Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τσινόπουλος Στέφανος Επικ. Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τσινόπουλος Στέφανος Επικ. Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπηρεσίες Πρακτικής Άσκησης και Κινητικότητας για φοιτητές και προσωπικό
Τσινόπουλος Στέφανος Επικ. Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ Επιστημονικός Υπεύθυνος Γραφείου Πρακτικής Άσκησης

2 Μέρος 1ο: Υπηρεσίες Πρακτικής Άσκησης
Μέρος 1ο: Υπηρεσίες Πρακτικής Άσκησης

3 Ο Θεσμός της Πρακτικής Άσκησης στα ΤΕΙ
Οι τελειόφοιτοι φοιτητές/τριες των Τμημάτων ΤΕΙ, πραγματοποιούν υποχρεωτικά εξάμηνη πρακτική άσκηση (ΠΑ) σε φορείς απασχόλησης του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης τους, όπως αυτά καθορίζονται από τους στόχους του προγράμματος σπουδών του Τμήματός τους. Η υποχρεωτική υλοποίηση ΠΑ, αποτελεί μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις της Τεχνολογικής από την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.

4 Ο Θεσμός της Πρακτικής Άσκησης στα ΤΕΙ
Σύμφωνα με άρθρο 24 του ιδρυτικού Νόμου 1404/83 και το Π.Δ. 174/85, η ΠΑ στα ΤΕΙ: Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων, δηλαδή είναι τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας θεωρείται μάθημα του 8ου εξαμήνου Είναι υποχρεωτική για τη λήψη πτυχίου δεν βαθμολογείται μεν, αλλά αντιστοιχεί σε ένα σημαντικό αριθμό μονάδων διδακτικού φόρτο ECTS (ενδεικτικά στο τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, η ΠΑ αντιστοιχεί σε 10 Διδακτικές Μονάδες (ΔΜ), όταν η Πτυχιακή εργασία αντιστοιχεί σε 20 και για τη λήψη πτυχίου απαιτούνται 250 ΔΜ)

5 Ο Θεσμός της Πρακτικής Άσκησης στα ΤΕΙ
Κατά τη διάρκεια της ΠΑ ο φοιτητής/τρια: Εποπτεύεται, τόσο από Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΠ) του Τμήματος, όσο και από στέλεχος του φορέα απασχόλησης, πτυχιούχο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ίδιας ή συναφούς ειδικότητας. Αμείβεται συμβολικά, κυρίως για λόγους ρεαλιστικής προσομοίωσης, των πραγματικών συνθηκών εργασίας, παρά ως πραγματική αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Ενσωματώνεται πλήρως στο περιβάλλον εργασίας, ακολουθώντας το ωράριο και τους λοιπούς κανόνες λειτουργίας του φορέα απασχόλησης.

6 Ο Θεσμός της Πρακτικής Άσκησης στα ΤΕΙ
Κατά τη διάρκεια της ΠΑ ο φοιτητής/τρια: Ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ, μόνο έναντι επαγγελματικού κινδύνου, δηλαδή για την περίπτωση εργατικού ατυχήματός του. Δεν αποκτά κανένα άλλο δικαίωμα, εργασιακής ή συνταξιοδοτικής μορφής, δεν δικαιούται δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, ούτε επίδομα κανονικής άδειας.

7 H σημασία της ΠΑ για τον Ασκούμενο
Με την υλοποίηση της ΠΑ του, ο τελειόφοιτος φοιτητής/τρια: Επιτυγχάνει την πρώτη επαφή με το επάγγελμά του Ενσωματώνεται στο περιβάλλον εργασίας, μιας καλά οργανωμένης επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσής του, συμμετέχοντας ενεργά στην παραγωγική διαδικασία. Ανακαλεί και συνδυάζει τη θεωρητική και την εργαστηριακή γνώση, που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, για να την εφαρμόσει στην πράξη και να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που του ανατίθενται.

8 H σημασία της ΠΑ για τον Ασκούμενο
Με την υλοποίηση της ΠΑ του, ο τελειόφοιτος φοιτητής/τρια: Αποκτά εμπειρίες, ιδιαίτερα χρήσιμες για την μετέπειτα επαγγελματική του πορεία, σε διαδικασίες που αφορούν τη λειτουργία και την οργάνωση μιας επιχείρησης, οι οποίες είναι αδύνατο να αποκτηθούν, μέσω της διδασκαλίας στο πλαίσιο ενός μαθήματος. Εκπαιδεύεται σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας σε αντίθεση με την κλασσική εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτό γίνεται υποθετικά μέσω ασκήσεων, θεμάτων και εξετάσεων.

9 H σημασία της ΠΑ για τον Ασκούμενο
Για να μπορέσει ο φοιτητής/τρια να αποκομίσει το μέγιστο όφελος από το θεσμό της ΠΑ, πρέπει: να επιδείξει υπευθυνότητα να συνεργασθεί αρμονικά με τους συναδέλφους του να υπακούσει στις εντολές του Προϊσταμένου του να είναι τυπικός, ευγενικός, διακριτικός, πρόθυμος και γενικά να δείξει τον καλλίτερο του εαυτό

10 Πολλαπλασιαστικά οφέλη της ΠΑ
Φοιτητής/τρια: Πιθανότητα μόνιμης εργασίας στο φορέα απασχόλησης που πραγματοποίησε την ΠΑ του. Ενδεικτικά στο τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το ποσοστό μόνιμης μετέπειτα απασχόλησης στον φορέα που υλοποιήθηκε η ΠΑ, κυμαίνεται στο 30%. Φορέας απασχόλησης: Σημαντικό προνόμιο ασφαλών επιλογών για τη στελέχωσή του. Οι νέοι πλέον πτυχιούχοι, πριν προσληφθούν, έχουν ήδη δοκιμασθεί σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και έχουν αναδείξει τις δυνατότητες τους, τις γνώσεις τους, την υπευθυνότητά τους, τις διαπροσωπικές τους ικανότητες, την ικανότητα τους να αξιολογούν, κα. Τμήμα: Σημαντική συμβολή στην εξωστρέφεια, μέσω των τακτικών επισκέψεων των Εποπτών Καθηγητών στους φορείς απασχόλησης οι οποίες αποτελούν την αφετηρία σημαντικών συνεργασιών

11 Επιχορήγηση της ΠΑ Σε μόνιμη βάση, η ΠΑ φοιτητών/τριών ΤΕΙ επιχορηγείται από την Πολιτεία: Για ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέσω ΟΑΕΔ Για Δημόσιες υπηρεσίες, μέσω των τακτικών προϋπολογισμών τους, για προκαθορισμένο αριθμό θεσμοθετημένων, από το Υπουργείο Παιδείας, θέσεων. Εναλλακτικά, η ΠΑ φοιτητών/τριών ΑΕΙ (πανεπιστημίων και ΤΕΙ), τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο Δημόσιο τομέα, δύναται να χρηματοδοτηθεί από σχετικές πράξεις του ΕΣΠΑ, μέσω του ΕΛΚΕ του Ιδρύματος του φοιτητή/τριας. Για ΠΑ σε ιδιωτικό Τομέα, μπορεί να ληφθεί μόνο μια από τις δύο επιχορηγήσεις, είτε μέσω ΟΑΕΔ, είτε μέσω ΕΣΠΑ.

12 Επιχορήγηση της ΠΑ Μηνιαίο κόστος αποζημίωσης και ασφάλισης φοιτητών/τριων στον Ιδιωτικό τομέα Αποζημίωση: 80% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Με τα σημερινά δεδομένα: Για κάτω των 25 ετών: € μηνιαίως. Για άνω των 25 ετών: 523,60€ μηνιαίως. Ασφάλιση: 10,11 € μηνιαίως.

13 Επιχορήγηση της ΠΑ Επιχορήγηση μέσω ΟΑΕΔ
Ο φορέας απασχόλησης καταβάλει στο φοιτητή/τρια στο τέλος κάθε μήνα εξολοκλήρου την προβλεπόμενη αποζημίωσή του. Μετά το πέρας της ΠΑ, ο φορέας επιχορηγείται από τον ΟΑΕΔ σε ποσοστό 50% επί της καταβαλλόμενης συνολικά αποζημίωσης. Η ασφάλιση βαρύνει εξολοκλήρου το φορέα απασχόλησης Πραγματικό μηνιαίο κόστος επιβάρυνσης για τον φορέα: Για κάτω των 25 ετών: € Για άνω των 25 ετών: €

14 Επιχορήγηση της ΠΑ Επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ Το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
καταβάλει στον φοιτητή/τρια το ποσό των 269,89€ μηνιαίως ασφαλίζει τον φοιτητή/τρια στο ΙΚΑ, καταβάλλοντας το ποσό των 10,11€ μηνιαίως Ο φορέας απασχόλησης καταβάλει στον φοιτητή/τρια: Για κάτω των 25 ετών: 186,71€ μηνιαίως Για άνω των 25 ετών: 253,71€ μηνιαίως

15 Γνωστικά αντικείμενα θέσεων ΠΑ στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις ΠΑ στους κάτωθι τομείς: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Νοσηλευτικής Κοινωνικής Εργασίας Λογοθεραπείας Οπτικής & Οπτομετρίας Φυσικοθεραπείας Τουριστικών Επιχειρήσεων Λογιστικής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Επιχειρήσεων Πληροφορικής & ΜΜΕ Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών Τεχνολόγων Γεωπόνων Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων

16 Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (ΓΠΑ)
Ο κύριος στόχος του Γραφείου, είναι η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που προσφέρεται στους φοιτητές/τριες, μέσω του θεσμού της Πρακτικής Άσκησης (ΠΑ), με πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για το Ίδρυμα όσο για τους φορείς απασχόλησης. Στελεχώνεται από έναν μόνιμο υπάλληλο του Ιδρύματος και τρεις εξωτερικούς συνεργάτες τεχνικής υποστήριξης, που καλύπτουν εκτός από τις ανάγκες του κεντρικού γραφείου και τις ανάγκες των Παραρτημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι, Αίγιο, στην Αμαλιάδα και στον Πύργο. Στην παρούσα φάση το κόστος των τριών εξωτερικών Συνεργατών καθώς και μέρος των λειτουργικών αναγκών του Γραφείου χρηματοδοτούνται από την Πράξη ΕΣΠΑ «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας».

17 Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (ΓΠΑ)
Βασικές δράσεις και υπηρεσίες που παρέχονται: Δια ζώσης, τηλεφωνική ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εξυπηρέτηση φοιτητών, φορέων απασχόλησης, Γραμματειών Τμημάτων, κλπ. Συμβουλευτική φοιτητών σε τακτικές ενημερωτικές παρουσιάσεις σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο ΠΑ του κάθε Τμήματος Δημιουργία ενημερωτικών εντύπων, όπου περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης της ΠΑ. Σύνταξη πρότυπων κανονισμών ΠΑ και εντύπων παρακολούθησης και υλοποίησης.

18 Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (ΓΠΑ)
Βασικές δράσεις και υπηρεσίες που παρέχονται: Αποστολή ενημερωτικών επιστολών προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συναφή γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων του Ιδρύματος. Συναντήσεις με φορείς απασχόλησης ασκούμενων, με απώτερο στόχο τη θεσμοθέτηση θέσεων ΠΑ και τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας. Υποστήριξη των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ ΠΑ. Συντήρηση και διαχείριση του ολοκληρωμένου διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος της ΠΑ του Ιδρύματος.

19 Πληροφοριακό σύστημα ΠΑ http://dasta.teipat.gr/pa/about
Βασικές υπηρεσίες που παρέχονται από το πληροφοριακό σύστημα και αφορούν τους φορείς απασχόλησης: Ο φορέας απασχόλησης, με την εγγραφή του στο σύστημα, έχει τη δυνατότητα: να προσφέρει θέσεις πρακτικής άσκησης, μέσω ανάρτησης σχετικής αγγελίας να λαμβάνει αυτόματα, τα βιογραφικά σημειώματα των φοιτητών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να εγκρίνει το βιβλίο ΠΑ που έχει συμπληρωθεί από τον ασκούμενο να συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του φοιτητή/τριας.

20 Μέρος 2ο: Υπηρεσίες Κινητικότητας για φοιτητές και προσωπικό
Μέρος 2ο: Υπηρεσίες Κινητικότητας για φοιτητές και προσωπικό

21 Τι προσφέρει το Πρόγραμμα Erasmus+
Κλασική Κινητικότητα, μεταξύ των Χωρών του Προγράμματος Κινητικότητα φοιτητών για σπουδές (από 3 έως 12 μήνες) Κινητικότητα φοιτητών για πρακτική άσκηση (από 2 έως 12 μήνες) ή συνδυασμό (μετά την περίοδο σπουδών) Κινητικότητα προσωπικού για διδασκαλία/κατάρτιση (από 2 μέρες έως 2 μήνες)

22 Τι προσφέρει το Πρόγραμμα Erasmus+
Διεθνής Κινητικότητα To ΕRASMUS διευρύνθηκε από το 2015 από & προς Τρίτες χώρες. Το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει από το 2016. Κινητικότητα Φοιτητών για σπουδές από και προς το Πανεπιστήμιο Καΐρου της Αιγύπτου Κινητικότητα Προσωπικού για διδασκαλία από και προς το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ Κινητικότητα Προσωπικού για διδασκαλία προς τα Πανεπιστήμια McGill και ΜcMaster του Καναδά.

23 Διιδρυματικές Συμφωνίες του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
To ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, μέσω των Τμημάτων του, έχει συνάψει 99 Διιδρυματικές συμφωνίες με Πανεπιστήμια από 21 χώρες του Προγράμματος Erasmus+. Μέσω αυτών στα ακαδημαϊκά έτη και , έχουν χρηματοδοτηθεί: 31 φοιτητές/τριες, για κινητικότητα σπουδών, 55 φοιτητές για κινητικότητα Πρακτικής Άσκησης.

24 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.


Κατέβασμα ppt "Τσινόπουλος Στέφανος Επικ. Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google