Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΔΙΑΛΕΞΗ 13 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων

2 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2014 – 2015 Πηγή : - euthunh Αναγνωρίζεται η σημασία ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τις αξίες που διέπουν τον Όμιλο και τις επιδράσεις στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Επισημαίνεται η αναβάθμιση του περιεχομένου και της δομής του απολογισμού σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες σύνταξης απολογισμών βιωσιμότητας GRI G4 και τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Όμιλος επιβεβαιώνει την υποστήριξη σε διεθνείς εθελοντικές πρωτοβουλίες όπως το Οικουμενικό σύμφωνο του ΟΗΕ, προσυπογράφοντας τις δέκα αρχές του σε θέματα εργασιακά, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπολέμησης της διαφθοράς και προστασίας του περιβάλλοντος. Υιοθέτηση μέτρων που ενδυναμώνουν την χρηστή εταιρική διακυβέρνηση και υπευθυνότητα. Βήματα προς την κατεύθυνση επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης : αύξηση των θέσεων εργασίας, μείωση του κόστους εφαρμόζοντας καινοτόμες λύσεις με καλύτερη διαχείριση υλών και πόρων.

3 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2014 – 2015 Πηγή : - euthunh Νέες πιστοποιήσεις των προϊόντων της εταιρείας. Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ανακύκλωση περισσότερων υλικών. Έμφαση στην εκπαίδευση των εργαζομένων για θέματα υγιεινής και ασφαλείας. Έμφαση στο κοινωνικό έργο και τις εθελοντικές δράσεις. Διακηρυγμένοι στόχοι του Ομίλου: Αειφορία. Αύξηση κερδοφορίας. Μείωση κόστους παραγωγής με βελτίωση παραγωγικών μεθόδων και καινοτομιών. Διατήρηση μεριδίων αγοράς. Επέκταση δικτύων διανομής. Σχεδιασμός νέων προϊόντων προστιθεμένης αξίας. Σχεδιασμός και αναβάθμιση συστημάτων πληροφόρησης.

4 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2014 – 2015 Πηγή : - euthunh Δράσεις ανάπτυξης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού. Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Βελτίωση Υπεύθυνης Ιχθυοκαλλιέργειας» Βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης τριών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στο Αλιβέρι, τον Αστακό και τη Ναύπακτο. Το πρόγραμμα υλοποιείται με βάση τα πρότυπα της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας που έχει αναπτύξει για άλλα εκτρεφόμενα είδη ο ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός Acuaculture Stewardship Council. Οι κρίσιμοι τομείς στους οποίους επικεντρώνεται το πρόγραμμα βελτίωσης υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας είναι : επιλογή θαλάσσιων χώρων, απελευθέρωση υπολειμμάτων ιχθυοτρόφων στο περιβάλλον, αλληλεπίδραση με την άγρια πανίδα και χλωρίδα, σύνθεση ιχθυοτρόφων και δράσεις κοινωνικά ορθών πρακτικών εργασίας.

5 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2014 – 2015 Πηγή : - euthunh Εταιρική Διακυβέρνηση - Επιτροπές Διοικητικού Συμβουλίου Ελεγκτική Επιτροπή (Audit Committee) : Η εταιρεία έχει θεσπίσει από το 2002 Επιτροπή Ελέγχου, ενώ ήδη έχει προσαρμοσθεί πλήρως και ως προς τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 3693/2008 περί συστάσεως Επιτροπής Ελέγχου εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η επιτροπή έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις : Την παρακολούθηση της διαδικασίας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Την παρακολούθηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς και την παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας της μονάδας των εσωτερικών ελέγχων της ελεγχόμενης οντότητας.

6 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2014 – 2015 Πηγή : - euthunh Εταιρική Διακυβέρνηση - Επιτροπές Διοικητικού Συμβουλίου Την παρακολούθηση της πορείας του υποχρεωτικού ελέγχου των ατομικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. Την παρακολούθηση και επισκόπηση θεμάτων συναφών με την ύπαρξη και διατήρηση της αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου, ιδιαιτέρως όσον αφορά την παροχή στην ελεγχόμενη οντότητα άλλων υπηρεσιών από τον νόμιμο ελεγκτή ή το ελεγκτικό γραφείο. Αποστολή της επιτροπής ελέγχου. Αποστολή της Επιτροπής Ελέγχου και θέμα των συνεδριάσεων της είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των εταιρικών εργασιών, ο έλεγχος της αξιοπιστίας της παρεχόμενης προς το επενδυτικό κοινό και τους μετόχους της Εταιρείας χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, η συμμόρφωση της Εταιρείας με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, η περιφρούρηση των επενδύσεων και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και ο εντοπισμός της αντιμετώπισης των σημαντικότερων κινδύνων.

7 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2014 – 2015 Πηγή : - euthunh Εταιρική Διακυβέρνηση - Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επενδύσεων Κύριος σκοπός της επιτροπής είναι η διαμόρφωση προτάσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο για θέματα στρατηγικής. Εταιρική Διακυβέρνηση - Εσωτερικός Έλεγχος Ο Εσωτερικός Έλεγχός είναι ανεξάρτητη υπηρεσία και εποπτεύεται από την επιτροπή ελέγχου. Κύριες αρμοδιότητες του εσωτερικού ελέγχου είναι : Η παρακολούθηση της εφαρμογής του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Ομίλου και του καταστατικού και νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία και δραστηριοποίηση του. Η αναφορά προς το Διοικητικό Συμβούλιο τυχόν περιπτώσεων σύγκρουσης ιδιωτικών συμφερόντων μελών Δ.Σ ή διευθυντικών στελεχών με τα συμφέροντα του Ομίλου. Η σύνταξη εγγράφων αναφορών προς το Δ.Σ για τους διενεργούμενους ελέγχους.

8 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2014 – 2015 Πηγή : - euthunh Εταιρική Διακυβέρνηση - Οργανωτική Δομή Η οργανωτική δομή του Ομίλου Νηρεύς καθορίζει τις αρμοδιότητες και τα όριο ευθύνης κάθε υπηρεσιακής μονάδας και αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίζονται όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου. Είναι διαρθρωμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε : α) να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κύριων επιχειρησιακών τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται ο Όμιλος, β) να ευθυγραμμίζεται με τις εκάστοτε αρχές του Θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών, γ) να επιτρέπει την ανάπτυξη και διάχυση ενιαίας επιχειρηματικής αντίληψης, δ) να εξασφαλίζει τον έλεγχο της λειτουργίας και τη διαχείριση των κινδύνων και ε)να διασφαλίζει την ανεξαρτησία των οργάνων ελέγχου από τις ελεγχόμενες δραστηριότητες. Ανθρώπινα δικαιώματα Ο Όμιλος δεσμεύεται να υποστηρίζει την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε.

9 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2014 – 2015 Πηγή : - euthunh Ανθρώπινα δικαιώματα Συμμορφώνεται οικιοθελώς με τη σχετική νομοθεσία της Ελλάδος και των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται. Προτεραιότητα του Ομίλου είναι η ικανοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού του, η δυνατότητα εξέλιξης, αξιόλογες απολαβές, διοργάνωση σεμιναρίων για περαιτέρω εκπαίδευση. Ο Όμιλος διερευνά την μη εμπλοκή των συνεργατών του σε παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Όμιλος διασφαλίζει την ελευθερία στον συνδικαλισμό γι’ αυτό και υπάρχουν τρία σωματεία εργαζομένων με τα οποί η διοίκηση διατηρεί ανοιχτή και συχνή επικοινωνία. Ο Όμιλος εφαρμόζει πιστά τη νομοθεσία που αποκλείει κάθε μορφής καταναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία. Ο Όμιλος δεν υποστηρίζει ούτε ενθαρρύνει την παιδική εργασία. Αυτό αναφέρεται και σε μεγάλο αριθμό συμβάσεων που συνάπτει με πελάτες.

10 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2014 – 2015 Πηγή : - euthunh Ανθρώπινα δικαιώματα Ο Όμιλος αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο του κεφάλαιο είναι οι άνθρωποι του και για αυτό φροντίζει να τους προσφέρει επαγγελματική εξέλιξη και ανάπτυξη μέσω εκπαιδεύσεων και άλλων δραστηριοτήτων καθώς και εξισορρόπηση επαγγελμα τικής και προσωπικής ζωής μέσω ποικίλων εταιρικών παροχών. Εκπαίδευση Η συνεχής εκπαίδευση συνιστά βασικό πυλώνα ανάπτυξης του ανθρωπίνου δυναμικού. Στον Όμιλο είναι διάχυτη η αντίληψη πως το όραμα για σταθερή βελτίωση των επιχειρηματικών και εργασιακών επιδόσεων συνδέεται άμεσα με την συνεχή αναβάθμιση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων. Η συνεχής, γενική αλλά και στοχευμένη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού έχει διαπιστωθεί ότι είναι πολύ σημαντική για την εταιρεία και τους ίδιους τους εργαζομένους. Κατά τον σχεδιασμό κι την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης εντοπίζονται τα σημεία βελτίωσης και προσδιορίζονται οι ανάγκες.

11 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2014 – 2015 Πηγή : - euthunh Περιβαλλοντική Διαχείριση - Προστασία οικοσυστημάτων στις μονάδες εκτροφής. Για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος, μεγάλο βάρος δίνεται στην αρχική επιλογή της θέσης μιας πλωτής μονάδας εκτροφής. Συντάσσονται αναλυτικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα ρεύματα της περιοχής, τα βάθη και υπολογίζεται ποια είναι η «φέρουσα ικανότητα μιας μονάδας» μιας μονάδας ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα. Οι υπολογισμοί βασίζονται σε ερευνητικά έργα και μελέτες ετών. Πιστοποιείται από εξωτερικό ανεξάρτητο φορέα πως δεν υπάρχουν στον βυθό λιβάδια Ποσειδώνιος, που αποτελεί ενδημικό είδος της Μεσογείου. Τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδώνιος είναι από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου, λειτουργούν ως δάση, προστατεύοντας τον βυθό από τη διάβρωση και διατηρούν την οικολογική ισορροπία. Περιβαλλοντική Διαχείριση – Παρακολούθηση παραμέτρων υγρών αποβλήτων. Η πλειοψηφία των ιχθυογεννητικών σταθμών σταθμών λειτουργεί με σύστημα “flow through” όπου αντλείται θαλασσινό νερό για την αποφυγή μεταφοράς παθογόνων οργανισμών από το ανοιχτό θαλάσσιο περιβάλλον, διασχίζει τμήματα του σταθμού, περνά από μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και στην συνέχεια επιστρέφει στο θαλάσσιο περιβάλλον.

12 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2014 – 2015 Πηγή : - euthunh Περιβαλλοντική Διαχείριση – Παρακολούθηση παραμέτρων υγρών αποβλήτων. Τα υγρά απόβλητα από τις μονάδες συσκευασίας και μεταποίησης ιχθυηρών επεξεργάζονται σε ειδικά σχεδιασμένες μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Όλα τα υγρά απόβλητα παρακολουθούνται ως προς το βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο, το χημικά απαιτούμενο οξυγόνο, τα ολικά αιωρούμενα στερεά, το ολικό άζωτο και τον ολικό φώσφορο μέσω εργαστηριακών αναλύσεων οι οποίες υλοποιούνται και σε εσωτερικά εργαστήρια αλλά και σε εξωτερικά διαπιστευμένα εργαστήρια. Σκοπός των αναλύσεων είναι να διασφαλίζεται πως δεν θα μεταβάλλουν τις φυσικοχημικές ιδιότητες του τελικού τους αποδέκτη (θάλασσα, αποχετευτικά δίκτυα). Περιβαλλοντική Διαχείριση –Διαχείριση στερεών αποβλήτων. Ο μεγαλύτερος όγκος αποβλήτων που παράγονται από την διαδικασία εκτροφής αποτελείται από πλαστικά σακιά ιχθυτροφής τα οποία συγκεντρώνονται και αποστέλλονται για ανακύκλωση. Το τελικό παραγόμενο προϊόν συσκευάζεται σε ιχθυοκιβώτια από διογκωμένη πολυστερίνη. Παράλληλα, ο Όμιλος σε συνεργασία με τους προμηθευτές του αναζητά και δοκιμάζει εναλλακτικές συσκευασίες. Ο Όμιλος συμμετέχει ενεργά στα συλλογικά προγράμματα προγράμματα ανακύκλωσης που έχουν αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε μικρότερα προγράμματα που αναπτύσσει η ίδια.

13 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Παράμετροι του Κοινωνικού Απολογισμού Στον Απολογισμό δίνεται έμφαση σε βασικά θέματα όπως: στη σπουδαιότητα της ασφάλειας και της υγιεινής των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους των εταιρειών του Ομίλου, στη συμβολή του στα αναπτυξιακά έργα και κατ’ επέκταση στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών που δραστηριοποιείται, καθώς και στις επενδύσεις που συμβάλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων. Στη σύνταξη του Απολογισμού λήφθηκαν υπόψη: Οι Κατευθυντήριες Οδηγίες (G4, ‘‘In accordance’’- Core) της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Έκδοσης Απολογισμών Βιωσιμότητας (GRI). Οι προσαρμοσμένες κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Πρωτοβουλίας GRI που αφορούν στον Κλάδο της Εξορυκτικής δραστηριότητας και των Μετάλλων (Metals and Mining Sector Supplement - March 2010). Το διεθνές πρότυπο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ISO Οι 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του Ο.Η.Ε. Global Compact.

14 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Ανάλυση ουσιαστικών θεμάτων βιωσιμότητας Ο Όμιλος, εφήρμοσε για 6η συνεχόμενη χρονιά τη διαδικασία καθορισμού Ουσιαστικών θεμάτων Βιωσιμότητας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του οργανισμού GRI, G4 παράλληλα με τις διαδικασίες που διέπουν το σύστημα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων στο πλαίσιο της λειτουργίας του. Η διαδικασία της Ουσιαστικότητας του 2015 ήταν σημαντική για τον Όμιλο αφού βασίστηκε τόσο στη στρατηγική προσέγγιση των θεμάτων βιωσιμότητας εκ μέρους των θυγατρικών του εταιριών όσο και στην ανατροφοδότηση των θεμάτων από τους Κοινωνικούς τους Εταίρους με προοπτική τα επόμενα 5 χρόνια.

15 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Παράμετροι του Κοινωνικού Απολογισμού Στον Απολογισμό δίνεται έμφαση σε βασικά θέματα όπως: στη σπουδαιότητα της ασφάλειας και της υγιεινής των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους των εταιρειών του Ομίλου, στη συμβολή του στα αναπτυξιακά έργα και κατ’ επέκταση στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών που δραστηριοποιείται, καθώς και στις επενδύσεις που συμβάλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων. Ανάλυση ουσιαστικών θεμάτων βιωσιμότητας Ο Όμιλος, εφήρμοσε για 6η συνεχόμενη χρονιά τη διαδικασία καθορισμού Ουσιαστικών θεμάτων Βιωσιμότητας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του οργανισμού GRI, G4 παράλληλα με τις διαδικασίες που διέπουν το σύστημα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων στο πλαίσιο της λειτουργίας του. Η διαδικασία της Ουσιαστικότητας του 2015 ήταν σημαντική για τον Όμιλο αφού βασίστηκε τόσο στη στρατηγική προσέγγιση των θεμάτων βιωσιμότητας εκ μέρους των θυγατρικών του εταιριών όσο και στην ανατροφοδότηση των θεμάτων από τους Κοινωνικούς τους Εταίρους με προοπτική τα επόμενα 5 χρόνια.

16 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Ανάλυση ουσιαστικών θεμάτων βιωσιμότητας Μέσα από τη διαδικασία αυτή αναδείχτηκαν τα θέματα που είναι σημαντικά και απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση για πετύχει ο Όμιλος την αποστολή και τους στρατηγικούς του στόχους, ενώ παράλληλα διασφαλίστηκε ότι ο Κοινωνικός Απολογισμός παρέχει πληροφορίες σε θέματα που έχουν υψηλό βαθμό επιρροής στις αποφάσεις των Κοινωνικών του Εταίρων. Επισκόπηση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2015 Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.), για τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, αποτελεί στρατηγική επιλογή η οποία τα τελευταία 10 χρόνια αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα για την ανάπτυξη και διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς του. Ο Όμιλος αντιλαμβάνεται την Ε.Κ.Ε. ως θεμελιώδη παράγοντα που συμβάλλει στην πρόληψη των επιχειρηματικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινδύνων συνεισφέροντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης στο οποίο μπορεί να δραστηριοποιείται και να καινοτομεί δημιουργώντας αξία για τις ομάδες των Κοινωνικών του Εταίρων.

17 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Επισκόπηση Εταιρικής Υπευθυνότητας Βασικοί άξονες εφαρμογής Ε.Κ.Ε. Κλιματική Αλλαγή και προστασία του περιβάλλοντος. Υγεία & Ασφάλεια στην εργασία. Εργασιακές πρακτικές. Προάσπιση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τοπικές Κοινωνίες. Διαχείριση Αλυσίδας Εφοδιασμού. Πρακτικές Αγοράς. Εταιρική Διακυβέρνηση. Ενίσχυση της Διαφάνειας.

18 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Επισκόπηση Εταιρικής Υπευθυνότητας Βασικοί άξονες εφαρμογής Ε.Κ.Ε. Κλιματική Αλλαγή και προστασία του περιβάλλοντος. Υγεία & Ασφάλεια στην εργασία. Εργασιακές πρακτικές. Προάσπιση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τοπικές Κοινωνίες. Διαχείριση Αλυσίδας Εφοδιασμού. Πρακτικές Αγοράς. Εταιρική Διακυβέρνηση. Ενίσχυση της Διαφάνειας. Οικουμενικό Σύμφωνο Global Compact. Οργανισμός Κατευθυντήριων Οδηγιών κατάρτισης Κοινωνικών Απολογισμών (GRI).

19 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Επισκόπηση Εταιρικής Υπευθυνότητας Βασικοί άξονες εφαρμογής Ε.Κ.Ε. ISO (Διεθνές πρότυπο Ε.Κ.Ε.) Κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΟΣΑ Περιβαλλοντικά πρότυπα ISO & ISO 14064 Πρότυπο Υγείας & Ασφάλειας OHSAS 18001 Ελληνικός Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας Κώδικας Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΜΕ) Συμμετοχή στην έρευνα ESG του Οργανισμού Bloomberg Πεδία Επιδόσεων έναντι των ειδικών στόχων Εταιρικής Υπευθυνότητας Αριθμός δυστυχημάτων Αριθμός ατυχημάτων εργαζομένων Ομίλου Αριθμός περιστατικών επαγγελματικών ασθενειών Αριθμός περιστατικών διάκρισης

20 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Πεδία Επιδόσεων έναντι των ειδικών στόχων Εταιρικής Υπευθυνότητας Αριθμός περιστατικών καταναγκαστικής εργασίας. Αριθμός περιστατικών διαφθοράς και δωροδοκίας. Ποσοστό αξιολόγησης εργαζομένων. Αριθμός ωρών κατάρτισης ανά έτος/εργαζόμενο. Ποσοστό δέσμευσης των νέων και βασικών συνεργατών και προμηθευτών του Ομίλου στον Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών & Συνεργατών. Βελτίωση των πολιτικών και διαδικασιών των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου για την ανάπτυξη της Διαφάνειας Βελτίωση των πολιτικών και διαδικασιών των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

21 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Διακρίσεις για τον κοινωνικό απολογισμό του ομίλου ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ βραβεύτηκε στο πλαίσιο του θεσμού των «Bravo Sustainability Awards 2015» που διοργανώνεται ετησίως από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό QualityNet Foundation. Η βράβευση του Ομίλου έγινε στην κατηγορία “Bravo Governance” και ειδικότερα για την πρακτική υλοποίησης του Κοινωνικού Απολογισμού: «Βέλτιστες πρακτικές - Καλύτερο Αποτύπωμα». Ο Κοινωνικός Απολογισμός του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για το έτος 2013 «Βέλτιστες πρακτικές - Καλύτερο Αποτύπωμα» κατέλαβε την 4η θέση ανάμεσα στην αξιολόγηση 45 Απολογισμών ΕΚΕ που εκδίδονται στην Ελλάδα που υλοποιεί σε ετήσια βάση το Εργαστήριο Επιχειρησιακής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

22 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Διακρίσεις για τον κοινωνικό απολογισμό του ομίλου ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ βραβεύτηκε στο πλαίσιο του θεσμού των «Bravo Sustainability Awards 2015» που διοργανώνεται ετησίως από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό QualityNet Foundation. Η βράβευση του Ομίλου έγινε στην κατηγορία “Bravo Governance” και ειδικότερα για την πρακτική υλοποίησης του Κοινωνικού Απολογισμού: «Βέλτιστες πρακτικές - Καλύτερο Αποτύπωμα». Ο Κοινωνικός Απολογισμός του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για το έτος 2013 «Βέλτιστες πρακτικές - Καλύτερο Αποτύπωμα» κατέλαβε την 4η θέση ανάμεσα στην αξιολόγηση 45 Απολογισμών ΕΚΕ που εκδίδονται στην Ελλάδα που υλοποιεί σε ετήσια βάση το Εργαστήριο Επιχειρησιακής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

23 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Στρατηγικές Κατευθύνσεις Υπεύθυνης Ανάπτυξης 2015 – 2019 Συνεχής τήρηση της νομοθετικής συμμόρφωσης σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα και τις δραστηριότητες του Ομίλου. Αυστηρή προσήλωση στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Συνεχής διαβούλευση και συνεργασία με τους κοινωνικού εταίρους. Εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών που ενισχύουν την αρμονική συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες. Διατήρηση της διαφάνειας και ενίσχυση του συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης. Ενίσχυση του ρόλου του Ομίλου ως σημαντικός παράγοντας αειφορίας στην Ελλάδα. Βελτίωση της χρήσης των φυσικών πόρων. Περαιτέρω ενίσχυση της ανακύκλωσης και αξιοποίησης αποβλήτων. Σταθεροποίηση και μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων.

24 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Στρατηγικές Κατευθύνσεις Υπεύθυνης Ανάπτυξης 2015 – 2019 Διατήρηση του υψηλού δείκτη απόδοσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα Επιχειρηματικότητας. Διαβούλευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Η πρακτική της Διαβούλευσης εκφράζει τη διαχρονική αρχή του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ να συναλλάσσεται με τους Κοινωνικούς του Εταίρους μέσω ενός συστηματικού και ειλικρινή διαλόγου που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στρατηγικών του βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. H πρακτική αυτή, ως θεσμός του Ομίλου, πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με, ενώ διέπεται από διαδικασίες αυτό-αξιολόγησης και αυτό-βελτίωσης. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η κατανόηση και η ανταπόκριση στις προσδοκίες των ατόμων, των τοπικών κοινωνιών, των οργανισμών και επιχειρήσεων και των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων με τους οποίους ο Όμιλος επικοινωνεί, συνεργάζεται και αλληλεπιδρά στο πλαίσιο της δραστηριότητας του.

25 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Τρόποι σύμπραξης & συνεργασίας του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανά ομάδα Κοινωνικών Εταίρων Βασικές ομάδες Κοινωνικών Εταίρων Εργαζόμενοι Διαδικασία Διαβούλευσης με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Συμμετοχή εργαζομένων στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συμβούλια κρίσης. Θεσμοθετημένη διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης και των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Γνωστοποίηση πολιτικών και ανοιχτή επικοινωνία με όλους του εργαζόμενους. Τακτικές και έκτακτες συναντήσεις μεταξύ διοίκησης και συλλογικών οργάνων εργαζομένων. Εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Μέτοχοι – Επενδυτές – Οικονομικοί αναλυτές Έκτακτες και τακτικές συνελεύσεις μετόχων. Παρουσιάσεις οικονομικών αποτελεσμάτων (δελτία Τύπου, τηλεδιασκέψεις, διαδίκτυο).

26 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Τρόποι σύμπραξης & συνεργασίας του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανά ομάδα Κοινωνικών Εταίρων Βασικές ομάδες Κοινωνικών Εταίρων Μέτοχοι – Επενδυτές – Οικονομικοί αναλυτές Γνωστοποίηση επιχειρηματικών εξελίξεων (δελτία Τύπου, διαδίκτυο). Ετήσιες συναντήσεις με οικονομικούς αναλυτές. Επικοινωνία και συνεργασία με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων του Ομίλου στο πλαίσιο της ανταπόκρισης σε ατομικά αιτήματα. Συνεργάτες & Προμηθευτές Διαδικασία Διαβούλευσης με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Διαδικασία συμμετοχής, αξιολόγησης και επιλογής προμηθευτών και παρόχων υπηρεσιών μέσω εξωτερικής ανάθεσης εργασιών.

27 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Τρόποι σύμπραξης & συνεργασίας του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανά ομάδα Κοινωνικών Εταίρων Βασικές ομάδες Κοινωνικών Εταίρων Μεγάλοι πελάτες Διαδικασία Διαβούλευσης με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Επικοινωνία μέσω των Εμπορικών Διευθύνσεων των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου. Συνεργασία στο πλαίσιο της υλοποίησης ερευνών ικανοποίησης πελατών. Τοπική Αυτοδιοίκηση (τοπικές κοινωνίες) Τακτική και έκτακτη επικοινωνία (συναντήσεις, συμμετοχή σε τοπικές διαβουλεύσεις). Συνεργασία στο πλαίσιο της υλοποίησης του ετήσιου πλάνου Κοινωνικής Συνεισφοράς του Ομίλου. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις.

28 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Τρόποι σύμπραξης & συνεργασίας του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανά ομάδα Κοινωνικών Εταίρων Βασικές ομάδες Κοινωνικών Εταίρων Επιχειρηματικοί και Ρυθμιστικοί Φορείς Διαδικασία Διαβούλευσης με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Τακτική και έκτακτη επικοινωνία (παροχή στοιχείων και πληροφοριών, συναντήσεις, συμμετοχή σε διαβουλεύσεις). Συμμετοχή σε εκδηλώσεις Ακαδημαϊκή κοινότητα Συνεργασία σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης νέων ή βελτιωμένων προϊόντων σε επίπεδο θυγατρικών εταιριών του Ομίλου.

29 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Τρόποι σύμπραξης & συνεργασίας του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανά ομάδα Κοινωνικών Εταίρων Βασικές ομάδες Κοινωνικών Εταίρων Εκπρόσωποι του Τύπου Διαδικασία Διαβούλευσης με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Άμεση επικοινωνία μέσω της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Ομίλου. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις. Οργάνωση συναντήσεων ενημέρωσης με έλληνες και ξένους δημοσιογράφους. Εθελοντικές Οργανώσεις Συνεργασία για την υποστήριξη δράσεων κοινού ενδιαφέροντος διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σύμφωνα με τη στρατηγική Κοινωνικής Συνεισφοράς του Ομίλου.

30 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Κοινωνικός Απολογισμός 2015 Πηγή : Σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και νομοθετική συμμόρφωση Όλες οι θυγατρικές εταιρίες του Ομίλου εφαρμόζουν, πιστοποιημένο κατά ISO 14001, σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης το οποίο είναι σχεδιασμένο για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, τη συνεχή λήψη μέτρων για την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών ατυχημάτων, τη συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων καθώς και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής κουλτούρας. Όλες οι εταιρίες του Ομίλου τηρούν την ισχύουσα νομοθεσία και αξιολογούνται σε ετήσια βάση για τα αποτελέσματά τους. Προτεραιότητά τους είναι να εφαρμόζουν εκσυγχρονισμένες πολιτικές περιβαλλοντικής προστασίας και να επιτυγχάνουν ολοένα και καλύτερες επιδόσεις.

31 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Κατευθυντήριες Οδηγίες και Προσδιορισμός Περιεχομένου Ο Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας καταρτίστηκε σύμφωνα με το βασικό επίπεδο (“core”) της πιο πρόσφατης έκδοσης G4 των διεθνών Κατευθυντήριων Οδηγιών Έκδοσης Απολογισμών Βιωσιμότητας GRI (Global Reporting Initiative). Η επιλογή αυτή θεωρούμε ότι αποτυπώνει τη δέσμευση του Ομίλου για σύνδεση της ευρύτερης στρατηγικής του με θέματα εταιρικής υπευθυνότητας, με επικέντρωση στα ουσιαστικά ζητή-ματα που άπτονται της βιωσιμότητάς του. Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης Η Εταιρεία, με την από 28/2/2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, έχει αποφασίσει αυτοβούλως να εφαρμόζει τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, για τις εισηγμένες εταιρείες, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και κατόπιν τροποποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησής του από το ΕΣΕΔ στις 28 Ιουνίου 2013, που αναγνώρισαν από κοινού τη συμβολή της Εταιρικής Διακυβέρνησης στη διαρκή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την αδιάκοπη μεγέθυνση της αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς.

32 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης Ο Κώδικας είναι προσαρμοσμένος στην ελληνική νομοθεσία και την επιχειρηματική πραγματικότητα και αποτελεί ένα πρότυπο βέλτιστων πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης που σαν στόχο έχουν την ενίσχυση της διαφάνειας των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών τόσο ως προς το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών όσο και κάθε μίας από αυτές και διευρύνει τους ορίζοντες προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων. Κώδικας Δεοντολογίας Ο Κώδικας Δεοντολογίας εστιάζει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας το οποίο προωθεί το σεβασμό και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέσω του Κώδικα, ο Όμιλος FOURLIS προωθεί και εφαρμόζει πολιτική ίσων ευκαιριών για όλους τους εργαζόμενους καθώς και πολιτική απαγόρευσης σεξουαλικής παρενόχλησης και είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την εργατική νομοθεσία. Επίσης, η πολιτική αποτροπής βίας στους χώρους εργασίας του Ομίλου FOURLIS, όπως αυτή διατυπώνεται στον Κώδικα, απαγορεύει ρητά τις πράξεις βίας, τα απειλητικά μηνύματα ή συμπεριφορά και τη χρήση ή κατοχή όπλων από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, σε χώρους εργασίας ή κατά τη διάρκεια συναλλαγών με εξωτερικούς συνεργάτες.

33 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Κώδικας Δεοντολογίας Όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου FOURLIS οφείλουν να υιοθετούν και να εφαρμόζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας. Η αναλυτική έκδοση του Κώδικα παραδίδεται σε όλα τα στελέχη της εταιρείας, ενώ η συνοπτική έκδοση και τυχόν αλλαγές, διανέμονται σε όλους τους εργαζόμενους. Κάθε χρόνο, όλοι οι εργαζόμενοι υπογράφουν το συνοδευτικό έντυπο αποδοχής του Κώδικα. Αν στο μεταξύ προκύψουν τυχόν αλλαγές σχετικά με τα προβλεπόμενα του Κώδικα από την πλευρά των εργαζομένων, αυτοί οφείλουν αντίστοιχα να τις γνωστοποιούν στη Διοίκηση. Ανθρώπινα Δικαιώματα Για τον Όμιλό, σημαντικό θέμα αποτελεί επίσης ο σεβασμός και η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αν και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν επηρεάζονται άμεσα από τις δραστηριότητές του Ομίλου, αναγνωρίζεται ότι αφενός αποτελούν ένα από τα κορυφαία ζητήματα βιωσιμότητας παγκοσμίως, αφετέρου συνιστούν ένα τρόπο προσέγγισης ο οποίος συμβάλλει αποφασιστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και την σταθερότητα του Ομίλου.

34 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Ο σεβασμός και η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει σαν βασικούς άξονες: Τους Εσωτερικούς Κανονισμούς Εργασίας, οι οποίοι ρυθμίζουν εργασιακά θέματα όπως τις αμοιβές και παροχές του Ανθρώπινου Δυναμικού, την εκπαίδευση και την αξιολόγηση, τη συμπεριφορά στην εργασία και τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας, την πειθαρχική διαδικασία καθώς και τη διαδικασία λύσης της εργασιακής σχέσης. Τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος εστιάζει στην υποχρέωση των εργαζομένων για ηθική επαγγελματική συμπεριφορά και σε ζητήματα ίσης μεταχείρισης. Την Πολιτική Υγιεινής και Ασφάλειας η οποία έχει αναπτυχθεί για να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τόσο για τους εργαζόμενους του Ομίλου όσο και για τους πελάτες. Τις υπεύθυνες πολιτικές προϊόντος των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου μας, οι οποίες έχουν στόχο την ασφάλεια και την ολοκληρωμένη πληροφόρηση του τελικού χρήστη των προϊόντων.

35 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Πολιτικές σχετικά με την επαγγελματική εξέλιξη του Ανθρώπινου Δυναμικού Τα κριτήρια αξιολόγησης προσλήψεων είναι κοινά σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου, ώστε να διασφαλίζεται η ισότητα των ευκαιριών και η καταπολέμηση των διακρίσεων. Δίνονται ίσες ευκαιρίες εξέλιξης μέσα από διαδικασίες εσωτερικής μετακίνησης και προαγωγών σε όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου. Λαμβάνονται υπόψη οι ισορροπίες μεταξύ των δύο φύλων στις διαδικασίες επιλογής και ανάπτυξης των εργαζομένων μας. Από το 2008, ο όμιλος έχει υιοθετήσει ένα ετήσιο ενιαίο Σύστημα Αξιολόγησης της Απόδοσης και Ανάπτυξης για όλους τους εργαζομένους του Ομίλου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία αξιολόγησης είναι και θα παραμείνει διαφανής. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ένα δίκαιο εργασιακό περιβάλλον και δημιουργείται ένα λειτουργικό πλάνο διαδοχής στελεχών σε θέσεις υψηλής ευθύνης.

36 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Κατάρτιση και Εκπαίδευση Συνολικά το θέμα της Κατάρτισης και της Εκπαίδευσης των εργαζομένων αφορά και επιδρά σε όλες τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου, καθώς και τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη του όπως οι πελάτες, οι συνεργάτες και οι προμηθευτές. Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κάθε εργαζόμενο στον Όμιλό είναι ένα εισαγωγικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοί ενημερώνονται σχετικά με τη Δομή του Ομίλου, τις Αρχές, τον Κώδικα Δεοντολογίας και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της κάθε εταιρείας. Επίσης, το 2011 δημιουργήθηκε η Ακαδημία Εκπαίδευσης, του Ομίλου FOURLIS, «Learning Institute Sharing the Knowledge», η οποία το 2012 μετονομάστηκε σε «FOURLIS Learning Academy», (Ακαδημία Γνώσης Ομίλου FOURLIS). Όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου FOURLIS είναι μέλη της Ακαδημίας, συμμετέχοντας σε Προγράμματα ανάλογα με τις απαιτήσεις του ρόλου τους και τις ανάγκες τους για προσωπική ανάπτυξη.

37 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Κατάρτιση και Εκπαίδευση Η Ακαδημία Γνώσης αποτελείται συνολικά από 4 προγράμματα GREEN Program Αποτελεί τη βάση της Ακαδημίας και απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου. Περιλαμβάνει Εισαγωγικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Προγράμματα Προϊοντικής /Τεχνικής. Κατάρτισης και Εξειδίκευσης, απαραίτητα για κάθε θέση εργασίας σε όλα τα επίπεδα. SILVER Program Προγράμματα Ανάπτυξης για «νέους» Διευθυντές και Προϊστάμενους του Ομίλου FOURLIS. GOLD Program Προγράμματα Ανάπτυξης για όλους τους Διευθυντές και Προϊστάμενους του Ομίλου FOURLIS

38 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Κατάρτιση και Εκπαίδευση PLATINUM Program Προγράμματα Ανάπτυξης για τα Ανώτατα Στελέχη του Ομίλου FOURLIS Υγεία, Ασφάλεια και Ευεξία Εργαζομένων στην Εργασία Σημαντική προτεραιότητά του Ομίλου αποτελεί η διασφάλιση της τήρησης της Πολιτικής Υγιεινής και Ασφάλειας με την πραγματοποίηση εντατικών επιθεωρήσεων από τεχνικούς ασφαλείας σε όλες τις εγκαταστάσεις των εταιρειών του Ομίλου και σύνταξης ειδικής μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου από τον τεχνικό ασφαλείας. Ο Όμιλος FOURLIS, τηρεί ως ελάχιστη προϋπόθεση, τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και του “ILO Code of Practice on Recording and Notification of Occupational Accidents and Diseases”. Υπάρχει συνεχής και τακτική εκπαίδευση του συνόλου των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτα περιστατικά που επηρεάζουν τόσο την ασφάλεια των ίδιων όσο και των πελατών μας, ενώ ειδικά στα καταστήματα ΙΚΕΑ έχουμε δημιουργήσει και εσωτερικές ομάδες Safety, Πυρασφάλειας και Α’ Βοηθειών.

39 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Σύνδεση με την Κοινωνία Πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς» Το 2015 η ΙΚΕΑ και ο Όμιλος FOURLIS συνέχισαν το πρόγραμμα «ΣΤΑΘΜΟΙ ΧΑΡΑΣ» το οποίο δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια και μέσω του οποίου στηρίζουν δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς στις ευρύτερες περιοχές των καταστημάτων ΙΚΕΑ σε όλη την Ελλάδα, διαμορφώνοντας λειτουργικούς χώρους όπου τα παιδιά θα μπορούν να περνούν όμορφες στιγμές. Συγκεκριμένα το 2015 η ΙΚΕΑ προχώρησε στον εξοπλισμό 8 δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και Αθήνα δημιουργώντας μια καλύτερη καθημερινή ζωή για περισσότερα από 400 παιδιά. Τα προϊόντα για τη διαμόρφωση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών επιλέγονται σε συνεργασία με τους παιδαγωγούς των σταθμών, με βάση τις ανάγκες των παιδιών και την εμπειρία των διακοσμητών ΙΚΕΑ.

40 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Σύνδεση με την Κοινωνία Πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς» Από το 2013, η ΙΚΕΑ έχει διαθέσει προϊόντα αξίας € σε περισσότερους από 25 σταθμούς, ενώ το 2016 θα διαμορφώσει και θα εξοπλίσει, με προϊόντα ΙΚΕΑ, 10 δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των σταθμών και τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Πρόγραμμα Εξοπλισμού & Διαμόρφωσης Βιβλιοθηκών Το 2015, η ΙΚΕΑ σε συνεργασία με το Δίκτυο Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε Δράση –Journalists Acting», συνέχισε το πρόγραμμα εξοπλισμού βιβλιοθηκών για παιδιά και νέους σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, εκεί δηλαδή όπου τα παιδιά στερούνται πρόσβασης σε βασικές υποδομές γνώσης και ψυχαγωγίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το 2014, η ΙΚΕΑ αναλαμβάνει τη μελέτη και τον σχεδιασμό των βιβλιοθηκών, ενώ προσφέρει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και αναλαμβάνει τη διακόσμηση τους, με στόχο τη δημιουργία όμορφων και λειτουργικών χώρων.

41 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Σύνδεση με την Κοινωνία Πρόγραμμα Εξοπλισμού & Διαμόρφωσης Βιβλιοθηκών Συγκεκριμένα το 2015 εξοπλίστηκαν και διαμορφώθηκαν πλήρως τρεις βιβλιοθήκες, στις περιοχές Μουριές Κιλκίς, Δίκαια και Μεταξάδες Έβρου, οι οποίες αφορούν περίπου 400 παιδιά και αποτελούν μέρος από τις δέκα συνολικά βιβλιοθήκες που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, το οποίο θα συνεχιστεί και το Από την έναρξη του προγράμματος, έχουν εξοπλιστεί και διαμορφωθεί πλήρως συνολικά έξι βιβλιοθήκες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Γεύσεις του Τόπου μας Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις «ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ», με στόχο την ανάδειξη και στήριξη της τοπικής παραγωγής. Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στα πάρκινγκ των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Αττική (Αεροδρόμιο), τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τα Ιωάννινα. Περισσότεροι από επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν προϊόντα τοπικής παραγωγής και να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα από τα χέρια των διάσημων σεφ.

42 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
Όμιλος FOURLIS Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Σύνδεση με την Κοινωνία Δωρεά Γευμάτων σε Συνεργασία με το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» Από το 2012 η ΙΚΕΑ και ο Όμιλος FOURLIS συνεργάζονται με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δρα υπέρ της καταπολέμησης της σπατάλης του περισσευούμενου φαγητού και της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, και το 2015 συνεχίστηκε η διανομή, σε καθημερινή βάση, των γευμάτων που δεν διατίθενται στα εστιατόρια των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα αλλά και στο εστιατόριο των κεντρικών γραφείων του Ομίλου, για τη σίτιση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Φτάνουμε στα Άκρα Το 2015 η INTERSPORT πραγματοποίησε για 5η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΚΡΑ, μέσω του οποίου επισκέπτεται δημόσια δημοτικά σχολεία σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας και προσφέρει δωρεάν αθλητικό εξοπλισμό για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Την αποστολή ακολουθούν αθλητές τοπικών συλλόγων οι οποίοι μιλούν στα παιδιά για τη σημασία της άθλησης και της σωστής διατροφής για τη ζωή τους.

43 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : Η επιλογή των θεμάτων της Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας 2015 βασίστηκε στις κατευθυντήριες οδηγίες G4 του Global Reporting Initiative (GRI) και στους ειδικούς δείκτες για τον κλάδο του πετρελαίου (Oil & Gas sector supplement), καθώς και στις δέκα αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ (United Nations Global Compact). Συμπληρωματικά στοιχεία για τις δραστηριότητες του Ομίλου υπάρχουν στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση 2015, στην Περιβαλλοντική Δήλωση 2015, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας,

44 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η διεύθυνση και ο έλεγχος των εταιρειών του Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ βασίζονται στις σύγχρονες αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, όπως καθορίζεται από τη νομοθεσία και τις κανονιστικές ρυθμίσεις, αλλά και από άλλες διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και ελεγκτικά πρότυπα. Η εταιρική διακυβέρνηση καθορίζει τον τρόπο καθημερινής λειτουργίας του Ομίλου σε θέματα όπως: η κατάλληλη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο σεβασμός, η ίση μεταχείριση και η προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων όλων των μετόχων, η συμμόρφωση προς τις νομικές και ρυθμιστικές διατάξεις, η διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, η εγκυρότητα και επάρκεια κάθε δημοσιευόμενης πληροφορίας, σχετικά με τη στρατηγική και τα αποτελέσματα του Ομίλου, ή τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές του, η διαχείριση των θεμάτων στελέχωσης και αμοιβών, η αναγνώριση και ο έλεγχος όλων των εγγενών κινδύνων.

45 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η εταιρεία διαθέτει τον δικό της Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΚΕΔ), ο οποίος έχει εκπονηθεί και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Στον ΚΕΔ καταγράφεται το πλαίσιο που διέπει τους βασικούς τομείς λειτουργίας της εταιρείας, όπως επίσης και τις υιοθετούμενες Βέλτιστες Πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Οι αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας αποσκοπεί: Στην ισόρροπη αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδρασης της λειτουργίας του Ομίλου. Στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες των άλλων ενδιαφερομένων μερών, στη μέριμνα για τους εργαζόμενούς μας και στην φροντίδα για το κοινωνικό σύνολο.

46 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η έμφαση σε θέματα διαχείρισης Υγιεινής, Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς και η δέσμευσή της εταιρείας για συνεχή βελτίωση στους συγκεκριμένους τομείς, διατυπώνεται μέσω της σχετικής πολιτικής, η οποία διέπει τη λειτουργία του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (πιστοποιημένο κατά ISO 14001:2004, με την πρώτη σχετική πιστοποίηση να έχει ληφθεί το 2000 και κατά EMAS ΙΙΙ ER 1221/2009, με την πρώτη πιστοποίηση το 2007) και του Συστήματος Διαχείρισης Υγιεινής και Ασφάλειας (πιστοποιημένο κατά OHSAS 18001:2007 από το 2008), τα οποία εξειδικεύουν την πολιτική αυτή σε προγράμματα και μετρήσιμους στόχους.

47 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Σκοπός του Συστήματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι ο εντοπισμός, η προσέλκυση των πιο αξιόλογων στελεχών στην αγορά, η ανάπτυξή τους και η διατήρησή τους μέσα στον Όμιλο. Οι αρχές του συστήματος διοίκησης του Ομίλου είναι οι ακόλουθες : Συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία και τις οικουμενικές αρχές που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα εργασίας. Δίκαιη και αξιοκρατική μεταχείριση των εργαζομένων.

48 Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015 Πηγή : ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Προσέλκυση νέων και ικανών ανθρώπων με αρχές και αξίες όπως η ακεραιότητα, η συνέπεια, η αφοσίωση, η επαγγελματική ευσυνειδησία και η υπευθυνότητα. Παροχή ίσων δυνατοτήτων και ευκαιριών για επαγγελματική και προσωπική ανέλιξη. Ανταγωνιστικό και δίκαιο σύστημα αμοιβών, το οποίο λαμβάνει υπόψη την απόδοση κατά την εκτέλεση της εργασίας αλλά και τα δεδομένα της αγοράς. Παροχές πέραν των προβλεπομένων από το νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στοχευμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση σε τομείς που συνάδουν με τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου, αποσκοπώντας στην αποτελεσματική και ασφαλή εκτέλεση της εργασίας.


Κατέβασμα ppt "Μελέτες περιπτώσεων κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google