Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑσ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑσ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑσ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΣΟΦΙΑ ΠΥΛΩΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ ΣΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΙΑΚΜΑΚΗ ΦΑΝΗ ΧΙΤΙΚΟΥΔΗ ΜΑΙΡΗ ΨΩΜΙΑΔΟΥ Α4

2 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΠΙΚΤΗΤΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

3 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ(ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ)
ΕΠΙΚΤΗΤΕΣ Ανώμαλη έκφυση των αγγείων της καρδιάς Μεσοκολπικό έλλειμμα Μεσοκοιλιακό έλλειμμα Βαλβιδοπάθειες Στένωση ισθμού αορτής Στεφανιαία νόσος Βαλβιδοπάθειες Αρτηριοσκλήρυνση Νεοπλασίες της καρδιάς και του περικαρδίου Παθήσεις αορτής (ανεύρυσμα - διαχωρισμός της αορτής) Περικαρδίτιδες Μυοκαρδίτιδες Λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα Μυοκαρδιοπάθειες

4 ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΕΣ Το περικάρδιο είναι ένας ασκός (σάκος) που περιβάλλει και προστατεύει την καρδιά. Φυσιολογικά περιέχει περίπου 50ml λιπαντικού υγρού. Διάφορες παθήσεις ,συνήθως διάφοροι ιοί, προκαλούν φλεγμονή του περικαρδίου με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας υγρών μέσα στο περικάρδιο. -αιμοπερικάρδιο , περιοριστική περικαρδίτιδα, συμπιεστική περικαρδίτιδα

5 ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ Είναι η προσβολή του μυοκαρδίου από λοιμογόνους παράγοντες , συνήθως ιογενούς αιτιολογίας. Μιμείται την κλινική εικόνα και τα εργαστηριακά ευρήματα του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

6 ΒΑΛΒΙΔΟΠΑΘΕΙΕΣ Παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας (στένωση, ανεπάρκεια, πρόπτωση) Παθήσεις της αορτικής βαλβίδας Παθήσεις τριγλώχινας βαλβίδας Παθήσεις πνευμονικής βαλβίδας

7 ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (σημαντική πάχυνση των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας) Διατατική μυοκαρδιοπάθεια ( σημαντική αύξηση του μεγέθους της καρδιάς) Περιοριστική μυοκαρδιοπάθεια (τα τοιχώματα της καρδιάς γίνονται άκαμπτα)

8

9 ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση λιπιδίων ιδίως χοληστερόλης στο τοίχωμα των αρτηριών. Ακολουθεί η εναπόθεση ασβεστίου και δημιουργείται αθηρωματική πλάκα που προοδευτικά μεγαλώνει και αποφράσει τη ροή του αίματος στο αγγείο. Άλλοι παράγοντες που προάγουν την αρτηριοσκλήρυνση είναι το κάπνισμα , ο Σ.Δ , η υπέρταση και η καθιστική ζωή.

10

11 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ Είναι η πάθηση που σχετίζεται με βλάβες λόγω αρτηριοσκλήρυνσης (στένωση) των μεγάλων αγγείων που αιματώνουν την καρδιά. Εκδηλώνεται με τη μορφή της στηθάγχης (σταθερή, ασταθής) και του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

12 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ(2) Διακρίνουμε την αριστερή και τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία. Η αριστερή αποτελείται από το στέλεχος και από εκεί χωρίζεται σε αριστερό πρόσθιο κατιόντα κλάδο και στην περισπωμένη αρτηρία.

13 ΣΤΗΘΑΓΧΗ Είναι η εμφάνιση καρδιακών συμπτωμάτων (π.χ πόνος) σε συγκεκριμένη προσπάθεια κούρασης και για μικρό χρονικό διάστημα. Δημιουργείται λόγω στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία-ανεπαρκής αιμάτωση του μυοκαρδίου.

14 ΟΞΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΑ-ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
Η μειωμένη οξυγόνωση των κυττάρων του μυοκαρδίου προκαλεί την εξασθένισή τους με αποτέλεσμα την ισχαιμία του μυοκαρδίου. Κατά το έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουμε ισχαιμία ενός τμήματος του καρδιακού μυός , λόγω διακοπής της αιμάτωσής του εξαιτίας ενός θρόμβου ή εμβόλου σε μία από τις στεφανιαίες αρτηρίες .

15 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ
Φαρμακευτική Επεμβατική Χειρουργική

16 ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ Είναι η εκλεκτική απεικόνιση της ανατομίας των στεφανιαίων αγγείων με τη χρήση σκιαγραφικών ουσιών υπό συνεχή ακτινοσκόπηση. Μέσω της κερκιδικής ή της μηριαίας αρτηρίας εισάγονται ειδικοί καθετήρες που βρίσκουν τα στόμια των στεφανιαίων αγγείων και γίνεται η σκιαγράφηση τους. Έτσι ελέγχονται οι στενώσεις αν υπάρχουν και πόσο σημαντικές είναι.

17

18

19

20

21 ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΚΗ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ
Αφού έχει εντοπισθεί το αγγείο και η βλάβη τοποθετείται ειδικός καθετήρας στο στόμιο του πάσχοντος αγγείου και μέσω αυτού προωθείται ειδικό μπαλόνι που διαστέλλει τη στένωση και αργότερα τοποθετείται σε εκείνο το σημείο ενδοπρόθεση (stent).

22

23 ΑΟΡΤΟΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ(BYPASS)
Παρακάμπτονται οι στενώσεις των αγγείων με τη χρήση μοσχευμάτων από τον ίδιο τον ασθενή. Χρησιμοποιούνται φλεβικά και αρτηριακά μοσχεύματα.

24

25

26 ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Είναι η δυσλειτουργία της καρδιάς σαν μηχανή να προωθήσει το αίμα σε όλο το σώμα. Η καρδιά μεγαλώνει και ό καρδιακός μυς αδυναμεί να συσταλθεί.

27 ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ Η διόγκωση μιας λεπτής και εξασθενημένης περιοχής του τοιχώματος ενός αγγείου (αρτηρίας ή φλέβας) , που μοιάζει με μπαλόνι. Αιτίες του ανευρύσματος είναι η αρτηριοσκλήρυνση, η αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση και οι συγγενείς παθήσεις της καρδιάς.

28 ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ Χωρίζονται: 1.Ταχυκαρδίες
Υπερκοιλιακές –καλοήθεις (κολπική μαρμαρυγή ,πτερυγισμός,υπερκοιλιακή ταχυκαρδία κτλ) Κοιλιακές-συνήθως επικίνδυνες (κοιλιακή ταχυκαρδία,μαρμαρυγή) 2. βραδυκαρδίες

29 ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΕΝΔΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ
Τοπική φλεγμονή στις καρδιακές βαλβίδες ή άλλες ενδοθηλιακές επιφάνειες που οδηγεί σε εναπόθεση και πρόσφυση ινικής, αιμοπεταλίων και μικροοργανισμών. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Πολλοί ασθενείς αναρρώνουν μετά από μακροχρόνια θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Μερικοί (π.χ. αυτοί με καρδιακή ανεπάρκεια η σοβαρές βλάβες στην καρδιά) μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε επέμβαση για αντικατάσταση των προσβεβλημένων βαλβίδων η για αφαίρεση των αποστημάτων από το μυοκάρδιο.

30 ΜΕΣΟΚΟΙΛΙΑΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Το μεσοκοιλιακό έλλειμμα (ή “VSD” εν συντομία στην αγγλική γλώσσα) είναι ένα άνοιγμα ή μια τρύπα (έλλειμμα) στο τοίχωμα (διάφραγμα) ανάμεσα στις δύο αντλούσες κοιλότητες (κοιλίες) της καρδιάς. Στην ελληνική γλώσσα ονομάζεται πιο συχνά «μεσοκοιλιακή επικοινωνία». Παιδιά χωρίς συμπτώματα και με φυσιολογικές πνευμονικές πιέσεις (ακόμα και σε μεγάλη μεσοκοιλιακή επικοινωνιά) μπορούν και αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά έως την ηλικία των 3-5 ετών που γίνεται χειρουργική αποκατάσταση του ελλείματος εάν δεν έχει ήδη γίνει αυτόματη σύγκλιση. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται σε όλους με εικόνα καρδιακής ανεπάρκειας η πνευμονικής υπέρτασης. Η διόρθωση γίνεται με τη χρήση patch («μπάλωμα» από συνθετικό υλικό) με θνησιμότητα 3% περίπου.

31 ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ; Το μεσοκολπικό έλλειμμα (ή “ASD” εν συντομία στην αγγλική γλώσσα) είναι ένα άνοιγμα ή μια τρύπα (έλλειμμα) στο τοίχωμα (διάφραγμα) ανάμεσα στις δύο επάνω κοιλότητες (κόλπους) της καρδιάς. Στην ελληνική γλώσσα ονομάζεται πιο συχνά «μεσοκολπική επικοινωνία». όλα τα μεσοκολπικά ελλείμματα, κάθε είδους μπορεί να συγκλειστούν χειρουργικά και πρέπει να συγκλειστούν στην παιδική ηλικία. Η σύγκλειση γίνεται με χρήση αυτολόγου, φυσικού εμβαλώμματος χωρίς να εμφυτεύονται ξένα σώματα στην καρδιά.  Ο χειρουργικός κίνδυνος είναι σχεδόν μηδενικός και η εγχείρηση εξασφαλίζει πλήρη και δια παντός ίαση του ασθενούς που ζει εφεξής εντελώς φυσιολογικά.

32 ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ Σε αυτήν την καρδιοπάθεια η αορτή (η κύρια αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά προς το σώμα) έχει ένα στένωμα, ένα «σφίξιμο». Η στένωση του ισθμού της αορτής αποφράσσει και εμποδίζει τη ροή (την κυκλοφορία) του αίματος που μεταφέρεται από την καρδιά προς το χαμηλότερο τμήμα του σώματος. Η πίεση του αίματος στην αριστερά αντλούσα κοιλότητα (αριστερά κοιλία) είναι πολύ υψηλότερη από το φυσιολογικό και η καρδιά πρέπει να δουλεύει δυνατότερα για να αντλήσει το αίμα και να το προωθήσει μέσω της στένωσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πάχυνση (υπερτροφία) και βλάβη στον καταπονημένο καρδιακό μυ. Η αντιμετώπιση είναι πάντα χειρουργική με εκτομή του στενωμένου τμήματος της αορτής. Καλύτερη ηλικία είναι 8 έως 12 ετών εκτός και εάν νωρίτερα εμφανισθούν επιπλοκές, βαριά υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια. Μετά την επέμβαση η αρτηριακή υπέρταση παραμένει στο 25% των ασθενών ειδικά σε αυτούς που χειρουργήθηκαν μεγαλύτεροι των 25 ετών.

33 ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΟΥ
Καλοήθεις όγκοι της καρδιάς Τα μυξώματα είναι οι πλέον συχνοί πρωτοπαθείς καρδιακοί όγκοι και το 75% αυτών εντοπίζονται στην κοιλότητα του αριστερού κόλπου, το 23% στον δεξιό κόλπο και περίπου το 2% σε μία από τις κοιλίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο όγκος παρουσιάζεται σε περισσότερες από μία κοιλότητες. Οι ασθενείς κάθε ηλικίας μπορούν να εμφανίσουν μύξωμα. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Άλλοι τύποι των καλοήθων πρωτοπαθών όγκων είναι: Tα θηλώδη ινοελαστώματα, ινώματα, ραβδομυώματα, αιμαγγειώματα, τερατώματα, λιπώματα, παραγαγγλιώματα και περικαρδιακές κύστεις.

34 ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΟΥ(2)
ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ Στους κακοηθεις πρωτοπαθείς όγκους της καρδιάς η πλειονότητα τους είναι τα σαρκώματα (αγγειοσάρκωμα,ραβδομυωσάρκωμα,λεμφοσάρκωμα και ινοσάρκωμα). Στην πλειονότητα τους τα σαρκώματα αναπτύσσονται συνήθως ενδοτοιχωματικά αλλά λόγω της ταχείας τους ανάπτυξης επεκτείνονται ενδοκοιλοτικά ή στο περικάρδιο(αιμορραγική περικαρδίτιδα). Οι δεξιές κοιλότητες προσβάλλονται συχνότερα των αριστερών.

35 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ
Η παχυσαρκία Η υψηλή αρτηριακή πίεση Το κάπνισμα Η χοληστερίνη Ο σακχαρώδης διαβήτης Η ηλικία Το φύλο Η γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα)

36 ΠΗΓΕΣ

37 ΤΕΛΟΣ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ 


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑσ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google