Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

2 Λειτουργίες Κυκλοφορικού Συστήματος
Μεταφορά οξυγόνου & θρεπτικών συστατικών Απομάκρυνση CO2 και άλλων προϊόντων μεταβολισμού Μεταφορά ορμονών Άμυνα οργανισμού Ρύθμιση θερμοκρασίας

3 Κυκλοφορικό Σύστημα Το κυκλοφορικό σύστημα ανάλογα με το υγρό που κυκλοφορεί σ΄αυτό αίμα ή λέμφος, διακρίνεται σε αιμοφόρο και λεμφοφόρο σύστημα.

4 ΚΑΡΔΙΑ Κοίλο μυώδες όργανο, σχήματος ανεστραμμένου κώνου. Βρίσκεται μέσα στο κάτω μπροστινό μέρος του θώρακα, μεταξύ των δύο πνευμόνων, πίσω απ΄το στέρνο και λίγο προς τ΄αριστερά. Σχηματίζεται από έναν ειδικό τύπου μυικού ιστού, το μυοκάρδιο. Το μυοκάρδιο επενδύεται εσωτερικά από το Ενδοκάρδιο και εξωτερικά περιβάλλεται από το Περικάρδιο Βλέπε τις εικόνες που ακολουθούν:

5

6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Πνευμονική βαλβίδα Το εσωτερικό της καρδιάς με δύο κάθετα μεταξύ τους ινομυώδη διαφράγματα χωρίζεται σε τέσσερις κοιλότητες. Οι δύο μικρότερες και με λεπτότερα τοιχώματα βρίσκονται προς τα άνω και λέγονται κόλποι (δεξιός και αριστερός). Οι δύο μεγαλύτερες και με παχύτερα τοιχώματα κοιλότητες βρίσκονται προς τα κάτω και ονομάζονται κοιλίες, (δεξιά και αριστερή). Κάθε κόλπος επικοινωνεί με τη σύστοιχη κοιλία με στόμιο που ονομάζεται, κολποκοιλιακό, που φράσσεται με βαλβίδα που επιτρέπει τη ροή του αίματος μόνο από τον κόλπο προς την κοιλία. ΤΡΙΓΛΩΧΙΝΑ ΒΑΛΒΙΔΑ: μεταξύ δεξιού κόλπου και δεξιάς κοιλίας ΜΙΤΡΟΕΙΔΗ: μεταξύ αριστερού κόλπου και αριστερής κοιλίας ΑΟΡΤΙΚΗ: μεταξύ αριστερής κοιλίας και αορτής ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ: μεταξύ δεξιάς κοιλίας και πνευμονικής αρτηρίας. αορτή Αρ. κόλπος Αορτική βαλβίδα Τριγλώχινα βαλβίδα Μιτροειδή βαλβίδα Δεξιός κόλπος Αρ.κοιλία Δεξιά κοιλία

7 ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Μιτροειδής Τριγλώχινα Αορτική Πνευμονική

8 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Το μυοκάρδιο συσπάται 70 φορές το λεπτό. Πρώτα συστέλλονται οι κόλποι και μετά οι κοιλίες. Κατά την συστολή των κόλπων ανοίγουν οι βαλβίδες και το κολπικό αίμα ρέει προς τις κοιλίες. Όταν συστέλλονται οι κοιλίες κλείνουν οι βαλβίδες και το αίμα δε μπορεί να γυρίσει πίσω. Η συστολή των κοιλιών προκαλεί αύξηση της πίεσης μέσα σ΄αυτές. Όταν η ενδοκοιλιακή πίεση της (αρ) κοιλίας υπερβεί την πίεση της αορτής, τότε η αορτική βαλβίδα αναγκάζεται ν΄ανοίξει, οπότε το αίμα της (αρ) κοιλίας εξωθείται προς την αορτή. Αντίστοιχα, όταν η πίεση στη (δε) κοιλία υπερβεί την πίεση της πνευμονικής αρτηρίας, το αίμα της (δε) κοιλίας εξωθείται προς την πνευμονική αρτηρία. Στη συνέχεια οι κοιλίες διαστέλλονται, δηλαδή χαλαρώνουν και διευρύνονται. Λόγω της διεύρυνσης αυτής και λόγω του ότι μόλις πριν άδειασαν από μια ποσότητα αίματος που εξωθήθηκε προς τα μεγάλα αγγεία (δηλ την αορτή και την πνευμονική αρτηρία), η πίεση μέσα σε αυτές ελαττώνεται. Όταν η πίεση μέσα στις κοιλίες γίνει μικρότερη από την πίεση στα μεγάλα αγγεία, τότε οι μηνοειδείς βαλβίδες κλείνουν.

9 Στη συνέχεια, η πίεση των κοιλιών ελαττώνεται περισσότερο και γίνεται μικρότερη και από την πίεση των κόλπων, οπότε ανοίγουν οι κολποκοιλιακές βαλβίδες και το αίμα που βρίσκεται μέσα στους κόλπους ρέει προς τις κοιλίες, οι οποίες γεμίζουν πάλι. Όλη αυτή η διαδικασία ονομάζεται καρδιακός κύκλος και επαναλαμβάνεται 70 φορές το λεπτό κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής μας.

10 Η καρδιά είναι ένας μυς, ο οποίος έχει ρόλο αντλίας για τη μεταφορά
του καθαρού οξυγονωμένου αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος και την επιστροφή του προς τους πνεύμονες. Με τον τρόπο αυτό γίνεται επαρκής τροφοδοσία όλων των συστημάτων με οξυγόνο και με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Όπως όλα τα όργανα, έτσι και η καρδιά έχει ανάγκη από επαρκή τροφοδοσία με αίμα, προκειμένου να εκτελέσει σωστά το έργο της.


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google