης της δραστηριότητας των κοινωνικών επιχειρήσεων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία θετικών οικονομιών κλίμακας. Παροχή μειωμένες ευκαιριών μέσω των φορολογικών συστημάτων.

22 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και απασχόληση
Τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής επιχείρησης αναφορικά με την απασχόληση μπορούν να συνοψισθούν στα εξής: Ενσωματώνουν στην αγορά εργασίας άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Καταρτίζουν και αποκαθιστούν τις εργασιακές δεξιότητες των απασχολούμενων. Προωθούν την ισότητα και την εργασιακή ποικιλοχρωμία καταπολεμώντας κάθε μορφής διάκριση. Αναπτύσσουν τις δημιουργικές και παραγωγικές ικανότητες των ατόμων. Οι φορείς κοινωνικής δράσης δύνανται να εισχωρήσουν στην αγορά μέσω των δραστηριοτήτων εντάσεως εργασίας (και σε μικρότερο βαθμό έντασης κεφαλαίου) Δημιουργούν ένα νέο πεδίο συνεργασίας μεταξύ των ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, των δημόσιων φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο του ιδιωτικού τομέα

23 Χαρτογράφηση Κοινωνικής Οικονομίας
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (15/10/2016), Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις έχουν καταγραφεί στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας από το 2011 έως σήμερα. Από αυτές ήδη έχουν διαγραφεί 303. Από τις υπόλοιπες 35 ΚοινΣΕπ ανήκουν στην κατηγορία Ένταξης, 118 ανήκουν στην κατηγορία Κοινωνικής Φροντίδας και η συντριπτική πλειοψηφία ανήκουν στην κατηγορία Συλλογικού και Παραγωγικού σκοπού.

24 Η κατανομή των Κοιν. Σ.Επ. ανά περιφερειακή ενότητα
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ – 62 ΑΤΤΙΚΗΣ – 475 ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – 21 ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – 55 ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – 9 ΗΠΕΙΡΟΥ – 19 ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – 98 ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – 18 ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – 169 ΚΡΗΤΗΣ – 64 ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – 61 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – 76 ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – 40 Σύνολο – ΚΟΙΝΣΕΠ

25 Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Άγκιστρο Δράση»
Η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση ιδρύθηκε το 2015 και λειτουργεί στο πλαίσιο των σχετικών νόμων για την Κοινωνική Οικονομία (Ν.4019/2011 & Ν.4430/2016), με στόχο  την προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τα την ανάπτυξη της ευρύτερης  περιοχής. Πιστεύοντας πως η ανάδειξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας και της τοπικής οικονομίας, η  Αgkistro Action αναδεικνύει μεθοδικά φυσικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς πόρους μέσα από τις δράσεις που προωθεί.

26 Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Άγκιστρο Δράση»
Μόνο το 2016 οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και στους ξενώνες του χωριού, ξεπέρασαν τις Από τους βασικούς στόχους της Άγκιστρο Δράση Κοιν.Σ.Επ., είναι η προώθηση του εναλλακτικού  στην περιοχή του Αγκίστρου, και γενικότερα στο βόρειο τμήμα των Σερρών, όπου χαρακτηρίζεται από την έντονη φύση και την πλούσια ιστορία.  Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2015, το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού «Αgkistro Action». Η χρηματοδότηση της  Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση στηρίχθηκε : Στη συνεταιριστική μερίδα κάθε μέλους. Στον ιδιωτικό δανεισμό. Στην εθελοντική εργασία. Στην επιχορήγηση από το πρόγραμμα Leader –για αγορά εξοπλισμού- με 50% ιδία συμμετοχή.

27 Δραστηριότητες του επισκέπτη στο Άγκιστρο και την ευρύτερη περιοχή
Στις τ δράσεις της Κοιν.Σ. Επ. συγκαταλέγονται ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ- RAPPEL- FLYING FOX- ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ-ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ Επίσης, booking στα ξενοδοχεία της περιοχής (μέσω ενός εξειδικευμένου site), ενοικίαση ποδηλάτων, δράσεις κανό-καγιάκ στον π. Στρυμόνα, Επίσης, υπάρχουν ειδικά πακέτα ιστορικού – βιωματικού τουρισμού, στα παροπλισμένα οχυρά της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά» που υπάρχουν γύρω από το Άγκιστρο και το 1941 οι λιγοστοί υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν γενναία στους Γερμανούς εισβολείς. Παράλληλα –ως άλλη αρχική δράση- η καλλιέργεια του θαμνοειδούς φυτού κρανιά (είναι τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου) και στη συνέχεια η τυποποίηση προϊόντων (λικέρ, γλυκό, μαρμελάδες) και η διάθεση τους στο εμπόριο. 

28 Επίλογος- Συμπεράσματα
Στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων αποτελείται από μικρομεσαίου μεγέθους εταιρικές μορφές. Η επιχειρηματικότητα είναι η κινητήριος δύναμη μια οικονομίας και η ανάληψη ενός ατόμου μιας επιχειρηματικής προσπάθειας, έχει και πολλά πλεονεκτήματα αλλά και πολλά μειονεκτήματα. Ασφαλής οδηγός στην όποια επιχειρηματική προσπάθεια είναι η κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών και το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, επιτάσσουν τη δημιουργία νέων εταιρικών μορφών. Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των καιρών, το ελληνικό δίκαιο δημιούργησε μια νέα εταιρική μορφή την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με τον Νόμο 4019/2011 (ΦΕΚ Α΄216).

29 Επίλογος- Συμπεράσματα (επίλογος)
Η κοινωνική επιχείρηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο του τομέα της κοινωνικής οικονομίας και το βασικότερο στοιχείο της είναι η ύπαρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας επικεντρωμένης σε κοινωνικούς στόχους. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε όλα τα πεδία παραγωγικής δραστηριότητας. Σημαντικότερη καινοτομία των κοινωνικών επιχειρήσεων αποτελεί η αντιμετώπιση της απασχόλησης, καθώς συνδυάζουν αμειβόμενη και εθελοντική εργασία και προσλαμβάνουν το προσωπικό τους με γνώμονα την ενσωμάτωση ανέργων και κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων. Προβλήματα των κοινωνικών επιχειρήσεων αποτελούν κυρίως το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, οι δυσκολίες στην εύρεση χρηματοδότησης και η ανεπαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κοινωνικής οικονομίας.

30 Επίλογος- Συμπεράσματα (επίλογος)
Μέσω της δράσης της κοινωνικής επιχείρησης επιτυγχάνεται πλήθος ωφελειών για την τοπική ανάπτυξη όπως η μείωση της ανεργίας, η εργασιακή ενσωμάτωση κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων, η παροχή κατάρτισης ανειδίκευτων ατόμων, η παραγωγή προϊόντων με κοινωνικά κριτήρια και η παροχή αποτελεσματικότερων κοινωνικών υπηρεσιών.

31 Επίλογος- Συμπεράσματα (επίλογος)
Από την ανάλυση που προηγήθηκε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αρκετά είναι τα πλεονεκτήματα των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που διαθέτει η εξεταζόμενη νέα εταιρική μορφή, η (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ) Κοιν. Σ. Επ. Μελετώντας μία σειρά επιχειρήσεων (Κοιν. Σ. Επ.), παρατηρούμε το εύρος των δραστηριοτήτων που προσφέρει η νέα αυτή μορφή επιχειρηματικής δράσης. Από τις σπουδαίες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι και το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού «Αgkistro Action» της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης « Άγκιστρο Δράση».


Κατέβασμα ppt "Πτυχιακή εργασία Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google