Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τραυματική περικαρδίτιδα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τραυματική περικαρδίτιδα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τραυματική περικαρδίτιδα
Κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τον τραυματισμό (του εξωτερικού περιβλήματος της καρδιάς), του περικαρδίου (ορογόνος υμένας). Εμφανίζεται πιο συχνά στα βοοειδή στα οποία αφορά συνήθως αιχμηρό αντικείμενο που προωθείται προς την καρδιά από τον εχίνο, μέσω του διαφράγματος.

2

3 Αιτιολογία Τα αιχμηρά αντικείμενα καταπίνονται με την τροφή αλλά συχνά δεν προωθούνται με τους βλωμούς και παγιδεύονται στις πτυχές του εχίνου. Οι συσπάσεις αυτού του οργάνου τα ωθούν μέσω του τοιχώματός του, και στη συνέχεια μέσω του περιτοναίου, και του διαφράγματος ώσπου να φτάσουν τελικά στην καρδιά. Η πλήρης διάτρηση της τελευταίας συχνά αποφεύγεται επειδή το εξωτερικό περίβλημα του περικαρδίου έχοντας μεγάλη περιεκτικότητα σε κολλαγόνο είναι ιδιαίτερα ισχυρό και ανελαστικό.

4 Συμπτώματα Α. Φλεγμονή, λοίμωξη και αποτελέσματα: Πυογόνα βακτήρια που μεταφέρονται με το αιχμηρό αντικείμενο από τον εχίνο, προκαλούν λοίμωξη του περικαρδίου και φλεγμονή που χαρακτηρίζεται από τη σημαντική αύξηση του υγρού που βρίσκεται στον περικαρδιακό σάκο. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πίεση στην καρδιά και μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας. Η τοξαιμία προκαλεί πυρετό, ταχυκαρδία και αδυναμία. Η κατάσταση μπορεί να απολήξει στο θάνατο του ζώου λόγω καταπληξίας εξαιτίας της κατάρρευσης της καρδίας ή της ρήξης στεφανιαίων αγγείων.

5 Β. Εναπόθεση ινικής: Ινική σχηματίζεται στο στάδιο της επούλωσης παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία της καρδίας. Υπάρχουν χαρακτηριστικά ακροαστικά ευρήματα. Η αύξηση της ενδοπερικαρδιακής πίεσης αυξάνει τη φλεβική πίεση που εκδηλώνεται με διάταση των φλεβών (ιδίως της σφαγίτιδας), και οίδημα (συνήθως στη βάση του τραχήλου). Γ. Πόνος ιδίως με πίεση στην περιοχή της ξιφοειδούς απόφυσης του στέρνου και μείωση της γαλακτοπαραγωγής.

6 Θεραπεία Χορήγηση αντιβιοτικών και υποστηρικτική αγωγή με ηλεκτρολύτες Πρόληψη Καθαρισμός του χώρου, τοποθέτηση μαγνήτη που συγκρατεί τα μεταλλικά αντικείμενα στη μεγάλη κοιλία.


Κατέβασμα ppt "Τραυματική περικαρδίτιδα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google